Kotimaa

Puuilo mainosti Suomesta sukupuuttoon kuolleen pörröisen vesikon pyyntirautoja: ”Meidän virhe”

Julkaistu:

”Pyyntiraudat pienten pyyntieläinten pyyntiin.”
Tavarataloketju Puuilo Oy mainosti pyyntirautoja, joiden se kertoi soveltuvan ”pienten pyyntieläinten pyyntiin” ja mainitsi sopiviksi pyyntikohteiksi minkin, vesikon, hillerin, kärpän ja näädän.

Mainos herätti välittömästi huomiota, sillä vesikko on Suomessa äärimmäisen uhanalainen laji, joka rauhoitettiin jo useita vuosikymmeniä sitten.

Tosin rauhoituskaan ei pelastanut vesikkoa. Toistaiseksi viimeisen kerran vesikko on tavattu Suomessa Kainuussa Sotkamon pitäjässä vuonna 1992.

Puuilo Oy mainostaa olevansa ”ehkä hieman erilainen kauppa”. Vesikon kanssa sillä on yhteistä historiaa sen verran, että kun Puuilo perustettiin vuonna 1982, se tapahtui Kainuussa.


Kun Ilta-Sanomat otti keskiviikkona yhteyttä Puuilon toimitusjohtajaan Juha Saarelaan ja kertoi mainoksen herättämistä kielteisistä reaktioista, Saarela huolestui tuotteensa laadun puolesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Eivätkö ne pyydä, Saarela kysyi.

Kuultuaan, että kyse olikin vesikon uhanalaisuudesta ja rauhoituksesta, Saarela lupasi selvittää, mistä on kyse.

– Siinä on sattunut virhe mainonnassa, Saarela kertoi torstaina.

– Tuotetiedoissa on ollut vanhentunut tai virheellinen tieto, muuten en pysty kommentoimaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Virhe saattaa olla ulkomaalaista perua, mutta Saarela ei halua käyttää sitä selityksenä.

– Emme voi syyttää ketään. Meidän virhe.

Mainos on nyt poistettu.

– Emme missään nimessä halua kehottaa pyydystämään uhanalaisia lajeja.

Tai kadonneita?

– Tai kadonneita.

Puuilo Oy aloitti pienestä myymällä toreilla pienrautatavaraa suoraan vanhoista linja-autoista. Myymäläverkoston rakentaminen aloitettiin vuosituhannen vaihteessa ja linja-autokaupasta luovuttiin. Nyt myymälöitä on 21 ja uusin avataan pian Riihimäelle.

Vesikko oli Suomessa runsaslukuinen 1930-luvulle saakka. Sitten alkoi raju taantuminen. Jo 1940-luvulla vesikko oli lähes kuollut sukupuuttoon. Se rauhoitettiin, mutta liian myöhään.

Vesikko muistuttaa ulkonäöltään Pohjois-Amerikasta kotoisin olevaa minkkiä, joka on karkaillut turkistarhoilta ja levinnyt haittaeläimeksi ympäri Suomea. Vesikoilla on valkoista sekä kuononsa alla että leuassaan, mutta minkillä yleensä vain leuassa.

Vesikot viihtyvät nimensä mukaisesti lähellä vettä purojen, jokien ja järvien rantaryteiköissä.

Vesikko kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan. Sitä johdetaan Tallinnan eläintarhasta, ja vesikoita on palautettu Hiidenmaalle vuodesta 2000 lähtien. Sitä ennen Hiidenmaalta poistettiin loukuttamalla kilpaileva laji, minkki.

Suomessa vesikon voi nähdä Korkeasaaressa. Siellä on tällä hetkellä yksi vesikko, Mustela lutreola. Se saattaa tulevaisuudessa muuttaa Ranuan eläinpuistoon.

Suomenlinnassa puolestaan voi nähdä sukellusvene Vesikon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt