Kansalaispuolueen puheenjohtajalta rajuja syytteitä oikeudessa: ”Paavo Väyrynen tyhjensi tilin”

Julkaistu:

Kansalaispuolueen Sami Kilpeläistä kuultiin Helsingin käräjäoikeudessa, joka ratkoo riitaa puolueen vallanjaosta.
Sotkuinen riita kansalaispuolueen vallasta jatkui Helsingin käräjäoikeudessa torstaina. Viime viikolla oikeudessa kuultiin puolueen erotettua perustajaa Paavo Väyrystä, nyt oli hänen vastapuolensa eli nykyisen puheenjohtajan Sami Kilpeläisen vuoro tulla kuulluksi.

Kilpeläinen kuittasi tyhjäksi Väyrysen väitteen siitä, että jälkimmäisen erottamiseen johtanut tapahtumaketju olisi ollut hänen ja hänen tovereidensa junailema vallankaappaus.

– Olin jo puolueen puheenjohtaja, en ymmärrä, mitä valtaa voisin enempää saada. Täysin tuulesta temmattuja ajatuksia.

Väyrynen vaatii oikeudessa eräiden puoluehallituksen ja puolueen yleisen kokouksen päätösten mitätöimistä. Näissä kokouksissa muun muassa Väyrynen ja joukko hänen tukijoitaan erotettiin puolueen jäsenyydestä.

Tilalle otettiin uusia jäseniä. Kilpeläinen kuitenkin kiisti väitteen tarkoituksellisesta voimatasapainon heiluttamisesta.

– Puolue ei voi olla yhden miehen show niin kuin aikaisemmin oli. Haluamme jakaa valtaa ja vastuuta laajemmalle porukalle.

Väyrysen ja Kilpeläisen johtaman blokin välit kariutuivat lopullisesti viime helmikuussa, tarkemmin 7. helmikuuta.

– Oli shokeeraava tilanne, kun huomasin, että Paavo Väyrynen oli tyhjentänyt puolueen tilin. Siellä oli enää muutama kymppi. Hän lähetti vielä perään perintätoimistosta tulleen laskun, johon puolueen rahat eivät enää riittäneet.

Kilpeläisen mukaan Väyrynen myös kierrätti presidentinvaalikampanjansa kuluja puolueen kautta, vaikka puolue ei ollut mukana kampanjassa, jota hoiti Väyrysen valitsijayhdistys. Väyrynen oli siirtänyt puolueelle 38 000 euroa ”lainaksi” omalta taustayhdistykseltään. Sitten hän oli siirtänyt 38 000 euroa ”avustuksena” valitsijayhdistykselle.

Kilpeläisen mukaan menettely oli sekä vaalirahoituslain että kirjanpitolain vastainen. Asiasta on tehty tutkintapyyntö poliisille.

Viime viikolla Väyrynen sanoi oikeudessa, että hän on ollut kansalaispuolueen päärahoittaja. Hän sanoi laittaneensa omia ja tukiyhdistyksensä rahoja puolueeseen ja presidentinvaalikampanjaan yhteensä jopa 185 000 euroa.

– Väyrynen ei ole rahoittanut kansanlaispuoluetta. Tilisiirrot, jotka hän on tehnyt, ovat menneet hänen omiin kuntavaali- ynnä muihin kuluihin, Kilpeläinen sanoi.

Taloudellisten epäselvyyksien lisäksi Väyrysen erottamisen taustalla oli se, että tämä asettautui keväällä kilpailevan keskustapuolueen puheenjohtajaehdokkaaksi.

– Hän astui rehvakkaasti julkisuuteen ja antoi kaikille kuvan, että kansalaispuolue liitetään osaksi keskustaa. Se vahingoitti paitsi puoluetta, myös ihmisiä, jotka joutuivat pilkatuiksi, että ahaa teidät liitetään nyt keskustaan.