Kotimaa

Mies sai hengen­vaarallisen neron­leimauksen keskellä yötä – päätyi ajelehtimaan Kemi­joessa Jari Tervon lailla

Julkaistu:

Rovaniemi
Virta oli vienyt miestä 50 metriä.
Aamuyöllä valveilla ollut rovaniemeläinen kuuli kello 3.15 avunhuutoja pimeästä Kemijoesta.

Paikka on Rovaniemen keskustassa, Jäämerentien varressa, hiukan Lapin mahtavien virtojen Kemijoen ja Ounasjoen yhtymäkohdan alapuolella.

Paikalle hälytetyt pelastuslaitoksen yksiköt havaitsivat joessa miehen, joka oli hädissään.

– Hän oli noin 20–30 metrin päässä rannasta, kertoo päivystävä palomestari Tuomas Korhonen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelastuslaitoksen pintapelastaja lähti uimaan kohtalaisen kovassa virtauksessa ajelehtivaa miestä kiinni ja sai tuotua hänet rantaan.

– Mies oli kylmissään ja toimitettiin jatkohoitoon, Korhonen kertoo.

– Hän oli jostain syystä hypännyt sillalta jokeen ja huudellut sieltä sitten apua.

Onneton ja hengenvaarallinen neronleimaus oli syntynyt Jätkänkynttiläksi ristityllä sillalla, joka on rovaniemeläisten ylpeys.Mies oli ehtinyt ajautua noin 50 metrin päähän Jätkänkynttilästä, mutta ei ollut vielä saavuttanut seuraavaa siltaa, joka on Ounaskosken silta eli Jorma Eton tien silta.

Jorma Etto (1931–2016) oli rovaniemeläissyntyinen kirjailija ja toimittaja, jonka tunnetuin runo kertoo suomalaista, jotka ”eksyvät tieltä, huutavat rannalla ja vastarannalla huutaa toinen samanlainen”. Runossa suomalaisella on aina kaveri, joka on myös suomalainen.

Näin kävi nytkin. Palomestari Korhosen mukaan jokeen hypänneen onni oli, että hänen avunhuutonsa kuultiin rannalle. Rovaniemellä pelastuslaitos on tottuneet hakemaan ihmisiä joesta, sillä virtaus yllättää usein uimarit.

Rovaniemeläissyntyinen kirjailija Jari Tervo (synt. 1959) on usein muistellut, kuinka hän oli päästä hengestään lähtiessään lakkiaisyönään uimaan Kemijoen yli ”puku päällä, saappaat jalassa ja ylioppilaslakki kädessä”.

Lähtöpaikka oli hotelli Pohjanhovin ranta, joka sijaitsee aivan Jätkänkynttilän tuntumassa.

Öinen hyppääjä ja Tervo uivat periaatteessa samassa paikassa jokea, mutta käytännössä joki virtaa aina eikä samaan kohtaan voi hypätä kahdesti.