Kotimaa

Suomalaismeppi kellojen siirtelystä: Ihme täytyy tapahtua, jos jo ensi vuonna voimaan

Julkaistu:

Päättämättä on aikataulu ja se, tuleeko EU-maissa voimaan kesä- vai talviaika.
Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd) pitää pienenä ihmeenä, jos kellojen siirtely kesä- ja talviaikaan loppuisi Euroopassa jo ensi vuonna.

Jaakonsaari muistuttaa, ettei aikataulusta ole tarkempaa päätöstä.

Asioiden valmistelu vie EU:ssa oman aikansa. Komissio valmistelee asiaa. Sen jälkeen jäsenmaiden pitää hyväksyä komission ehdotus.

– On vaikea sanoa, milloin muutos tulee. Nyt on lupaus komission puheenjohtajalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Pitääkö Suomen siirtyä pysyvästi kesä- vai talviaikaan? Äänestä

Jaakonsaari muistuttaa, että komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aikoo panna EU-koneiston pyörimään.

Komissio on asiassa aloitteen tekijänä. Komissio on sama kuin Suomessa hallitus. Asioita ei voi EU:ssa käynnistää ilman komissiota.

– Harvassa asiassa voi EU:ssa sanoa näin varmasti, että se lähtee liikkeelle.

Jaakonsaari veikkaa, että ensi vuonna komissio antaa asiasta ehdotuksen. Hän muistuttaa, että ensi vuonna ovat parlamenttivaalit.

– Veikkaukseni on, että ensi vuonna halutaan näyttää joitakin aikaansaannoksia. Nyt on sellainen henki, että nopeasti saatetaan loppuun erilaisia asioita, joita on esityslistalla.

Jaakonsaaren mielestä tärkeintä on päästä irti kellojen siirtelystä.

Ajatuksena on, että kussakin maassa on tulevaisuudessa voimassa vain yksi aika. Kelloja ei siirrettäisi maaliskuussa tunnilla eteenpäin eikä lokakuussa tunnilla taaksepäin.

– Mikä on se yksi aika, on vielä auki. Noudatetaanko talvi- vai kesäaikaa.

Muutosta valmistelee EU-komissio. Komission ehdotus kellonajan siirrosta luopumisesta tulee kunkin EU-maan hyväksyttäväksi.

– Jokainen maa voi tietenkin päättää oman aikansa, mutta käytännössähän se olisi ihan hullua. Eihän voi kuvitella, että jokaisessa olisi oma käytäntönsä riippuen maan päätöksestä.

Jaakonsaari sanoo, että EU:ssa melkein kaikki ovat kypsyneet kellojen siirtelyyn.

Kesä- ja talviaikojen siirtelylle ei ole enää perusteita.

– Kellojen siirtelyllä on todettu olevan jopa terveysvaikutuksia. Siirtely voi vaikuttaa haitallisesti ihmisten terveyteen. Lisäksi kansalaiset ovat kyllästyneet kellon siirtelyn.

Tähän saakka säilyttämiselle on ollut perusteena vain se, että muuttaminen tulisi kalliiksi. Jaakonsaari sanoo, että kansalaisilta tuleva paine ja muut tekijät saavat luopumaan kelloajan siirrosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt