Näin tulevien varusmiesten palveluspaikka määräytyy kutsunnoissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin tulevien varusmiesten palveluspaikka määräytyy kutsunnoissa

Ilta-Sanomat kertoi taannoin, miten Monacossa asuvan 17-vuotiaan Hugo Häkkisen postiluukusta tipahti kirje kutsuntoihin. Niin se on tullut monelle muullekin.

12.9.2018 16:18

Parhaillaan ympäri Suomea käynnissä olevat kutsunnat saavat monet pohtimaan, miten palveluspaikka puolustusvoimissa oikein määräytyy. Pääsääntönä on, että asevelvolliset sijoitetaan yleensä palvelukseen kotipaikkansa lähellä sijaitseviin joukko-osastoihin, mutta läheisyys on Suomessa suhteellista.

– Helsingin seudulta useimmat menevät Santahaminaan tai kaummillaan Vekaranjärvelle Kouvolaan. Pohjanmaalla ei ole joukko-osastoa, joten sieltä päädytään Kajaaniin asti. Etelä-Suomessa on paljon väkeä, joten sieltä heitä myös päätyy moneen paikkaan pitkin Suomea, selittää everstiluutnantti Vesa Tohkanen Pääesikunnasta.

Tohkanen kertoo, että suunnitelmat joukkojen tarpeista tehdään pitkällä tähtäimellä, vähintään 5 vuotta eteenpäin. Pääesikunta toimittaa vuosittain maavoimien esikunnalle kokonaispotin miehistötarpeesta, joka jakaa kiintiöt eteenpäin 12 aluetoimistolle. Kutsunnoissa määrätään palveluksen aloittamisaika seuraavan kolmen vuoden johonkin kuuteen saapumiserään.

– Perussääntönä on, että puolustusvoimat toteuttaa toiveen vähintään toisesta: palveluspaikasta tai palveluksen aloittamisajasta. Monilla toteutuvat molemmat, mutta kannattaa valmiiksi miettiä kumpi on tärkeämpi.

Asevelvollisuuslain mukaan palveluspaikkaa voidaan asevelvollisen hakemuksesta muuttaa, jos siihen on erityisiä henkilökohtaisia syitä. Näitä voivat olla vaikka opiskelupaikan saaminen, muutto tai muut muutokset perhetilanteessa.

Tohkasen mukaan usein kesä–heinäkuussa nähdään tilanne, että opiskelupaikan saaneet ilmoittavatkin haluavansa siirtää palveluksen aloittamista. Silloin paikkoja vapautuu nopealla tahdilla heinäkuun saapumiserään.

– Aluetoimistot ilmoittavat nykyään Facebook-sivuillaan ns. äkkilähdöistä, jos paikkoja vapautuu yhtäkkiä jonnekin.

Lue lisää: Hugo Häkkisen, 17, postiluukusta kolahti kutsuntakirje – Suomi ja armeija kutsuvat Monacossa kasvanutta nuorukaista: ”Kuulostaa rankalta”

Vaikka Puolustusvoimat viime kädessä määräävät palveluspaikan, otetaan huomioon toiveet ja henkilökohtaiset vahvuudet. Näitä voi täydentää vielä kutsuntapäivänäkin.

– On kaikkien etu, jos palvelee sellaisessa tehtävässä joka kiinnostaa ja johon on taipumuksia, Tohkanen sanoo.

Se, mikä alokkaasta sitten lopulta tulee, selviää vasta 8 viikon peruskoulutusjakson päätteeksi. Jos haluaa pitää vaihtoehdot auki, varmimpia paikkoja ovat suuret joukko-osastot kuten Porin prikaati Säkylässä, Karjalan prikaati Vekaranjärvellä ja Kainuun prikaati Kajaanissa, joissa koulutetaan lukemattomiin eri tehtäviin kaikkiin maavoimien aselajeihin.

Erikoisjoukkoihin, kuten laskuvarjojääkäriksi, taistelusukeltajaksi tai Suomen Kansainvälisen Valmiusjoukon taistelijaksi, tehdään erillinen haku. Jos tällaisesta haaveilee, kannattaa se mainita kutsunnoissa ja kutsunnoissa määrättävä aloituspäivämäärä katsotaan näiden hakujen mukaan. Jos sitten läpäisee erikoisjoukkojen seulan, se ohittaa kutsunnoissa annetun sijoituspaikan. Jos ei, mennään kutsunnoissa osoitettuun paikkaan.

Lue lisää: Varusmiehillä on nyt uusi suosikki sotilaskodissa – tässä ovat Jääkäriprikaatin top 5 -herkut

Lue lisää: Tiesitkö, että entisaikojen yleinen rangaistus on nykyään kielletty armeijassa? ”Se on räikeä simputuksen muoto”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?