Irakista delegaatio Helsinkiin myöntämään passeja turvapaikanhakijoille - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Irakista delegaatio Helsinkiin myöntämään passeja turvapaikanhakijoille

Ensi viikolla Suomeen tuleva delegaatio myöntää passeja irakilaisille turvapaikanhakijoille, jotka käyvät laillisesti töissä, mutta joiden passi on kadonnut.

Irakilaisia passeja kuvattuna marraskuussa 2015.­

12.9.2018 15:31

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) mukaan Irakista tulee ensi viikolla Suomeen delegaatio, jonka tarkoitus on myöntää passeja Suomessa laillisesti töissä käyville irakilaisille turvapaikanhakijoille.

Monilta heistä puuttuu passi. Sen vuoksi he eivät voi hakea työperäistä oleskelulupaa, vaikka heillä muutoin olisi siihen mahdollisuus.

Delegaatio viipyy Suomessa kaksi viikkoa. Mykkäsen mukaan ajatus passidelegaatiosta lähti itämään keskusteluista Irakin Suomessa olevan suurlähettilään kanssa.

– Kunnollista tilastoa ei ole, kuinka moni Suomessa olevista noin 7 000:sta irakilaisesta turvapaikanhakijasta on töissä, mutta arvio on, että puhutaan sadoista. Isolla osalla passin puuttuminen on tosiasia, Mykkänen kertoi Oikeustoimittajat ry:n lounastilaisuudessa keskiviikkona.

Mykkänen sanoi ihmettelevänsä, jos hanke kohtaa vastustusta. Hän korosti, että kyse on työssä käyvistä turvapaikanhakijoista, jotka voisivat hakea työperäistä oleskelulupaa.

– Jos vastustusta nousee, niin he siis vastustavat Suomessa laillisesti työskentelevien mahdollisuutta laillisesti työn perässä muuttaa Suomeen. Jos vastustus on siis kiinni pelkästään siitä, että passi ei ole voimassa tai passi on kadonnut, niin minusta se on erikoista, jos samaan aikaan olemme kuitenkin varsin laajalla rintamalla toivomassa työperäistä maahanmuuttoa Suomeen.

Passien myöntäminen tapahtuu Irakin lainsäädännön mukaan ja Irakin viranomaiset arvioivat passihakemukset.

– He ovat arvioineet, että riittävän monella on mahdollisuus henkilöllisyys osoittaa. On joku muu paperi, jolla sen osoittaa, Mykkänen sanoi.

Jos hakija saa passinsa ja anoo Suomesta työperäistä oleskelulupaa, niin sen edellytykset tutkitaan normaalisti.

– On ihan selvää, että jos on joku turvallisuuteen liittyvä taustatekijä, jonka takia oleskelulupaa ei voida myöntää, niin sitten sitä ei myönnetä. Ihan turha pelotella, että tässä nyt jotain vaaratekijöitä Suomeen luotaisiin.

Irakin delegaatio tulee Mykkäsen mukaan Suomeen ensi viikon lopulla. Asiointipiste sijaitsee fyysisesti Helsingin seudulla. Suomessa hanketta koordinoivat Maahanmuuttovirasto Migri ja sisäministeriö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?