Kotimaa

Sadoilletuhansille tärkeä lääke uhkaa loppua Suomesta

Julkaistu:

Kaliumtabletit ovat loppumassa Suomen apteekeista.
Tilanne on hankala, sillä kalium on elimistölle tärkeä aine. Kaliumpitoisuuden pitää olla tietyllä tasolla. Liian suuret ja liian pienet määrät voivat olla haitallisia.

– Tilanne on huolestuttava erityisesti sen takia, että lääke on tärkeä sadoilletuhansille potilaille Suomessa. Sitä tarvitsevat esimerkiksi rytmihäiriöpotilaat ja monet muut sydän- ja verisuonitaudeista kärsivät, eteläsuomalainen huolestunut erikoislääkäri kertoo.

Hän ei voi esiintyä omalla nimellään jutussa salassapitovelvollisuuden takia.

– Asia tuli ilmi, kun hiljattain kotiutunut potilas kertoi, että hänen lähiapteekissaan oli vain kaksi purkkia Kaleorid-tabletteja jäljellä. Kaleorid sisältää kaliumia. Kenen on vastuu, lääkäri kysyy huolestuneena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilta-Sanomat kysyi Apteekkariliitosta tilanteesta.

– Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet. Yleensä syynä ovat tuotannon ongelmat, viestintäproviisori Elina Aaltonen Apteekkariliitosta kertoo Ilta-Sanomille.

Miten apteekit toimivat, jos lääkkeet uhkaavat loppua?

– Jos lääke loppuu tukkuliikkeistä, apteekit yrittävät auttaa toisiaan siten, että saatavuus säilyisi eri alueilla, viestintäproviisori Elina Aaltonen Apteekkariliitosta kertoo Ilta-Sanomille.

Lue lisää: Uusi tutkimus kertoo, miksi kohonnut verenpaine pitäisi saada hallintaan mahdollisimman pian

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt