Kotimaa

Kunnanjohtaja oikoo hyllytetyn p***usta puhuneen rehtorin näkemystä – kyse ei ole rivosta sanasta

Julkaistu:

Rehtorin alatyyliset kommentit eivät tulleet kunnanjohtajalle yllätyksenä. Ne eivät kuitenkaan olleet hyllyttämisen syynä vaan se, että rehtorin näkökulmasta tietty määrä ahdistelua pitää sietää.
Frosteruksen koulun rehtori Tuomo Pesonen ei ole tänään töissä.

Hänen työnantajansa Kärsämäen kunta hyllytti hänet siksi aikaa, kunnes kunnan johtoryhmä on käsitellyt, voiko Pesonen hoitaa virkaansa ensi viikkoon asti. Johtoryhmä pohtii asiaa tänään. Ensi viikolla kunnanhallitus päättää, onko Pesonen ylipäätään sopiva mies tehtäväänsä.

Taustalla ovat Pesosen kommentit koulussaan tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä. Kommentit kuuluivat:

– Onko (seksuaalinen häirintä) todellista tai jotain muuta? Mikäänhän ei tässä maailmassa vittu yllätä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Onko kouluruoka hyvää tai pahaa? Asialle voidaan tehdä tiettyyn rajaan saakka jotakin. Loppu pitää vain kestää. Ei sillä, että hyväksyisin seksuaalista häirintää, mutta sellaista se nyt vaan on.

– Kun pillua tekkee mieli miespuolisella, niin eihän sitä osaa aina kauniisti sanoa. Onhan sitä kaikennäköistä porsastelijaa baarimaailmassakin.

Lue lisää: Nyt puhuu Kärsämäellä hyllytetty rehtori – ”Oli kyse yhdestä sanasta. Se on surullista”

Kärsämäen kunnanjohtaja Esa Jussila, mitä kunnan johtoryhmä tänään tarkkaan ottaen käsittelee?

– Sitä, nauttiiko rehtori Pesonen riittävää luottamusta jatkaakseen virassa siihen asti, kunnes kunnanhallitus käsittelee asiaa.

– Kysymys on siitä, että voivatko vanhemmat luottaa siihen, että lapsilla on hänen koulussaan täydellinen koskemattomuus.

Mitkä vaihtoehdot ovat nyt pöydällä?

– Kaikki on vielä aika auki. Se voi olla puhuttelua tai muita toimenpiteitä. Asia käsitellään joka tapauksessa tämän päivän aikana.

Tuliko seksuaalinen häirintä Frosteruksen koulussa teille yllätyksenä?

– Kouluterveyskyselyn tulos on ollut tiedossa ja siihen on asianmukaisesti puututtu, on kerrottu oppilaille heidän oikeuksistaan ja niin edespäin.

– Se oli kuitenkin yllätys, että rehtori hyväksyy johonkin asti seksuaalisen häirinnän, joka on haitallista ja rikollista.

Rehtorin hyllyttämisen syynä ei siis ollut se, että hän käytti haastattelussa sanoja ”vittu” ja ”pillu”?

– Hänellä on aika värikäs retoriikka, ja toki on niin, ettei sellainen tyylilaji ole rehtorille suotavaa valtakunnan mediassa. Se ei kuitenkaan ollut syynä siihen vaan se seksuaalisen häirinnän hyväksyminen.