Kotimaa

Maahanmuutto­virasto muuttaa linjaansa Afganistanin Kabulista – ”Yksittäiselle perheelle aivan merkittävä muutos”

Julkaistu: , Päivitetty:

Maahamuuttovirasto Migri päivitti arviotaan, koska YK:n pakolaisasiain valtuutetun toimisto arvioi myös Afganistanin tilannetta uudelleen.
Afganistaniin palautetaan turvapaikanhakijoita jatkossa aiempaa tiukemmin perustein, Maahanmuuttovirasto kertoi tänään.

Afganistanissa on yhä alueita, joille turvapaikanhakijaa ei palauteta. Se ei silti tarkoita, etteikö turvapaikanhakijaa voisi palauttaa takaisin Afganistaniin. Tällöin hänen on olettu asettuvan asumaan muualle maassa.

Muun muassa maan pääkaupunkiin Kabuliin on palautettu turvapaikanhakijoita, jotka ovat lähteneet muualta Afganistanista vielä vaarallisemmilta alueilta.

Maahamuuttoviraston mukaan Kabulista on kuitenkin tullut aiempaa vaarallisempi paikka. Sinne voidaan jatkossa palauttaa ainoastaan terveitä ja työkykyisiä naimattomia miehiä, joilla ei ole erityisiä haavoittuvia ominaisuuksia tai vastaavankaltaisia lapsettomia aviopareja, joilla on turvaverkko kaupungissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kabuliin ei enää palauteta lapsiperheitä, jotka ovat paenneet jostain muualta Afganistanista. Aiemmin näin on voitu tehdä.

Kabuliin voidaan yhä palauttaa lapsiperheitä, jotka ovat sieltä kotoisin.

Ylijohtaja Jaana Vuorio Maahanmuuttovirastosta korostaa STT:lle, että linjaus ei tuo yleisellä tasolla muutosta, vaan Afganistaniin voidaan edelleen palauttaa.

– Tämä on käytännössä kokonaisuuteen nähden pieni tarkistus, mutta tietenkin yksittäisen perheen osalta tämä on aivan merkittävä muutos, Vuorio sanoo.

Maahanmuuttovirastolla ei ole arviota siitä, kuinka montaa turvapaikanhakijaa Suomessa uusi linjaus koskee. Kuluvana vuonna turvapaikkahakemuksen on jättänyt noin 175 afganistanilaista, joista neljännes on saanut kielteisen päätöksen. Päätöstä odottaa noin 760 hakijaa.

Maahanmuuttoviraston mukaan seuraavat alueet Afganistanissa ovat niin äärimmäisen väkivaltaisia, että niille ei kenenkään oleteta palaavan: Helmandin maakunta, Uruzganin piirikunnat Tirin Kot, Dehrawud ja Chora, Nangarharin maakunnan eteläiset piirikunnat Achin, Kot, Nazyan, Chaparhar, Bati Kot, Pachir wa Agam, Khogiani ja Deh Bala/Haska Mina ja Kandaharin maakunnassa piirikunnat Ghorak, Khakriz, Maiwand, Nish ja Shah Wali Kot.

Maahanmuuttovirasto kertoi asiasta tiedotteella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt