Kotimaa

Hotelli ajaa punaisen Hakaniemen kuuluisimman maamerkin evakkoon – uusi sijoituspaikka tuntematon

Julkaistu:

Uudisrakentaminen häätää patsaita Helsingin Hakaniemestä.
Hakaniemenrannan ja Sörnäistenrannan uusi asemakaavan muutos karkottaa kaupunginosan patsaat muualle. Hotellia kaavaillaan Maailman rauha -patsaan nykyiselle paikalle. Patsas oli Moskovan lahja Helsingille vuonna 1990.

Myös Miina Äkkijyrkän Joy-peltilehmäpatsaat saavat väistyä siltatöiden tieltä. Kulttuurisaunan edessä sijaitseva Heijastuksia -patsas siirretään niin ikään muualle.


Mutta minne?

– Kaupunki ei ole vielä ehdottanut uusia paikkoja patsaille. Niille halutaan löytää paikat, jotka sopivat teoksille ja niiden sisällöille, kertoo Helsingin kaupungin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin kaupunginmuseo vastaa julkisista patsaista ja tekee Helsingin kaupungin kanssa yhteistyötä.

– Maailman rauha on aina ollut Hakaniemessä, nyt jo 28 vuotta. Voi olla, että sen uudelleen sijoittaminen Hakaniemeen olisi toimivaa, Tanninen-Mattila miettii uutta sijaintia.

Maailman rauha on siirrettävistä patsaista kenties eniten tunteita herättävin. Se on vajaan kolmenkymmenvuotisen historiansa aikana tervattu. Tempauksessa oli mukana tuolloin nuori ylioppilas Mikael Jungner. Lisäksi se on äänestetty Helsingin kolmanneksi rumimmaksi patsaaksi. Mutta myös kolmanneksi rakastetuimmaksi.

Patsasta on kutsuttu kansan keskuudessa ”katiskavarkaiksi” poliitikko-kirjailija Lasse Lehtisen mukaan. Vuonna 2010 se yritettiin räjäyttää.

– On hienoa että julkiset patsaat herättävät kaupunkilaisten tunteita. Myös Mantaa (Havis Amanda, 1908) vihattiin, kun se julkistettiin, Tanninen-Mattila puolustaa neuvostolaista realismia edustavaa teosta.

Ota kantaa

Mitä pidät Maailman rauha -patsaasta?

Upea ja aina ajankohtainen 20% Eipä väliä, ihan siedettävä 23% Hirveä, pitäisi romuttaa 57%
Ääniä yhteensä 1671

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt