Kotimaa

Nyt puhuu Kärsämäellä hyllytetty rehtori – ”Oli kyse yhdestä sanasta. Se on surullista”

Julkaistu:

– Omatpa ovat lausuntoni, en syytä niistä ketään, hyllytetty rehtori Tuomo Pesonen sanoo. Hänen on tulkittu vähätelleen seksuaalista häirintää Ylen jutussa.
IS tavoitti Kärsämäen Frosteruksen koulun rehtorin Tuomo Pesosen tiistai-iltana kommentoimaan sanomisiaan Yle:n MOT-ohjelman haastattelussa.

Lue lisää: ”Kun p*llua tekkee mieli” – Tämä Ylelle lähetetty teksti toi rehtorille hyllytyksen

Kärsämäen kunta tiedotti tänään iltapäivällä sivuillaan, että se on siirtänyt rehtorin syrjään virastaan. Pesonen on toiminut rehtorina koulussa jo vuodesta 2007.

Pesonen oli tulossa iltahartaudesta häntä tavoiteltaessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tein tässä tällaisen ”heräteostoksen”. Mutta olen uskovainen mies. Enemmän kuin kirkon veronmaksaja, hän kertoo.

Sinut siirrettiin tänään syrjään virastasi liittyen MOT:ille antamaasi haastatteluun. Miten kommentoit?

– Aikaa on kulunut virasta hyllytyksestä 6–9 tuntia. Tämä on ensireaktio, niin kuin kaikkeen pitää olla ensireaktio. Siinä ymmärrän työnantajaani, sen on turvattava selustansa. Omatpa ovat lausuntoni, en syytä niistä ketään. Tämä on surullista. Oli kyse yhdestä sanasta. Se on surullista ja elämä on.

Kärsämäen kunnanjohtaja Esa Jussila kertoi aiemmin tänään IS:lle, että virasta pois siirtoon liittyi Pesosen puheista välittyvä asenne.

Lue lisää: Kärsämäki hyllytti ahdistelua vähätelleen rehtorin – kunnanjohtaja: ”On ollut aiemmin puhuttelussa puheisiinsa liittyen”

Minkä luulet johtaneen näihin toimenpiteisiin?

– Varmasti tämä liittyy paljon persoonallisuuteeni. Verbaalisuuden tasoni on heikko, ja olen sanonut väärällä tavalla. Muut haastatellut rehtorit puhuivat nollatoleranssista ja muutenkin kuin oppikirjasta. En halunnut jäädä sille tasolle. Kyllä jokainen ihminen ymmärtää, ettei mistään saa täydellistä, vaikka kuinka yrittäisi. Voidaan yrittää torjua seksuaalista häirintää, mutta aina jää jotain, mille ei voida mitään.

– Esimerkiksi baarikommentilla yritin valaista sitä, millaista koulussa voi olla. Eiväthän kaikki aikuisetkaan osaa käyttäytyä. Koulussa vasta harjoitellaan näitä asioita. Joinain hetkinä koulu voi toimia turvallisena paikkana harjoitella näitä asioita.

Käytät virallisissa vastauksissa sanoja ”vittu” ja ”pillu”. Kuuluvatko ne virkamiehen kielenkäyttöön?

– Ne eivät kuulu virkamiehen kielenkäyttöön, tässä juuri tapahtui työtapaturma.

Kunnanjohtaja Esa Jussila kertoi, että olet ollut aiemmin puhuttelussa puheisiisi liittyen. Millaisissa asioissa olet ollut puhuttelussa?

– Yksi liittyi tilanteeseen, jossa olin sanonut väärällä tavalla huomenta. Toinen liittyi siihen, että olin julkisessa kahvilassa sanonut mielipiteeni kouluverkkoselvitykseen liittyen. Se oli faktaa, mutta se sattui, kun sen sanoi väärässä paikassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt