Kotimaa

Heidi Hautala muistelee Kalle Könkkölää: ”Syvästi inhimillinen hahmo ja iso menetys vammaisten oikeuksien puolustajille”

Julkaistu:

Heidi Hautala: Könkkölän merkitys korostui aikana, jolloin vammaisten etuja ja oikeuksia ajoivat lähinnä ”hyvää tarkoittavat, mutta vähän holhoavat järjestöt”.
Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) toivoo, että Kalle Könkkölä muistettaisiin ennen kaikkea työstään ihmisoikeuksien ja vammaisten oikeuksien puolesta.

IS kertoi tänään, että pitkän linjan vammaisaktivisti, vihreä poliitikko ja toinen vihreiden kahdesta ensimmäisestä kansanedustajasta on kuollut 68-vuotiaana.

– Kalle oli primus motor, jonka ansiosta haluttiin nostaa vammaisten ihmisten itsemääräämisoikeus esiin tilanteessa, jossa vammaisten etuja ja oikeuksia ajoivat lähinnä hyvää tarkoittavat, mutta vähän holhoavat järjestöt ja viranomaiset, Hautala sanoo.

Könkkölä sairasti syntymästään saakka lihassairautta ja käytti pyörätuolia ja hengityskonetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Hän ei vain puhunut joidenkin ihmisten puolesta, vaan oli itse vammainen. Ajatus oli, että ihmisillä tulisi itse olla mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihinsa.

Erityisesti Könkkölän periksiantamattomuutta kuvaa Hautalan mukaan eräskin Kuopion vihreiden kokous, jonne Könkkölä oli saapunut junalla.

– Hän katsoi niitä kaupungintalon korkeita rappusia alhaalta ylös ja totesi, että tuohon rakennukseenhan hän ei pääse. Että taas kerran on vihreät järjestänyt kokouksen paikassa, johon ei liikuntaesteiset pääse.

– Se oli Kallelle niin periaatekysymys, ettei hän tuossakaan tilanteessa suostunut siihen, että hänet kannetaan sinne ylös. Hän kääntyi pyörätuolissaan ympäri ja palasi asemalle ja Helsinkiin. Hän antoi meille tällaisia tuntuvia opetuksia, jotka olivat todella perusteltuja.


Könkkölä perusti myös Abilis-säätiön, joka rahoittaa kehitysmaiden vammaisten elämää tukevia projekteja.

Hautalan mukaan Könkkölän työllä olikin vaikutusta siihen, että vammaisten ihmisten edistäminen otettiin keskeiseksi osaksi myös Suomen kehityspoliittista ohjelmaa.

Könkkölän nimi tuli sittemmin kehitysministerinä Hautalaa vastaan usein ulkomailla vammaisten oikeuksia edistävien hankkeiden yhteydessä.

Erityisesti Hautala kehuu Könkkölän maailmanlaajuisia verkostoja. Hän oli hyvä ystävä muun muassa Yhdysvaltain kehitysapuviraston USAID:in vammaisasioista vastaavaan johtajan Judith Heumannin kanssa.

Hautala muistelee olleensa viimeksi yhteydessä Könkkölään vain muutama viikko sitten, kun hän yritti selvittää, tapahtuuko Ugandassa vammaisten lasten armomurhia.

– Hän oli se ihminen, jonka puolueen kääntyi vastaavissa tilanteissa.

Könkkölä toimi pitkään myös vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnyksen puheenjohtajana ja toiminnanjohtajana.

Kaikkiaan Hautala kuvailee Könkkölää äärimmäisen lämpimäksi ihmiseksi.

Erityisesti vaimonsa kuoleman jälkeen hän kävi Hautalan mukaan paljon konserteissa ja rakasti kukkia ja puutarhan hoitoa. Mukanaan Könkkölällä oli aina pieni villakoiransa Doris.

– Syvästi inhimillinen hahmo ja on iso menetys vammaisten oikeuksien puolustajille, meille vihreille ja Kallen ystäville.


Hautala muistelee hänen ja Könkkölän suksien menneen ristiin vain kerran.

– Olimme käyneet aika tuskastuttavaakin keskustelua siitä, pitäisikö vihreiden organisoitua puolueeksi. Kalle oli siinä eri leirissä kuin minä.

Vihreä puolue perustettiin vuonna 1987. Hautalan mukaan Könkkölän varauksellisuus puolueen perustamisesta vaikuttikin lopulta osaltaan siihen, että Hautala korvasi hänet vihreiden puheenjohtajana vielä samana vuonna.

– Itse olin ottanut vähän sellaisen pragmaattisen lähestymistavan, että käytännössähän me olimme jo puolue, kun kilpailimme vaaleissa muiden puolueiden kanssa.

– Se oli ainoa tilanne jonka tiedän, jossa meidän suksemme menivät hieman ristiin. Eikä siitä jäänyt meille mitään arpia pitkäksi aikaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt