Kotimaa

Kärsämäki hyllytti ahdistelua vähätelleen rehtorin – kunnanjohtaja: ”On ollut aiemmin puhuttelussa puheisiinsa liittyen”

Julkaistu:

Kärsämäen kunnanjohtaja Esa Jussila pitää todennäköisenä, että seksuaalisen hyväksikäytön puheillaan hyväksynyt rehtori Tuomo Pesonen erotetaan pian virastaan.
Kärsämäen kunta tiedotti tänään iltapäivällä sivuillaan, että se on siirtänyt Frosteruksen koulun rehtori Tuomo Pesosen syrjään virastaan. Pesonen on toiminut rehtorina koulussa jo useita vuosia.

Taustalla on Yle:n MOT-ohjelman haastattelu, jossa Pesonen muun muassa sanoi, ettei kaikelle yläkoulussa tapahtuvalle seksuaaliselle ahdistelulle voi mitään, vaan ”se pitää vain kestää”.

Toimitus otti yhteyttä kouluihin, joissa tapahtui Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan eniten seksuaalista häirintää.

Lue lisää: Rehtori vähätteli seksuaalista häirintää MOT-ohjelmassa – Kärsämäen kunta hyllytti välittömästi

Kärsämäen kunta kertoo tiedotteessaan, että se sanoutuu irti rehtorin lausunnoista seksuaalisen häirinnän sietämisestä ja hyväksymisestä.Kunnanjohtaja Esa Jussila kertoo, että Pesoselle ilmoitettiin tänään, ettei hänen tarvitse tulla huomenna töihin. Huomenna kunnanjohdossa linjataan, miten Pesonen voi hoitaa virkaansa ensi maanantaihin asti. Silloin kunnanhallitus päättää, voiko tämä jatkaa virassaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, ettei hän voi jatkaa tuolla asenteella kasvatustehtävässä johtavassa asemassa.

– On ollut kaikkein hälyttävintä, että hän jossain määrin hyväksyy seksuaalisen häirinnän. Lisäksi hän antaa huonoa mallia pojille, Jussila sanoo, ja viittaa muun muassa Pesosen lausuntoon: ”Sitten tietenkin, kun pillua tekkee mieli miespuolisella. Niin eihän sitä osaa aina kauniisti sanoa.”

Osa Pesosen käytöksestä tuli Jussilalle yllätyksenä, osa ei.

– Hänen värikäs tyylinsä puhua oli meille tuttu, mutta asenne tuli meille järkytyksenä. Hänen kommunikaatiossaan on ollut ongelmia aiemminkin.

Onko Pesonen joutunut aiemmin ongelmiin värikkään kielenkäyttönsä vuoksi?

– Hänestä on tehty valituksia ja häntä on sen vuoksi puhuteltu, Jussila vastaa vaitonaisesti, eikä halua kysyttäessä avata, millaisiin asioihin puhuttelut ovat milloinkin liittyneet.

Onko tämä ollut rankka päivä teille kärsämäkisille?

– Olet varmasti lukenut tiedotteen. Tämä on ollut melkoista julkisuuden hallintaa.

Oikaisu: 12.9.2018 klo 15.21: Aiemmin jutussa esitetty virheellisesti, että toiseksi viimeisen sitaatin olisi sanonut Pesonen, vaikka kyseessä oli Jussila.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt