Irakilaiskaksosten terrorismijuttu meni läskiksi hovissa – syytetyt lähettelivät Whatsapp-viestejä Irakiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Irakilaiskaksosten terrorismijuttu meni läskiksi hovissa – syytetyt lähettelivät Whatsapp-viestejä Irakiin

Suomeen turvapaikanhakijoina tulleita irakilaiskaksosia syytetään Camp Speicherissa Irakissa 2014 terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista.

Julkaistu: 11.9.2018 16:35

Pirkanmaan käräjäoikeudessa nurin menneiden, irakilaiskaksosten terrorismi- ja joukkomurhasyytteiden käsittely keskeytyi heti alkuunsa Turun hovioikeudessa tiistaina.

Oikeus pohti yli puoli päivää puolustuksen todistajien kuulemista. Aamulla kävi ilmi, ettei puolustuksen todistajia ole tavoitettu.

Syyttäjä kävi Irakissa kesällä ja uskoo saavansa todistajansa oikeuteen yhtä lukuunottamatta.

Myös todistajien tavoittelu meni farssiksi tiistaina. Syytetyt lähettelivät Whatsapp-viestejä todistajilleen Irakiin. Yhtä viesti ei tavoittanut ja muut eivät vastanneet.

Puolustus ja valtiosyyttäjä keskustelivat pitkään, miten puolenkymmentä todistajaa saataisiin kuultua. Oikeus päätyi keskeyttämään pääkäsittelyn iltapäivällä.

Lue lisää: Irakilaiskaksosten joukkomurha- ja sotarikosjutun käsittely hovioikeudessa oli lopahtaa heti alkuunsa

Takaraja huomenna

Puolustuksen on ilmoitettava huomenna, onko todistajia tavoitettu.

– Palataan asiaan huomenna. Toivon, että vastaajat tekevät kaikkensa, että todistajien kuulemispaikka ja -ajankohta selviävät huomenna, puheenjohtaja Atte Andersson ripitti puolustusta.

Jutun pääkäsittelyyn on varattu kaikkiaan 14 päivää. Jos todistajia ei saada kiinni, oikeuskäsittely saattaa siirtyä kuukausilla eteenpäin.

Valtionsyyttäjä Tom Laitinen pelkää todistajien puuttumisen vaikuttavan hovioikeuden ratkaisuun.

– Jos näin kävisi, hovioikeudella on vaikea tehtävä edessään, Laitinen myönsi Ilta-Sanomille.

Puolustuksen todistajia ei saatu kuultua käräjäoikeudessakaan. Käräjäoikeus hylkäsi syytteet syyttäjän puutteellisen näytön vuoksi.

Onko riski, että käy kuten käräjäoikeudessa?

– Kyllä

– Kun käräjäoikeus arvioi meidän todistajia, se ei riittävällä varmuudella osoittanut epäiltyjen osallisuudesta joukkomurhaan.

Laitisen mukaan hovioikeus ei matkusta todistajien perässä.

– Irakissa todistajia on kuultava tuomioistuimessa. Jos syyttäjä ja puolustus matkustaisivat Turkkiin kuulemaan todistajia, se veisi ainakin pari kuukautta.

Turkki-vaihtoehto vaatii oikeusapupyyntöä sikäläisille viranomaisille. Suomen Turkin suurlähetystöstäkään ei ole tähän hätään apua.

– Tämän tiedon sain oikeusministeriöstä. Suurlähetystö ei järjestä kuulemista.

Todistajien kuuleminen saattaisi onnistua Turkissa videoyhteyden avulla.

– Tämä riippuu täysin Turkin viranomaisista.

”Kahta todistajaa uhkailtu”

Puolustuksen mukaan todistajat pelkäävät turvallisuutensa vuoksi. He eivät uskalla ilmoittautua paikallisviranomaisille.

– Päämieheni ei missään tapauksessa halua, että viranomaiset hakevat todistajat kuultaviksi Irakissa, asianajaja Mika Miesmäki totesi oikeudessa.

– Ainakin kahta todistajaa on uhkailtu aseella käräjäprosessin aikana.

Syyttäjä on puolustuksen kanssa samoilla linjoilla. Todistajia ei haluta raahata kuultaviksi irakilaisviranomaisten voimin.

Terrorismi- ja joukkomurhasyytteiden käsittely on maksanut veronmaksajille jo puoli miljoonaa euroa. Asiasta kertoi Lännen Media.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?