Hävittäjä-ässä Kosti Keski-Nummi on kuollut – Ilmavoimat muistaa veteraania ylilennolla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hävittäjä-ässä Kosti Keski-Nummi on kuollut – Ilmavoimat muistaa veteraania ylilennolla

Julkaistu: 7.9.2018 22:26

Jatkosodan viimeisiin hävittäjä-ässiin kuuluva Kosti Keski-Nummi on kuollut 95-vuotiaana. Hänet haudataan lauantaina Hämeenlinnassa. Ilmavoimat kunnioittaa lentäjäveteraanin poismenoa ylilennolla.

Yksi sotavuosien viimeisistä hävittäjä-ässistä, hämeenlinnalainen Kosti Keski-Nummi on kuollut. Vuonna 1923 syntynyt Keski-Nummi lensi jatkosodassa Brewster- ja Messerschmitt Bf 109 -hävittäjillä. Hän saavutti sota-aikana 5,5 ilmavoittoa. Ässä-nimityksen saa viidellä ilmavoitolla.

Ylikersantti Keski-Nummi lensi Hävittäjälentolaivue 24:ssä, joka kesällä 1944 toimi Kannaksen ankarissa torjuntataisteluissa valtavaa Neuvostoliiton ylivoimaa vastaan. Hän lensi myös legendaarisen hävittäjä-ässän, kaksinkertaisen Mannerheim-ristin ritarin Hasse Windin siipimiehenä.

– Taistelut alkoivat ihan itsestään. Venäläishävittäjiä oli yleensä aina kaksi kertaa enemmän kuin meitä. Konetta ei pudotettu edestä eikä sivulta, vaan aina piti päästä taakse, Keski-Nummi kertoi IS:lle haastattelussa keväällä 2017.

– Ei siinä muuta tuntenut kuin että minä ammun tuon. Sentään meille tuli niin paljon tulosta, että me irtaannuimme taistelemaan yksitellen. Venäläiset väistivät aina parvessa.

Lentäjä ihmetteli edelleen, miten helposti monet venäläispilotit päästivät suomalaiset hyviin asemiin eivätkä väistelleet. Kun 20 mm:n tykki ja 13 mm:n konekiväärit alkoivat paukuttaa, iskivät ensin kipinät pelleistä ja sitten tuprahti savuvana kohtalokkaan osuman merkiksi.

– Siitä tuli vaan sellainen olo, että siitäs sait, Kosti kuvailee viholliskoneen pudotusta.

– En minä muuten muista, että siinä olisi ollut sen ihmeellisempiä tuntemuksia. Luodit tekivät tehtävänsä.

Lue koko haastattelu: Kosti Keski-Nummi, 94, on viimeisiä hävittäjä-ässiä – nyt hän kertoo, miksi suomalaiset pärjäsivät murskaavaa ylivoimaa vastaan

Ilmavoimat kunnioittaa lentäjäveteraanin muistoa Hornet-hävittäjän ylilennolla siunaustilaisuuden aikana Hämeenlinnassa Vuorentaan kappelin yllä klo 12.45–13 välisenä aikana.

Jutun pääkuvana olevalta videolta kuulet Kosti Keski-Nummen haastattelun Ilta-Sanomien 100 tarinaa sodasta -sarjassa.

Lue kaikki 100 tarinaa sodasta -jutut täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?