Tinderistä löytynyt naisystävä lähti mukaan viettämään hienon yhteisen yön – aamulla oven takana odotti jotain ällistyttävää

rac

Julkaistu:

Treffit
Deittisovellukset ja some ovat tehneet tapailemisesta helppoa. Samalla karmeat ja surkuhupaisatkin kokemukset ovat lisääntyneet.
”Tyyppi oli todella juovuksissa ja tyttöystävä soitteli hänelle jatkuvasti vihaisia puheluita. Mies yritti päästä samalla pussailemaan, vaikka puhelu tyttöystävän kanssa oli vielä menossa. Lopuksi mies – hän oli noin 35-vuotias – kertoi menevänsä vanhempiensa luo yöksi, kun en huolinut yökylävierasta. Seuraavana päivänä tuli vielä viestiä, kuinka olisi kiva tutustua jatkossa paremmin.”

Näinkin on treffeillä käynyt.

Ihmisten kamalimmat treffikokemukset ovat jälkikäteen surkuhupaisia, mutta nykyaikana deittailevaa ei välttämättä naurata. Vaikka tutkimustietoa ei ole, Väestöliiton psykologi Jaana Ojanen arvioi huonojen treffikokemusten yleistyneen.

Tämä johtuu siitä, että deittisovellukset ja some ovat tehneet tapailemisesta helpompaa. Moni käy samaan aikaan treffeillä monen kanssa. Se muuttaa deittikulttuuria kevyemmäksi. Ihmiset eivät todella kohtaa toisiaan.

– Pahimmassa tapauksessa uusi Tinder-viesti kilahtaa kesken treffien. Tapailu voi olla hätäistä, kun uudet deitit ovat jo tiedossa, Ojanen sanoo.

 

Kusista mattoa maaliskuisessa lumihangessa pyöritellessäni ajattelin, että ehkä olisi aika poistaa Tinder ja yrittää hiljalleen vakiintua.

Ojanen korostaa, että useampaan ihmiseen tutustuminen on elämänkumppania etsivälle sinkulle hyvä asia. Ongelma siitä tulee, jos toiseen ihmiseen ei tutustu rauhassa, vaan kumppaniehdokkaita arvioidaan pinnallisten arvojen pohjalta.

– Tutkimuksista tiedetään, että pinnallisiin arvoihin keskittyminen ei lisää tulevaa parisuhdeonnea.

Huonoissa treffikokemuksissa on yleensä kyse joko omista vääristä odotuksista tai toisen huonosta käytöksestä. Ojasen mukaan liian suuret odotukset ovat yleisiä, jos treffit sovitaan netissä. Siellä paljastetut kuvat ja tiedot kun ovat aina harkiten annettuja ja valikoituja.

– Toisaalta, vaikka kuvat ja tiedot olisivat kohdallaan, sokkotreffeillä todennäköisyys sille, ettei kemiaa ole, on suurempi. Jos toisen tapaa oikeassa elämässä vaikka yhteisen tuttavan kautta, tietoa on jo alussa valtavasti enemmän.

 

Mies ehdotti ostoskeskusta, koska sieltä sai ilmaiset kahvit.

Ihmiset pettyvät myös treffikumppanin käytöstapojen puutteeseen. Toiset esimerkiksi odottavat edelleen, että tapaamista ehdottanut tarjoaa.

Yleistä on jäädä kiinni ikänsä valehtelemisesta.

Deittailun helppous vaikuttaa vähentävän toisen huomioimista.

– Jos tapailee monia, voi ehkä unohtaa omissa kiireissä, että toinen on odottanut treffejä ja voi olla herkkä.

Psykologin mukaan on aina parempi, jos syytä huonoihin treffeihin tai muihin pettymyksiin ei hae itsestään. Jos karuja kokemuksia tulee usein, etenkin aiemmin elämässään torjutuksi tulleet lannistuvat toisia helpommin ja heidän itseluottamuksensa sekä unelmansa parisuhteesta voivat horjua.

Jaana Ojanen kehottaa ottamaan treffikumppanista etukäteen vähän enemmän selvää ja suhtautumaan tapaamiseen matalammin odotuksin.

– Asioiden auki puhuminen auttaa. Jos esimerkiksi sopii treffit Tinderissä, on todennäköistä, että toinen tapailee sen kautta myös muita, ellei muuta ole sovittu.

 

Naapurini oli löytänyt alapää paljaana rappusilla torkkuneen neitosen ja tarjonnut tälle hupparin ja collarit lainavaatteiksi.

On tervettä arvioida myös omaa käytöstään. Toista pitäisi kohdella niin kuin haluaa itseään kohdeltavan.

Väestöliitossa odotetaan mielenkiinnolla, miten tapailukulttuuri tulevaisuudessa muuttuu. Deittisovellukset ovat tulleet jäädäkseen, mutta 15–20-vuotiaat vaikuttavat vanhempiaan konservatiivisemmilta. Myös kyllästymistä deittisovellusten pinnallisuuteen on havaittavissa.

– Vaikka tutkimustietoa ei ole, tuntuu todennäköiseltä, että liberaalia deittailukulttuuria seuraa tai sen rinnalle tulee toisenlainen seurustelukulttuuri. Ennustaminen on kuitenkin vaikeaa, Ojanen sanoo.

Muun muassa tällaisia tapauksia treffeillä on sattunut:

”Sovin meneväni miehen luo yöksi. Aamulla hän kehotti, että voinkin alkaa lähteä, jotta hän pääsee pelaamaan videopelejä.”

”Tapasin miehen netissä ja ensitreffeillä hän vaikutti kaikin puolin lupaavalta tapaukselta. Oltiin ehditty tavata jo muutaman kerran, kun sovittiin, että hän tulisi eräänä lauantai-iltana käymään luonani. Niin hän sitten tulikin ja oli matkalla käynyt ostamassa take away -ruuat, mutta vain itselleen. Luulin aluksi, että se oli vitsi, mutta ei ollut. Olin sen verran järkyttynyt, etten oikein saanut mitään sanottua. Ilmeisesti hän huomasi sen, sillä jossain vaiheessa omia ruokia syödessään tokaisi, että olisi varmaan pitänyt kysyä olisitko sinäkin halunnut. No niin olisi ja olisin!”

”Näin Tinder-parini baarissa, ja jatkoimme valomerkin jälkeen iltaa yhteiseen osoitteeseen. Nainen oli jo suhteellisen toksikoituneessa tilassa, mutta se ei tahtia asunnollani haitannut. Seuraavana aamuna kuitenkin heräsin ovenkoputukseen. Kämppikseni avasi oven viime yön seuralaiseni rinnallaan ja kysyi tältä: ”Näyttääkö tutulta?” Tyttö vastasi, että ”joo” ja tuli takaisin viereeni.

Myöhemmin selvisi, että hän oli mitä todennäköisimmin lähtenyt yöllä vierestäni etsimään vessaa, erehtynyt ovesta, pissannut ovimatolle ja syöksynyt paniikissa rappukäytävään. Naapurini oli löytänyt alapää paljaana rappusilla torkkuneen neitosen ja tarjonnut tälle hupparin ja collarit lainavaatteiksi. Tämän jälkeen deittini oli yrittänyt muistella, mistä ovesta hän oli yöllä karannut. Kusista mattoa maaliskuisessa lumihangessa pyöritellessäni ajattelin, että ehkä olisi aika poistaa Tinder ja yrittää hiljalleen vakiintua.”

”Mies pyysi, että tapaisimme, mutta ei keksinyt itse paikkaa. Ehdotin yhtä kotikaupunkimme keskeisintä baaria, mutta hän ei tiennyt, missä se on. Päätimme sitten, että mennäänkin kahville. Mies ehdotti ostoskeskusta, koska sieltä sai ilmaiset kahvit. Hän käveli kaikista ovista ensimmäisenä sisään.”
  • Oheisella videolla kerrotaan vielä lisää karmeimpia treffikokemuksia.
Lähde: Haastattelut ja KTM Juuso Purasen Mobiilideittisovellus Tinderin käyttö ja sen seuraukset ihmisen identiteettiin ja itsensä esittämiseen -gradun aineisto.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt