Kotimaa

Soteministeri Saarikko ja sotevaliokunnan pj Kiuru ottivat yhteen väittelyssä: ”Asiat eivät näytä riitelevän vaan ihmiset”

Julkaistu:

Soteministeri Saarikko ja sotevaliokunnan puheenjohtaja Kiuru ovat väitelleet Politiikan toimittajien -yhdistyksen tilaisuudessa.
Hallitus ja oppositio ovat nahistelleet soteuudistuksesta koko vaalikauden.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kiistelty puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) tunnusti, että sotekeskustelussa ei ole välttämättä tapeltu asioista.

– Ikävää on, että asiat eivät näytä riitelevän, vaan ihmiset, Kiuru sanoi.

Sotevaliokunnan neljä hallituspuolueen jäsentä teki kesällä harvinaisen kirjelmän puhemiesneuvostolle Kiurun toiminnasta valiokunnan puheenjohtajana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ministerit ovat varoneet kritisoimasta opposition kansanedustajia nimeltä, Kiuru on saanut kritiikkiä hallituspuolueiden kansanedustajilta soten jarruttamisesta.

– Kertaakaan en ole syyttänyt eduskuntaa, saati valiokunnan puheenjohtajaa. Sadat ihmiset valmistelevat tätä. Olisi väärin sanoa, että tämä lepää yhden ihmisen harteilla. Oppositio haluaa kaataa uudistuksen, siihen kai tämä tiivistyy, peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) luonnehti.

– Joskus loppuu voimavarat erottaa ihmiset ja asiat toisistaan, Saarikko sanoi kolme vuotta jatkuneesta soteriitelystä niin hallituksessa kuin eduskunnassa opposition kanssa.

Eduskunnan pitäisi saada sotelait valmiiksi ja hyväkytyksi marraskuun loppuun mennessä, jotta maakuntavaalit voitaisiin järjestää ensi toukokuussa.

Kiuru kertoi, että sotelakipaketti on 3 850 sivua, valiokunnan pitää viilata vielä 1 500 sivua, joista se on ehtinyt käsitellä 500.

Kiurun mukaan sote olisi pitänyt rakentaa viime vaalikaudella hyväksytyn parlamentaarisen ryhmän pohjalta. Kiurun mielestä maakuntauudistusta ei olisi pitänyt sitoa soteuudistukseen.

Saarikon mukaan ei ole mahdollista, että valmistelua voisi jatkaa viime vaalikauden pohjalta, koska uudistuksen valmistelua tehdään maakunnissa hallituksen sotemallin mukaan.

Saarikon mielestä soteriitelyssä on paljon kyse siitä, että opposition kansanedustajilla ei ole niin hyvää tietopohjaa kuin hallituksen kansanedustajilla.

– Te (Sdp) ette halua käyttää sanaa maakunta. Maakunta tekee paljon muutakin kuin sotea. Teidän mallissa ei lähdetä yhdestä rahapussista. Minusta on aiheetonta väittää markkinamallista, kun markkinat ovat jo täällä. Erikoissairaanhoito jää liki kokonaan julkisen palvelun hoidettavaksi, Saarikko sanoi Kiurulle.

– Eduskunnassa ei oppositiossa näytä olevan halua edistää markkinamallia. Maakunta ei tee kuin kriteerit, miten markkinat toimivat. Markkinat asettuvan rengistä isännän asemaan, Kiuru totesi.

Ministeri uskoi luonnollisesti, että sote toteutuu tällä vaalikaudella. Kiuru ei tällä kertaa sanonut suoraan, että sotea ei synny. Kiuru sanoi, että hänen valiokuntansa (StV) saa mietintönsä valmiiksi, ja heitti pallon perustuslakivaliokunnalle (PeV).

– Menee läpi. Mitä muuta ministeri voi sanoa, Saarikko totesi.

– Annetaan salin päättää. Ei enemmistö sielläkään ole suuri, Saarikko sanoi.

– Nyt on tärkeää katsoa perustuslakivaliokunnan (PeV) lausunnot. Tämä työ (StV:n mietintö) tulee valmiiksi ja menee käsiteltäväksi Pev:iin, Kiuru sanoi.

Perustuslakivaliokunta laati oman mietintönsä soten valinnanvapaudesta kesäkuun alussa. PeV listasi valinnanvapauden perustuslailliset puutteet, ja StV nyt niitä yrittää ratkoa.

StV puolestaan laatii oman mietintönsä, joka menee vielä PeV:n tarkastettavaksi ja tulee sotevaliokuntaan takaisin. Eduskunnan on määrä äänestää sotevaliokunnan mietinnön pohjalta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt