HS: Koulukiusaamisen ehkäisyn varjolla myytävää Nuoren Polku -lehteä pyörittävillä on rikostausta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HS: Koulukiusaamisen ehkäisyn varjolla myytävää Nuoren Polku -lehteä pyörittävillä on rikostausta

Lehteä kustantaa lehtimyyntipetoksesta tuomittu mies, puhelinmyynnistä vastaa väkivalta- ja huumerikoksista tuomittu.

7.9.2018 4:41

Koulukiusaamisen ehkäisyn varjolla myytävää Nuoren Polku -lehteä kustantaa lehtimyyntipetoksesta tuomittu mies, ja lehden puhelinmyynnistä vastaa väkivalta- ja huumerikoksista tuomittu mies, kertoo Helsingin Sanomat. Lehteä alettiin julkaista tänä kesänä.

Nuoren Polun kustantaja SME Finance Holding linkittyy 2000-luvulla paljastuneeseen Kiusattujen tuki -huijaukseen. Vuosien 2003–2007 aikana Kiusattujen tuki (Kitu) -yhdistyksen nimissä tehtiin puhelinkeräyshuijaus, jonka noin 300 000 euron tuotoista vain 10 prosenttia meni hyväntekeväisyyteen.

Helsingin Sanomat kertoo, että SME Finance Holdingin hallituksen puheenjohtajana toimii 45-vuotias mies, joka tuomittiin Kitu-jutun yhteydessä yli vuoden vankeusrangaistukseen muun muassa veropetoksesta.

Nuoren Polkua myyvän Espanjassa sijaitsevan toimiston esimiehenä työskentelee useista huume- ja väkivaltarikoksista tuomittu suomalaismies. Vuonna 1984 syntynyt mies tuomittiin yli viiden vuoden vankeuteen Tampereella tapahtuneesta tapon yrityksestä vuonna 2011. Miehen tuorein tuomio tuli huumerikoksesta toissa vuonna. Mies ei suostunut HS:n haastatteluun.

"Nuoren Polun toiminnassa ei ole mitään hämärää"

HS pyysi haastattelua myös Nuoren Polun kustantajan taustahenkilöiltä. Kustannusyhtiön hallituksen puheenjohtaja ilmoitti, että kysymyksiin vastaa toiminnanjohtaja Esko Leipälä. Toiminnanjohtaja-titteli viittaa yhdistystoimintaan, jota Nuoren Polku ei kuitenkaan ole.

Leipälä on toiminut päätoimittajana lehdissä Koulurauhaa!, Kiusattujen tuki ja Koulurauhaa. Nyt hän päätoimittaa Nuoren Polkua. HS kertoi aiemmin tällä viikolla, että Kouluturvaa-nimisellä, myös koulukiusaamisen vastaisen työn nimissä myytävällä lehdellä on tahkottu muutamassa vuodessa miljoonia euroja. Toimintaan liittyvät sekä kyseenalaiset lehtimyyntikeinot että palkkojen ja vuokrien maksamatta jättäminen.

Leipälä vakuuttaa, että Nuoren Polkuun lahjoitetut rahat käytetään koulukiusaamisen ehkäisyyn, jota hän tekee edelleen. Hän esimerkiksi kertoo lähtevänsä lähes viikoittain auttamaan perheitä koulukiusaamiseen liittyvissä tapaamisissa ja jopa avustajaksi huostaanottotapauksissa.

Leipälä korostaa, että Nuoren Polun toiminnassa ei ole mitään hämärää, vaikka toiminnan taustalla on lehtimyyntihuijauksesta tuomittuja henkilöitä.

– Kymmenen vuoden takaisia törkeyksiä ei enää tapahdu, sillä porukka on kyllä läksynsä oppinut, Leipälä sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?