Näin ilmatulenjohtaja ohjaa Hornetin täsmäpommin maaliin – Puolustusvoimat esitteli uusien erikoissotilaiden toimintaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin ilmatulenjohtaja ohjaa Hornetin täsmäpommin maaliin – Puolustusvoimat esitteli uusien erikoissotilaiden toimintaa

100 vuotta täyttävä Puolustusvoimat esittelee tänä viikonloppuna toimintaansa Lahdessa. Torstaina media näki taistelunäytöksen kenraaliharjoituksen. Mukana esityksessä ovat ilmatulenjohtajat.

6.9.2018 18:21

Suomen Ilmavoimat saa pian käyttöönsä uuden aseen, joka voidaan ampua tarkasti jopa 350 kilometrin päähän. Kyseessä on AGM-158 JASSM -risteilyohjus, jonka Hornet-hävittäjä voi ampua ilmasta maahan. Ilmavoimat teki keväällä ohjuksen koeammuntoja Yhdysvalloissa, mutta julkisuuteen ei ole vielä kerrottu, milloin uudet aseet tuodaan Suomeen. Aiemmin on puhuttu Suomen hankkivan kymmeniä JASSM-ohjuksia.

JASSM-ohjuksen lisäksi Horneteihin on hankittu JDAM- ja JSOW-täsmäpommeja.

Lue lisää: Ilmavoimat testasi Hornetien uutta huippuasetta – Suomi saa pian ohjuksen, joka osuu tarkasti jopa 350 kilometrin päähän

Maalien osoitukseen on olemassa ainakin Hornetien oma Litening II -maalinosoituslaser ja tähtäyslaite sekä miehittämättömät ja miehitetyt tiedustelukoneet. Sen lisäksi ohjuksia voivat ohjata maaliin ilmatulenjohtajat, jotka toimivat erikoisjoukkojen kanssa – kriisin aikana vaikka syvälle vihollisen alueelle soluttautuneena.

– Silmäpari on tietenkin yksi tapa varmistaa, että kohteen koordinaatit ovat oikein tai että kohde vielä on paikallaan, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak kertoi IS:n haastattelussa vuonna 2016.

Lue lisää: Puolustusvoimien erikoisjoukko pystyy ohjaamaan Hornetien JASSM-ohjukset maaliin maasta käsin – vastaus Venäjän S-400-uhkaan?

Ilmatulenjohtajien toimintaa nähtiin hieman torstaina Lahdessa taistelunäytöksen yhteydessä. Näytöksessä demonstroitiin panssarintorjuntaa-, panssarijoukkojen käyttöä vastahyökkäyksessä, it-ohjusten käyttöä sekä ilmatuen osoittamista vihollisen esikuntaa vastaan.

Yksi erikoissotilaiden toiminnan erityispiirre on se, että kommunikointi tulenjohtajan ja lentäjän välillä tapahtuu englanniksi. Voit katsoa tapahtumat jutun pääkuvana olevalta videolta.

Lue lisää: Tykistö, hävittäjät, laivasto... Suomi ostaa aseita 500 miljoonalla

Lue lisää: Puolustusvoimat esitteli taistelunäytöksessä, miten jääkärit pysäyttävät panssarikärjen 15 minuutissa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?