Kommentti: Vihreillä kauhun paikka gallupeissa – Touko Aallon taputtelut alkavat näkyä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Vihreillä kauhun paikka gallupeissa – Touko Aallon taputtelut alkavat näkyä

Ylen uusin gallup kertoo vihreiden alamäestä. Touko Aallon persoona painaa puoluetta pahasti alaspäin, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

6.9.2018 7:33

Yle julkisti aamulla tuoreimman Taloustutkimuksella teettämän gallupinsa.

Synkeintä luettavaa se on vihreille. Puolueen kannatus vajoaa yhä ja se näyttää siirtyvän vasemmistoliitolle, jonka kannatus on noussut saman verran kuin vihreillä laskenut.

Ei tarvitse olla suuri kalifi, kun tietää syyn:

Puheenjohtaja Touko Aallon persoona.

Aallon julkinen kuva on henkilökohtaisten tempausten takia rapautunut, ja nyt se vetää koko puoluetta alaspäin. Vihreiden kannatus on Ylen mittauksissa tullut jo neljä kuukautta alapäin, nyt se on 12,6 prosenttia.

Vuosi sitten vihreät oli samassa Ylen gallupissa kakkosena 17,8 prosentin kannatuksella!

Silloin puolue hurahti puhumaan jopa siitä, että se tavoittelee Touko Aallon johdolla pääministerin paikkaa.

Loppukesän kuvat tukholmalaiselta homoklubilta, jossa paidaton Aalto läiskii homomiehiä takapuolelle, eivät näytä edistäneen puheenjohtajan pääministeripyrkimyksiä, päinvastoin. Suomen kansa, edes vihreät äänestäjät, eivät ole niin vapaamielisiä kuin Aalto ja osa vihreistä taisi luulla.

Imagokierrettä on vaikea oikaista

Lisäksi selitykset Aallon julkisesta kuvasta ovat olleet ontuvia, monet vihreät ovat kaihtaneet koko keskustelua. Aallon saama tuki ei totisesti ole enää sataprosenttista, vaikka kellokaat niin väittävät.

Aallon syvenevää imagokierrettä on paha oikaista, vaikka vihreiden puoluehallituskin on jakanut Aallolle neuvojaan.

Samaan aikaan vasemmistoliiton kannatus on noussut 1,4 prosenttiyksiköllä 9,1 prosenttiin. Tätä vauhtia ei olisi ihme, että Li Anderssonin luotsaama vasemmistoliitto painaisi vielä ennen vaaleja vihreiden ohi.

Kun vihreiden uskottavuus vähenee, vasemmistoliiton nousee.

Andersson on henkilökohtaisesti pärjännyt kaikissa suosiomittauksissa, ehkä se viimein alkaa näkyä myös puolueen kannatuksessa.

Monet ovat katsoneet kummissaan myös vihreiden touhuja pakolaisten palauttamisen suhteen. Joillekin oli liikaa, että vihreiden lainsädäntösihteeri Aino Pennanen järjesti heinäkuussa yhden naisen mielenosoituksen – lentokoneessa.

– Saattaa olla, että viimeaikaiset kohut ovat vaikuttaneet jonkin verran vihreiden kannatukseen. Sieltä on lähtenyt liikkuvia äänestäjiä, jotka eivät pidä virkavallan vastustamista asiallisena toimintana, arvioi Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja Ylelle.

Totta.

Vihreissä kuiskitaan jo ylimääräisestä puoluekokouksesta, jossa Aalto pantaisiin vielä ennen vaaleja kierrätykseen. Tästä kertoo myös Aallolle puheenjohtajataistelussa hävinneen helsinkiläisedustaja Emma Karin (vihr) tavaton aktiivisuus sosiaalisessa mediassa.

Kärki Ylen gallupissa on entinen: Sdp johtaa (20,3 %), kokoomus on kakkonen (19,0 %) ja kepu kolmonen (17,8 %).

Keskustan kannatus on pysynyt ennallaan, Sdp:n ja kokoomuksen kannatus on tippunut liki prosenttiyksiköllä.

Vaalit järjestetään huhtikuun 14. päivä. Näillä luvuilla pääministeripuoluetta ei kannata vielä veikkailla.

Ja kannattaa katsoa myös, miten käy Ruotsin valtiopäivävaaleissa sunnuntaina. Laineet sieltä lyövät myös Suomen poliittiseen kenttään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?