Vähämäki halusi itse poistaa sauna-sanan vuokrasopimuksesta – sanoo vuokranantajan antaneen vääriä tietoja

Julkaistu:

Kansanedustaja Ville Vähämäki syyttää saunalaitoksen vuokranantajaa tietojen pimittämisestä. Vähämäki itse muutti vuokrasopimustekstiä niin, että eduskunnan hallinto sopimuksen hyväksyisi.
Arkadianmäen sauna-asuntokohu saa yhä kummallisempia piirteitä.

Kansanedustajat Teuvo Hakkarainen (ps) ja Ville Vähämäki (ps) toimittivat eilen omat selvityksensä eduskunnalle. Hakkarainen ja Vähämäki asuivat saunatilassa, jota ei ollut tarkoitettu asuinkäyttöön.

Hakkarainen ja Vähämäki kiistivät tienneensä, että vuokrattu saunatila ei olisi asumiseen tarkoitettu.

Vähämäki omassa selvityksessään vierittää vastuun vuokranantajalle. Vähämäen mukaan vuokranantaja olisi tiennyt, että saunatila ei ollut asumiseen tarkoitettu.

Selvityksessään Vähämäki viittaa Oikotie-palvelussa olleeseen vuokrailmoitukseen. Vähämäen mukaan vuokranantaja muutti vuokrailmoitustaan. Ensin huoneistoa ei kesäkuussa 2013 vuokrattu asuinkäyttöön, pari kuukautta myöhemmin huoneistoa markkinoitiin asumiseen tarkoitettuna.

Vähämäen mukaan vuokranantaja on ilmeisesti tiennyt, että saunatila ei ollut tarkoitettu asuinkäyttöön, mutta ei tätä vuokralaisilleen kertonut.

– Ilmoitusta (kesäkuu 2013) tehdessään vuokranantaja on ollut ilmeisen tietoinen, että asunnossa ei saa yöpyä edes väliaikaisesti, koska se on ollut taloyhtiön yhtiöjärjestyksen vastaista. Tätä seikkaa vuokranantaja taikka hänen edustajansa ei ole huoneiston vuokranneelle Vähämäelle kertonut, Vähämäen vastauksessa todetaan.

Vuokranantaja Dennis Pasterstein kertoo, että hän ei osallistunut huoneiston vuokraamiseen.

– En pysty kommentoimaan asiaa, koska asiamieheni, isäni, on hoitanut asian ja vuokrasopimusneuvottelut Vähämäen kanssa, Pasterstein sanoi IS:lle.

Pastersteinin isä on myös toimittanut oman selvityksensä eduskunnan hallinnolle.

Vuokrasopimusluonnoksista ja sähköposteista selviää, että ensimmäisessä sopimusluonnoksessa vuokrauskohde oli pelkästään 62 neliön saunalaitos.


Vähämäki halusi saunalaitoksen tilalle sanan kellarihuoneisto, maininnat muista tiloista ja poistaa viittauksen oleskelutilaan, jotta eduskunta vuokrasopimuksen hyväksyisi.

– Muuten ok, mutta jos tuon vuokrauskohteen tilalle voisi laittaa esimerkiksi tekstin kellarihuoneisto, 2h, kk, s, varasto. Ja sen, että huoneistoa käytetään oleskelutiloina -tekstin, voisi ottaa pois.

– Syy tähän on se, että vuokrasopimuksen kopio menee eduskunnan hallintotoimistoon, ja ainakin aiemmin tuo ”kellarihuoneisto” meni läpi, Vähämäki vastasi sähköpostissa syyskuun 4. päivä 2013 vuokranantajan isälle sopimuksesta neuvotellessa.

Vähämäki oli liittänyt sähköpostiin osan aiemmasta vuokrasopimuksestaan, jossa vuokrauskohde oli kellarihuoneisto.


Seuraavana päivänä Vähämäki sopi saunatilan vuokraamisesta.

Vuokrauskohteeksi tuli saunalaitoksen sijaan kellarihuoneisto, sopimukseen oli lisätty maininnat tupakeittiöstä, saunasta ja varastotilasta, ja sopimuksesta oli poistettu lause, että ”huoneistoa käytetään oleskelutilana”.


Vähämäki myönsi elokuun alussa antamassaan haastattelussa, että hän halusi muuttaa vuokrasopimusta.

Tänään Vähämäki ei halunnut lausua enää mitään.

– En ole sanoa muuta kuin mitä on selvityksessä. Sieltä ne näkee, Vähämäki totesi IS:lle.

Vähämäki hoiti asiat vuokranantajan kanssa, Vähämäki muutti saunatilaan syyskuussa 2013 Hakkarainen tuli Vähämäen kämppäkaveriksi pari kuukautta myöhemmin.

Hakkaraista vuokranantaja ei edes tavannut, eikä Hakkarainen ja vuokranantaja olleet missään yhteydessä. Kun Hakkarainen on saunatilaan muutti, vuokrasopimuksen toiseksi vuokralaiseksi vain lisättiin Hakkarainen.

Vähämäki muutti pois saunatilasta 2015, Hakkarainen asuu siellä tämän kuun loppuun.

Vähämäellä on myös toinen asuntoasia selvitettävänään.

Vähämäki asui varastotilaan rakennetussa kellarihuoneistossa kesäkuusta 2011 syyskuuhun 2013. Huoneisto paljastui sala-asunnoksi 2016, kun taloyhtiö alkoi epäillä, että kellarihuoneiston osakas olisi tehnyt asuntoon luvattomia muutostöitä.

Vähämäki kiistää tienneensä, että myöskään tätä kellarihuoneistoa ei ollut tarkoitettu asumiseen.

Vähämäki ja Hakkarainen ovat saaneet korotettua kulukorvausta. Sitä maksetaan 1 809 euroa kuukaudessa Uudenmaan ulkopuolelta tuleville kansanedustajille, jos heillä on kakkosasunto pääkaupunkiseudulla.

Jos kakkosasuntoa ei ole, kulukorvaus on 1 315 euroa.

Eduskunta selvittää, ovatko Hakkarainen ja Vähämäki nostaneet väärin perustein korotettua kulukorvausta ja peritäänkö maksettuja kulukorvauksia takaisin.

Kansliatoimikunta ratkaisee Hakkaraisen ja Vähämäen kulukorvaukset ensi viikon torstain kokouksessaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt