Suomalaisvaikuttajia tutkitaan: Mitä mieltä tiedustelulaista? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalaisvaikuttajia tutkitaan: Mitä mieltä tiedustelulaista?

Poliisiammattikorkeakoulu tutkii parhaillaan kahden ulkomaalaisyliopiston kanssa maansa vaikuttajien näkemyksiä viranomaisten verkkovalvonnasta.

Suomessa ollaan parhaillaan säätämässä uutta tiedustelulakia, joka lisää viranomaisten toimivaltuuksia.­

5.9.2018 14:49

Suomessa toteutetaan parhaillaan tutkimusta viranomaisten tekemästä verkkovalvonnasta. Poliisiammattikorkeakoulun toteuttamassa selvityksessä tarkastellaan muun muassa turvallisuusalan ammattilaisten, viranomaisten, toimittajien ja järjestöihmisten käsityksiä viranomaisten toimivaltuuksista verkon valvonnassa.

Suomessa ollaan parhaillaan säätämässä uutta tiedustelulakia, joka lisää viranomaisten toimivaltuuksia niin siviili- kuin sotilastiedustelun suhteen.

Tutkimus toteutetaan yhdessä skotlantilaisen Dundeen yliopiston ja Norjan poliisikorkeakoulun kanssa, ja siinä on tarkoitus vertailla myös maakohtaisia eroja tiedusteluun suhtautumisessa. Tutkimuksen tarkoitus on esittää sekä politiikan että käytännön tasolle sopivia ehdotuksia.

Poliisiammattikorkeakoulun tutkija Anna Leppänen haastattelee suomalaisia vaikuttajia verkkojen viranomaisvalvontaan liittyen.­

Suomessa haastatellaan noin 30 ihmistä. Tutkimuksessa näiden tehtävä on asettaa verkkotiedusteluun liittyviä väitelauseita henkilökohtaiseen tärkeysjärjestykseen ja perustella näkemyksensä. Teemat liittyvät muun muassa valvonnan laajuuteen, kohdistamiseen, valvojien valvontaan ja yksityisyydensuojaan.

Viime vuoden keväällä alkaneen tutkimusprojektin on määrä kestää kevääseen 2020 asti. Poliisiammattikorkeakoulun tutkija Anna Leppäsen mukaan tuloksia pyritään tuomaan kuitenkin julkisuuteen jo tätä ennen. Tarkoitus on, että tutkimustulokset saadaan mukaan tiedustelulaista käytävään keskusteluun.

Tiedustelulaki kuuluu eduskunnan syksyllä käsiteltäviin asioihin. Sen voimaan astuminen edellyttää kuitenkin muutoksia perustuslakiin ja käsittelyä kahden eduskunnan aikana tai viiden kuudesosan määräenemmistöä. Hallituspuolueet toivovat lain nopeutettua läpivientiä.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan lain voimaantulo venyy syksyyn 2019, ellei sitä käsitellä kiireellisenä.

Lue lisää: Kiirehdityt tiedustelulait jäivät soten jalkoihin – oikeusministeri esitti toiveen eduskunnalle

Artikkelin kirjoittanut toimittaja osallistui tutkimukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?