Eduskunnan syyskauden ensimmäinen päivä: Sauna-asujat jättivät selvityksensä, Risikko rauhoitti kiehuneen sote-valiokunnan

Julkaistu:

Eduskunta aloitti tänään syyskautensa.
Kansanedustajat aloittivat tänään työnsä, kun eduskunta palasi 2,5 kuukauden kesätauolta ja aloitti tänään syysistuntokautensa.

Kesällä kulukorvauskohun nostattaneet kansanedustajat Ville Vähämäki (ps) ja Teuvo Hakkarainen (ps) jättivät oman selvityksensä eduskunnan hallinnolle. Saunatilan vuokranneet Vähämäki ja Hakkarainen nostivat korotettua kulukorvausta.

Eduskunta nyt selvittää, ovatko Vähämäki ja Hakkarainen rikkoneet eduskunnan säännöstöä ja peritäänkö heiltä takaisin maksettuja kulukorvauksia.


Hallintojohtaja Pertti Rauhio laatii viikon kuluessa esityksen Hakkaraisen ja Vähämäen kulukorvausasiassa, ja kansliatoimikunta päättää asian ensi torstaina.

– Tehdään hallinnollinen selvitys. Kansliatoimikunta pääsee asian ratkaisemaan 13. syyskuuta. Kansliatoimikunta antaa ohjeita ja tulkitsee asiaa, Rauhio totesi.

– Fakta-aineisto on koossa. Tiedetään mitä kukin asianosainen on sanonut, olettanut ja mikä heidän käsityksensä on. Käytetään nyt viikko siihen, että tulkitaan mitä heidän asuminen tarkoittaa korotetun kulukorvauksen perusteella, Rauhio jatkoi.

Lue lisää: Kommentti: Eduskunta aloitti jo valmiiksi vaalikiimaisena

Toinen päivän kuumempi kysymys oli ilmapiiri sosiaali- ja terveysvaltiokunnassa.

Asiat kärjistyivät sote-valiokunnassa heinäkuussa siihen pisteeseen, että valiokunnan kolme keskustan kansanedustajaa ja kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (sin) jättivät harvinaisen kirjelmän puhemiesneuvostolle valiokunnan puheenjohtajasta Krista Kiurusta (sd). Kirjelmässä muun muassa sanottiin Kiurun käyttävän valiokuntaa oppositiopolitiikan välineenä.

Tänään sote-valiokunnassa oli jo rauha maassa, valiokunta oli ehtinyt kokoontua jo kaksi kertaa ennen tätä päivää.


Sote-valiokunnan tulehtunutta tilannetta käsiteltiin ensin aamulla puhemies Paula Risikon (kok) johdolla. Risikon palaverissa oli mukana jokaisen puolueen valiokuntavastaava.

– Se oli aitoa keskustelua. Tuotiin avoimesti esille, mitkä olivat hankaluudet kesällä. Johtopäätös oli, että aika paljon oli väsymystä silloin, paljon oli tehty töitä. Yhteinen kanta oli, että nyt on tilanne parempi, Risikko kertoi.

– Valiokunnassa on erittäin rauhallinen tunnelma. Pöly on laskeutunut ja työn syrjään on päästy kiinni, Risikko totesi.

Kirjelmää käsiteltiin varsinaisesti myöhemmin puhemiesneuvostossa – kolmen puhemiehen ja valiokuntien puheenjohtajien kesken. Sote-valiokunnan tilanne käytiin läpi, ja asia on loppuunkäsitelty.

Valiokunta saa avukseen lisää virkamiehiä, jotka auttavat valiokuntaa lakiruuhkan kanssa. Iso osa ajasta menee soteuudistukseen ja lisävirkamiehet auttavat kaikessa muussa paitsi sotessa.

Puhemies Risikko kävi läpi eduskunnan tulevaa syksyä.

Huhtikuussa olevat vaalit varmasti kuumentavat tunnelmaa ja syksyn suuria kysymyksiä on soten lisäksi tiedustelulait.

Kansaa kuohuttaneet kansanedustajien sopeutumiseläkkeet saadaan myös lopetettua tämän vaalikauden aikana. Kaikille entisille ja nykyisille kansanedustajille on tulossa sopeutumiseläkkeen sijasta määräaikainen sopeutumisraha.

Risikon mukaan lakiesitys sopeutumisrahasta on lähestulkoon valmis. Se esitellään tämän kuun lopussa eduskuntaryhmien puheenjohtajille.

– Se tulee sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltäväksi. Tavoite on, että se tulee saliin ennen tämän eduskuntakauden loppua, Risikko sanoi.

Eduskunta istuu vaalien takia niin sanottuja pitkiä valtiopäiviä. Joulutauko on lyhyempi ja eduskunta päättää valtiopäivät maaliskuussa, noin kuukautta ennen eduskuntavaaleja.

Viimeisillä valtiopäivillä tulee aina kiire. Eduskunnassa on käsittelyssä parhaillaan 63 hallituksen lakiesitystä, 11 kertomusta, 8 kansalaisaloitetta ja 2 valtioneuvoston selontekoa.

Eduskuntaan on tulossa vielä ainakin 208 hallituksen esitystä. Tällä vaalikaudella on toistaiseksi käsitelty 650 hallituksen esitystä.

Lue lisää: Rinne: SDP:n maahanmuuttopolitiikka kulkee keskitien linjaa – ”Vastuutonta on se, että rajat auki ja kaikki tervetuloa”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt