Migri jäädytti afganistanilaisten turvapaikkahakemukset, vaikenee taustoista – Amnesty löysi raportista ratkaisevan kohdan

Julkaistu:

Maahanmuuttovirasto Migri kertoi tänään keskeyttävänsä afganistanilaisten turvapaikkahakemusten käsittelyn.
Maahanmuuttovirasto eli Migri kertoi iltapäivällä jäädyttävänsä afganistanilaisten jättämien turvapaikkahakemusten käsittelyn. Syynä on YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n uusi Afganistan-linjaus.

Migri ei vielä kommentoi päätöstään tarkemmin.

– Tiedotamme tarkemmin heti, kun olemme ehtineet käydä asian läpi, viraston viestinnästä sanotaan.Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan uutta UNCHR:n elokuun lopussa julkaistussa 124-sivuisessa maaselvityksessä on aiempaa tiukempi kanta pääkaupunki Kabulin turvallisuuteen. UNCHR:n mukaan Kabulin tilanne ei ole sellainen, että sinne voisi palauttaa ihmisiä.

Migrin päätökset ovat tähän asti perustuneet tulkintaan, että Afganistanin turvallisuustilanne vaihtelee suuresti alueittain. Virasto on huomioinut korkeimman hallinto-oikeuden kesäkuussa 2018 antaman päätöksen, jonka mukaan Kabulin turvallisuustilanne ei ole sellainen, että kaikki kaupunkiin palaavat olisivat vaarassa joutua aseellisen väkivallan kohteeksi.

UNCHR:n uusi kanta vastaa Amnestyn arviota Afganistanin tilanteesta. Amnestyn mukaan kuluvan vuoden alkupuolisko oli Afganistanissa väkivaltaisempi kuin mikään puolivuotiskausi kymmenen viime vuoden aikana. Sen kauemmas YK:n tilastot eivät näytä.

Amnestyn kannan mukaan ketään ei pidä vasten tahtoaan palauttaa Afganistaniin.

– Meillä ei ole tällaista kantaa mistään muusta maasta maailmassa, Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo.

Kolme hyvää uutista

Johansson näkee tilanteessa kolme hyvää uutista: Sen että UNHCR on tehnyt linjauksensa, sen että Migri tarkistaa käytäntöjään ja sen että poliisi keskeyttää palautukset toistaiseksi.

Poliisi twiittasi pian Migrin tiedonannon jälkeen, että lähipäivinä palautuksia ei tehdä.
Migri ei ole kommentoinut sitä, kuinka kauan linjauksen tarkistaminen kestää.

Migrin viestistä ei ilmene myöskään se, mitä tapahtuu kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille afganistanilaisille, jotka parhaillaan odottavat palautusta, Johansson huomauttaa.

Amnesty toivoo Migrin päätyvän siihen, että ketään ei toistaiseksi palautettaisi Afganistaniin, varsinkaan ennen kuin riippumaton selvitys Migrin toiminnasta on valmistunut. Sisäministeri Kai Mykkänen kertoi lauantaina, että selvitys on suunnitteilla.

Lue lisää: Sisäministeri Mykkänen: Maahanmuuttoviraston toiminnasta suunnitteilla riippumaton selvitys