Sipilä selittää kohulausuntoaan turvapaikanhakijoista: ”Kolmannes sai myönteisen päätöksen”

Julkaistu:

Pääministeri Sipilä on kirjoittanut kolumnin, jossa hän kertaa ja selventää viikonlopun sanomisiaan.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on selittänyt lauantaisesta Ylen Ykkösaamusta noussutta kohua.

Haastattelun pääuutinen oli se, että Sipilän mielestä Suomen pakolaiskiintiötä ja kehitysavun määrää pitäisi nostaa.
Kohu syntyi, kun Sipilä sanoi, että suurin osa 2015–2016 tulleista maahanmuuttajista ei paennut sotaa tai vainoa.

Nyt Sipilä on kirjoittanut kolumnin, jossa hän muun muassa perustelee sanojaan siitä, että suurin osa maahanmuuttajista ei ole paennut vainoa.

– Tosiasia on, että suurin osa vuonna 2015 ja kriisin aikana saapuneista ei täyttänyt turvapaikan saamisen kriteereitä Suomessa. Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan vuosina 2015–2017 Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista noin kolmannes sai myönteisen turvapaikkapäätöksen.

– Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista vastaavasti noin 44 prosenttia sai myönteisen päätöksen. Eli suurimmalla osalla ei ollut perusteita saada turvapaikkaa Euroopassa, Sipilä kirjoitti kolumnissaan.

Sipilä toisti, että maahanmuutosta pitäisi keskustella maltillisesti ja Suomen pitäisi nostaa pakolaiskiintiötään.

– Suuressa joukossa eri ihmisillä on varmasti erilaisia syitä lähtöön. Sodan ja vainon lisäksi sellainen voi olla myös toive paremmista elämän edellytyksistä jossain muualla, joka on hyvin ymmärrettävää. Mutta turvapaikkajärjestelmän tehtävänä on auttaa ihmisiä, jotka ovat hädänalaisessa asemassa.

– Turvapaikkapolitiikkamme tärkein ja ensimmäinen tavoite onkin hädänalaisten, sotaa ja vainoa pakenevien, auttaminen. Siksi olen esittänyt, että Suomen tulisi nostaa pakolaiskiintiön määrää, Sipilä kertasi sanomisiaan kolumnissaan.

Sipilän mielestä ihmisiä pitäisi auttaa enemmän kotiseuduillaan ja Sipilä suuntaisi katseet Afrikan auttamiseen.

– On myös rehellistä nähdä, että Euroopan ja sen lähiympäristön välinen elintasoero on niin suuri, että se ruokkii muuttohalukkuutta. Ilmastonmuutoksen ja konfliktien aiheuttama olosuhteiden vaikeutuminen yhdistettynä Afrikan monissa maissa tapahtuvaan voimakkaaseen väestönkasvuun on Euroopan kannalta suuri kysymys. Emme selviä tästä, mikäli emme pysty auttamaan Afrikkaa ja luomaan siellä tulevaisuuden toivoa, Sipilä totesi.

Pääministeri muistutti, että Suomi ja Eurooppa tarvitsevat työperäistä maahanmuuttoa ja hallitsematon maahanmuutto herättää huolia ihmisissä.

– Me emme saa jättää ihmisten huolia ja pelkoja huomioimatta, vaan politiikassa on kyettävä keskustelemaan ratkaisuista ilman, että ajamme ennakkoasenteilla toisten yli.

– On selvää, että Suomessa pitää vahvistaa eheyttä ja moni-ilmeisyyden hyväksyntää. Rasismille ei saa antaa tilaa. Tähän kaikkeen tarvitaan johdonmukaista politiikkaa, mutta ennen kaikkea maltillista ja asiallista yhteiskunnallista keskustelua, Sipilä kirjoitti kolumnissaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt