Lasse Lehtinen jatkaa Suomen pöllyttämistä uutuus­kirjassaan: Kekkosen Suomi sairastui Tukholma-syndroomaan

Julkaistu:

Lasse Lehtinen vei Urho Kekkoselle Pohjois-Korean diktaattorin tervehdyksen.
Lasse Lehtinen jatkaa uudessa maanantaina ilmestyneessä kirjassaan Kekkonen ja minä (Otava) ”pysähtyneisyyden ajan” Suomen pöllyttämistä. Lehtisen mielestä Suomi sairasti Tukholma-syndroomaa. Nimitys tulee Ruotsin pääkaupungissa vuonna 1973 tapahtuneesta pankkiryöstöstä, jonka panttivangit puolustivat rosvoja ja samastuivat heihin. Suomessa Lehtinen laskee tämän alkaneen jo Stalinin vallan aikoina.

”Stalin oli kuin ankara isä, joka yllättäen laski remminsä, eikä lyönytkään lasta, jonka pelko vaihtui hetkessä kiitollisuudeksi”, Lehtinen kirjoittaa.

Lehtinen sekoittaa kirjassaan omia muistojaan ja tuoreen Kekkos-tutkimuksen tuloksia. Hän toistaa väitteensä, jonka mukaan kokonaan vapaissa vaaleissa ilman Moskovan ”lainavaloa” Kekkosta ei olisi koskaan valittu presidentiksi.

Kekkosen sopimus Saatanan kanssa

Lehtinen vertaa Kekkosta tarinoiden Faustiin, joka lupasi sielunsa paholaiselle, Mefistolle, valtaa ja voimaa saadakseen. Lehtisen mukaan Kekkosen Mefisto oli Neuvostoliitto.


Kekkostutkijoista Lehtiseltä saa erikoishuomion professori Juhani Suomi, jota hän pitää yhtenä Kekkosen suurmieskuvan merkittävimmistä rakentajista. Lehtisen mielestä Suomi on väittänyt, että ”kukaan muu ei olisi onnistunut siinä (Suomen itsenäisyyden varjelemisessa) mikä Kekkoselta onnistui”. Lehtinen kirjoittaa, että ei purematta niele Kekkosen korvaamattomuutta.

Terveiset diktaattorilta Kekkoselle

Lehtinen, 71, on tehnyt pitkän uran poliitikkona, kirjailijana ja mm. toimittajana. Hän kertoo kirjassa kuitenkin tavanneensa Kekkosen kahden kesken vain kerran 1970-luvun alussa tuoreena kansanedustajana. Lehtinen oli tuolloin vieraillut suomalaisen valtuuskunnan kanssa Pohjois-Koreassa ja tavannut maan ensimmäisen johtajan Kim il-Sungin, joka pyysi välittämään terveiset Kekkoselle. Yllättäen tämä halusi keskustella asiasta.

Kun Kekkonen kysyi Lehtisen vaikutelmaa Kimistä tämä vastasi:

– Herra presidentti, hän oli ainoa rentotunut mies koko valtakunnassa.

– Sen käsityksen minäkin olen saanut, huvittunut Kekkonen vastasi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt