Suomi katosi näkyvistä sunnuntaiaamuna – katso lukijoiden vaikuttavat sumukuvat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomi katosi näkyvistä sunnuntaiaamuna – katso lukijoiden vaikuttavat sumukuvat

Varma syksyn merkki, sanoo meteorologi.

2.9.2018 22:28

Suomi katosi näkyvistä sunnuntaina aamutuimaan.

– Aamusumu on aina vähän sellainen syksyn merkki, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala.

Tosin päivälämpötilat ovat kesäisiä, mutta auringon kaarelle ja päivän pituudelle ei edes maapallon ilmasto mahda mitään.

Merisatamanranta, Helsinki.

Kesälläkin voi olla aamulla sumua, mutta aurinko nousee kesällä niin aikaisin, että ihmisten noustessa myöhemmin sumu on jo hälvennyt: kuivunut ja haihtunut.

Syksyn ehtiessä sumu voi kietoa maiseman harmaaseen huntuunsa pitkälle aamupäivään, joskus jopa pitkälle iltapäivään asti.

Kun tämän sunnuntain sumu hälveni, aurinko pääsi paistamaan ja esimerkiksi petolintujen kuten haukkojen muutto käynnistyi ja vilkastui. Myös ihmiset alkoivat enenevästi liikehtiä ulkona.

Aamu Pertunmaalla.

Sunnuntaina sumua oli aamulla ja aamupäivällä lähes koko Suomessa lukuun ottamatta osia Lapista ja Itä-Suomea Jyväskylästä itään, jossa oli ollut alunperin raskaampaa pilvisyyttä.

Järvimaisema.

Muualla Suomessa, missä yö oli kirkkaampi, lämpöä haihtui taivaalle.

Mustala käyttää ammattitermiä ”säteilysumu”.

– Kun taivas on selkeämpi, maanpinta jäähtyy. Tosin nyt maanpinta oli kyllä aika lämmin, mutta kosteus oli suurta, kun oli satanut.

– Normaalisti syyssumussa maanpinta jäähtyy. Kylmä ilma sisältää vähemmän kosteutta, jolloin kosteus tiivistyy sumuksi maanpinnan lähelle. Ja jos vielä on inversio eli kun lämpötila nousee ylöspäin mennessä ja kun ei tuule, niin ylempänä oleva kuiva ilma ei pääse sekoittumaan.

– Se jää silloin sumuksi kunnes aurinko lämmittää tarpeeksi, Mustala tiivistää kuin sumu konsanaan.

Väisälänsaaren silta Puulalla, Etelä-Savon maakuntajärvellä.

Mustala luonnehtii sunnuntaita ”hyvin tyypilliseksi syyssumuaamuksi”.

– Vielä kun tuulet olivat heikkoja, ei niistä ollut sekoittamaan sieltä päältä kuivaa ilmaa joukkoon.

Syksyinen säteilysumu on mantereinen ilmiö. Meri on vielä lämmin eikä synnytä samalla helppoudella sumua, toisin kuin keväällä, jolloin meri on kylmempi kuin mannerkamara.

Katuvalot.

Vaikka sumujen ennustaminen on vaikeaa, Mustala pitää erittäin mahdollisena, että myös maanantai valkenee Suomessa sumuisena, eli ei valkene, vaan herää harmaana. Sama voi toistua vielä tiistainakin.

– Keskiviikon jälkeen meille tulee etelästä kosteampaa ilmaa ja paksumpaa pilveä, jolloin tilanne muuttuu.

Lue lisää: Sankka sumu kietoi Suomen otteeseensa – kuvista ilmenee Helsingin autioilla kaduilla avautuva salaperäinen tunnelma

Sumuvaippa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?