Jopa syyshellettä! Meteorologi hehkuttaa pitkän aikavälin ennustetta: ”Reilusti keskimääräistä lämpimämpää”

Pitkän aikavälin ennusteet lupailevat tavallista lämpimämpää ja kuivempaa syksyä.

2.9.2018 21:16

Uudet pitkän aikavälin sääennusteet lupaavat monelle mieluista syksyä.

– Kolmen kuukauden ennuste tästä marraskuun loppuun tarjoaa hyviä mahdollisuuksia keskiarvoa korkeampiin lämpötiloihin, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne.

– Seuraavat kaksi viikkoa ovat reilusti keskimääräistä lämpimämpää. On tulossa ihan jopa kesäisiä lämpötiloja. Etelässä ainakin lämpötila pysyy yli 20 asteen. Ihan hyvät mahdollisuudet on, että hellettä mitataan ainakin muutamalla asemalla, jos ei isoilla alueilla.

Kaikkein lämpimintä on torstain ja lauantain välillä.

 Tämä on sukua sille, minkä takia meillä oli tosi lämmin kesä.

Tiedossa on paitsi lämmintä, niin myös kuivaa. Koko syksyn sade-ennuste on keskiarvon tuntumassa, mutta syyskuusta lupaillaan tavallista vähäsateisempaa.

Lämpötilaennusteiden taustalla ovat suuret sääilmiöt, jotka synnyttävät korkea- ja matalapainetta laajojen alueiden ylle.

– Tällä hetkellä meistä kaakkoon on muodostumassa korkeapaine, joka mahdollistaa sen, että meille tulee ilmavirtauksia lämpimästä etelästä ja kaakosta. Korkeapaine mahdollistaa myös sen, että suuria sadealueita tulee tänne tavallista vähemmän ja ne kiertävät tuolta pohjoiskautta ohi.

– Tämä on sukua sille, minkä takia meillä oli tosi lämmin kesä. Nyt ei auringon säteilyä ole niin paljon saatavilla kuin kesällä, joten ei ihan niin lämmintä saada, Rinne kertoo.

Viilenevä sää antaa luonnolle signaaleja talveen siirtymisestä. Kasvillisuus ja eläimet reagoivat lämpötilan muutokseen ja alkavat valmistautua talveen.

– Jos signaalia ei tule, se vaikuttaa siihen, miten linnut lähtevät muuttamaan ja miten vihreänä kasvit pysyvät. Se voi vaikuttaa myös siihen, missä vaiheessa alkaa tulla pysyvää lumipeitettä, meteorologi Rinne kertoo.

Talvisäästä ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa voida vetää johtopäätöksiä.

Meteorologi muistuttaa, että ennusteissa on kyse keskiarvoista. Jos tiedossa on yksittäisiä erityisen lämpimiä päiviä ja muuten tyypillistä säätä, vaikutukset luontoon ovat pienemmät.

 Seuraavat kaksi viikkoa ovat ihan selvästi ja reilusti keskimääräistä lämpimämpää. On tulossa ihan jopa kesäisiä lämpötiloja.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen mukaan syksystä odotetaan 0,5–1 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Terminen syksy on jo nyt myöhässä Lapissa. 30 vuoden keskiarvon perusteella terminen syksy on tyypillisesti alkanut käsivarren Lapissa jo ennen 13.8. ja Rovaniemelläkin syyskuun vaihteessa.

Terminen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee kahden viikon ajaksi alle kymmenen asteen.

– Kahden viikon kausi ei ole vielä täyttynyt, joten Lapissa ei ole vielä päästy termisen syksyn alkamiseen, meteorologi vahvistaa.

Etelässä terminen syksy alkaa tyypillisesti syys–lokakuun vaihteessa. Tänä vuonna se lienee myöhässä.

– Se voi vaikuttaa lämmitykseen, kasvikauteen ja kasvillisuuteen, viljelijöiden toimintaan, meteorologi luettelee.

Tähtitieteellinen syksy määrittyy valon määrän mukaan. Se alkaa syyspäivän tasauksen tienoilla 21. syyskuuta, jolloin päivä ja yö ovat 12 tunnin pituiset, ja kestää vuoden pimeimpään päivään eli talvipäivän seisaukseen 21. joulukuuta. Tuolloin päivä on Utsjoella 0 minuuttia, Jyväskylässä 5 tuntia 7 minuuttia ja Helsingissä 5 tuntia 52 minuuttia pitkä.

– Se menee sen mukaan, missä aurinko on huitelemassa: meneekö se kohti pohjoista vai liikkuuko kohti etelää voimakkain auringon säteilyn määrä, Rinne kertoo.

Talvi- eli normaaliaikaan siirrytään tänä vuonna lokakuun 28. päivänä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?