Kotimaa

Kolme kuvaa kertoo miltä näyttäisi iltaseitsemältä, jos kesäaikaa ei olisikaan

Julkaistu:

Kesäaikaan jäämisen kannattaja: Jos olisimme kesäajassa, se tarkoittaisi, että valoisa aika sopisi paremmin yhteen unirytmimme kanssa.
EU-kansalaiset kannattavat kellojen siirtelystä luopumista, mutta vielä on auki, kumpaan kellonaikaan kannattaisi jäädä.

Sekä kesäajalla että talvi- eli normaaliajalla on kannattajansa.

Kesäajassa pysymisen kannalla on esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen avaruustutkija Tiera Laitinen.

– Meillä elämä on nyky-yhteiskunnassa painottunut lähinnä iltaan. Menemme nukkumaan aika lähellä keskiyötä ja nukumme pitkään keskiyön jälkeen. Jos olisimme kesäajassa, se tarkoittaisi, että valoisa aika sopisi paremmin yhteen unirytmimme kanssa, eli olisi keskimäärin enemmän valoisaa aikaa valveillaoloaikana.Talviajassa pysymisen kannalla on esimerkiksi tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Partosen mukaan talvikuukausien entistä pimeämmät aamut häiritsisivät sisäisen kellon, eli aivojen hermosolujen toimintaa.

– Sisäisen jätätyksen voimistuminen näyttää myös muuttavan sokeriaineenvaihduntaa. Sokerin sieto heikkenee ja verenpaine pyrkii nousemaan. Siinä on monia mahdollisia terveyshaittoja, Partonen sanoo.

Lue lisää: Unitutkija Partonen: Pysyvä kesäaika ei ole hyvä ajatus

Sekä Partonen että Laitinen kannattavat kellojen siirtelystä luopumista.

– Mielestäni kellojen siirtelystä luopuminen on se isompi ja hyödyllisempi asia. Se, jäämmekö kesä- vai talviaikaan, on pienempi valinta. Ei ole paljoa huonompi, jos jäisimme talviaikaan, Laitinen sanoo.


Valoisaa aamulla vai illalla?

Talviaikaa kutsutaan normaaliajaksi, sillä silloin kelloaika on suunnilleen yhtäpitävä aurinkoajan kanssa. Talviaikana keskiyö ja keskipäivä sattuvat noin kello 12:een ja 24:ään.

– Jos olisimme kesäajassa, tähtitieteellinen keskiyö, eli yön pimein hetki, olisi Suomessa keskimäärin noin yhdeltä yöllä, Laitinen kertoo.

Kesäajaksi kelloja siirretään tunnilla eteenpäin. Kesäaika siirtää vuorokauden valoista aikaa iltaa kohti.Kellojen siirtely on harmonisoitu EU-direktiivillä. Tämä tarkoittaa, että kaikkien EU-maiden on siirryttävä kesä- ja talviaikaan samana päivänä.

Vuonna 2018 kesäaika alkoi 25. maaliskuuta ja päättyy 28. lokakuuta.

Suomalaiset europarlamentaarikot vaativat viime syksynä, että kellojen siirtoa koskevaa direktiiviä muutettaisiin niin, että jäsenmaat voisivat itse valita käytäntönsä. Ehdotuksen mukaan ne maat, jotka haluaisivat siirtää kelloja, tekisivät sen edelleen samalla hetkellä.

Lue lisää: Euroopan komissio tukee aietta kellojen siirtämisestä luopumisesta

Kumpi aika valitaan?

Euroopan komissio ehdottaa, että EU-jäsenvaltiot luopuisivat puolivuosittaisesta kellojen siirtämisestä. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoi asiasta saksalaiskanava ZDF:lle perjantaina ja komissio vahvisti sen myöhemmin samana päivänä.


Junckerin haastattelusta sai sen kuvan, että komissio suosittaisi kesäaikaa.

– Järjestimme kyselyn, johon miljoonat vastasivat uskoen, että tulevaisuudessa kesäaika on ympärivuotinen, ja näin myös tapahtuu. Ihmiset halusivat sitä, ja me teemme sen, Juncker kertoi ZDF:lle.

Tiedottajan mukaan komissio ei kuitenkaan ota vielä kantaa siihen, kumpi olisi parempi, kesä- vai talviaika.

Yli 80 prosenttia Euroopan komission verkkoäänestykseen vastanneista haluaa, että kellojen siirtämisestä luovuttaisiin.

Euroopan komission verkkoäänestys kellojen siirtämisestä luopumisesta keräsi yhteensä 4,6 miljoonaa vastausta. Saksalaisen uutistoimiston DPA:n mukaan suurin osa vastauksista tuli Saksasta.


Äänestyksessä kysyttiin myös, pitäisivätkö vastaajat parempana talvi- vai kesäaikaa. DPA:n mukaan suuri osa siirtämisen luopumisen puolesta äänestäneistä suosi kesäaikaa talviajan sijaan.

Lue lisää: 4,6 miljoonaa ihmistä kertoi mielipiteensä kellojen siirtämisestä: murskaluvut kertovat selvää kieltä

Venäjällä luovuttu kellojen siirrosta

Venäjällä kellojen siirtely lopetettiin tällä vuosikymmenellä, mutta kesä- ja talviajan välillä valitseminen vei aikansa.

Laitinen huomauttaa, että Venäjällä siirryttiin vuonna 2011 nimenomaan kesäaikaan.

Partonen lisää, että muutos ei ollut pysyvä.

– Siinä ei mennyt kuin pari–kolme vuotta, kun ihmiset alkoivat valittaa pimeistä aamuista.

Vuonna 2014 kesäaikapäätös kumottiin Venäjällä ja maa siirtyi pysyvään talvi- eli normaaliaikaan.

Ota kantaa

Mikä olisi paras vaihtoehto?

Jäädään kesäaikaan 37% Jäädään talviaikaan 55% Jatketaan kellojen siirtelyä 8%
Ääniä yhteensä 33087

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Äiti alkoi saada majoitusyritykseen iljettäviä puheluita tyttärestään – syy paljastui Facebookiin tekaistusta seksiprofiilista
   Kotimaa
  3. Ässien sirkuksessa taas uusi käänne: Jari Pasanen ei valmennakaan Porissa ensi kaudella – uuden valmentajan etsintä meneillään
   SM-liiga
  4. Laulajatähden esiintyminen suositussa ohjelmassa meni pahasti pieleen – rivot eleet raivostuttivat tv-katsojat: ”Noloa”
   Viihde
  5. Valitaanko venäläinen kenraalimajuri Interpolin uudeksi johtajaksi? Suomella on yksi ääni ja sen antaa poliisiylijohtaja
   Ulkomaat
  6. Kaisan käkkärätukka muuttui yhtäkkiä mystisesti suoraksi: ”Tähän ei ole löydetty mitään hyvää syytä”
   MyStyle
  7. Kirsi on viihtynyt vuosia avoimessa suhteessa: ”Seksi nuoremman miehen kanssa on erinomaista”
   Seksi & Parisuhde
  8. Kimi Räikköselle tihkui loistavia tietoja Sauberilta – ”Ensi vuosi näyttää todellakin hyvältä”
   Formula 1
  9. Verohallinnon nimissä liikkuu huijausviestejä – liittyvät tuleviin veronpalautuksiin
   Kotimaa
  10. Tunti sitten
  11. Saudi-Arabian kuningas Salman, 82, puhui ensimmäistä kertaa julkisesti Khashoggin murhan jälkeen – ylisti maan oikeuslaitosta
   Ulkomaat
  12. Pallokerho: Huuhkajat kyykkäsi Unkarissa, ei vielä syytä paniikkiin – Pikkuhelmarien MM-kisat penkin alle: ”Valmistautuminen epäonnistui”
   Huuhkajat
  13. Näytä lisää