Kotimaa

Brittimies Dave, 30, hämmästyi kodissaan suomalaisille normaalista keksinnöstä – ”Kuinka typerä olinkaan”

Julkaistu:

Lontoossa varttunut Dave Cad muutti puolisonsa mukana Suomeen ja jakaa Youtubessa Suomi-kokemuksiaan, eli pelaa mölkkyä, maistelee Jaloviinaa ja yrittää opiskella kieltä.
– Keittiössämme on kaksi asiaa, jotka ovat sekä nerokkaita että outoja. Ensimmäinen sijaitsee aivan lavuaarin yläpuolella: astioiden kuivausteline! Oikeasti toivottavasti tämän keksinyt henkilö on miljardööri, Dave Cad hehkuttaa kameralle.

– Tästä en tiedä, onko tällainen joka asunnossa, mutta se on myös outo. Ja nerokas. Huomasin tämän, kun mietin, mihin laitan aterimet. Useimmat ihmiset laittaisivat ne ylimpään vetolaatikkoon. Kuinka typerä olinkaan: siellähän on leikkauslauta, tietenkin!

Hämmästely on peräisin Cadin elokuussa julkaisemalta Youtube-videolta, jossa hän esittelee outoja mutta nerokkaita asioita suomalaisissa kodeissa.

Katso pääkuvan paikalla olevalta videolta, mikä oli Dave Cadin suurin kulttuurisokki Suomessa, kun hän tuli maahan ensimmäisen kerran.

30-vuotias Cad muutti viime keväänä Suomeen kihlattunsa Cat Petersonin kanssa. He menivät naimisiin kesällä Suomessa. Kun he alkoivat vuosia sitten seurustella, samalla alkoi Cadin suhde Suomeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ennen kuin tapasin Catin, en minä tiennyt Suomesta mitään. Olin kuullut nimen, siinä kaikki, Lontoossa varttunut Cad kertoo.

Alla olevalla videolla Dave Cad esittelee hämmentäviä asioita suomalaisissa asunnoissa.Kun Cad kuuli Petersonin olevan Suomesta, hän halusi yllättää tämän opettelemalla suomeksi fraaseja. Siispä hän avasi Google Translate -käännössivun.

– Se oli ensimmäinen virheeni, Cad nauraa.

Cadille valkeni, ettei Google Translate kykene juurikaan kääntämään englantia suomeksi. Kaiken lisäksi tuli uusi yllätys: Peterson on suomenruotsalaista sukua eli hänen äidinkielensä on ruotsi.

– Siinä vaiheessa todella mietin, että mitä ihmettä, Cad kertoo ja jatkaa, että ruotsin kanssa Google Translate toimi suomea paremmin.

Youtube-tililleen Cad oli ladannut harrastuksena videoita jo ennen Petersonin tapaamista. Seurustelun edetessä hän alkoi dokumentoida uusia kokemuksia kumppanin kulttuurin parissa. Ensimmäisenä hän kokeili suomalaisia karkkeja.

– Kävimme Catin kanssa kaupassa ja hän kertoi, mitkä karkit ovat hyviä ja mitkä pahoja, mitä minun pitää ehdottomasti kokeilla. Salmiakista mietin aluksi, että se on todella erikoinen yhdistelmä, mutta rakastuinkin siihen, Cad kertoo.

Ensimmäinen ruokakulttuurishokki tuli Tammisaaressa, kun hän oli ensimmäistä kertaa Suomessa tapaamassa Petersonin vanhempia. Pöydässä oli silliä joka makuun.

– Se oli minusta ihan hullua. Joka kulhossa oli silliä eri tapaan, savustettua lohta, graavilohta. Ja minä en ollut sitä ennen edes hyvä syömään kalaa!

Miten tuollainen voi olla omituista miehelle, jonka kulttuuri tunnetaan maailmalla pääasiassa fish and chipsistä?

– Siinähän se kala on uppopaistettu, eikä edes maistu kalalle. Nyt oli tarjolla ihan oikeaa kalaa, Cad naurahtaa.

Hän käänsi kuitenkin kelkkansa kalan suhteen. Silmät kiinni hän laittoi kalaa suuhunsa, ja se olikin hyvää.

Saunakulttuuri on suomalaisuuden vakioklisee, josta Cad tiesi Suomeen tullessa. Varautumisesta huolimatta hän yllättyi.

– Tiesin, että saunominen on osa kulttuuria. Me olemme Briteissä tottuneet saunomaan ehkä salilla, ja silloin sinne mennään, hikoillaan hetki sähkökiukaan löylyissä ja mennään ulos. Muistan, kun aloin joissain vaiheessa ihmetellä, että kauanko täällä oikein pitää olla. Sitten opin, että saunassa oleskellaan ja pidetään jopa kokouksia.

Nyt Cadin Youtube-tili on täynnä erilaisia Suomi-teemaisia videoita, ja seuraajamäärä kymmenkertaistunut alkuajoista. Videoissa hän heittäytyy maistelemaan pinaattilettuja, juo Jaloviinaa ja yrittää tehdä videon vain suomeksi. Seuraajat ovat ulkomaalaisia, joita kiehtoo Suomi, tai suomalaisia, jotka haluavat tietää mitä meistä taas kansakuntana ajatellaan.

– Muistan, kun ensimmäisen videon alle tuli kommentteja ”Suomi perkele” ja ”Suomi mainittu”, ”torilla tavataan”. Ne olivat minulle vain kirjaimia peräkkäin, mutta sitten Cat kertoi, mistä niissä oli kyse, Cad muistelee.

Lue lisää: Venäläinen Anna, 28, ällistyi suomalaisessa vessassa: ”En ole koskaan nähnyt vastaavaa”

Vaikka hänen Youtube-tilinsä ja suomalaiset kulttuurishokit ovat tätä nykyä hänen päätyönsä, ei Suomessa häntä erityisesti ärsytä mikään. Hän kertoo sen johtuvan hänen luonteestaan.

– Minulla on avoin mieli ja vilpitöntä kiinnostusta erilaisia asioita ja kulttuureja kohtaan, että on vain hienoa heittäytyä niihin, hän kertoo.

Alla olevalla videolla Cad perehtyy suomalaisiin alkoholijuomiin.Mutta yksi asia häntä hämmentää.

Olemme puhuneet hetken englantilaisesta politiikan tutkijasta ja opettajasta David Arterista, joka kirjoittaa kirjassaan Terve Suomesta – moi Suomeen olevansa tympääntynyt VR:n englanninkielisiin kuulutuksiin junassa, koska niissä on paljon kielioppivirheitä.

Lue lisää: Englantilainen tutkija tympääntyi VR:n kuulutuksiin – etenkin yksi virhe menee nahan alle

Cad sanoo, että on ollut suorastaan hämillään suomalaisten hyvästä englannin kielen osaamisesta.

– Olin Tubeconissa pari viikkoa sitten ja keskustelin pitkään erään tyypin kanssa. Sitten hän jossain vaiheessa pahoitteli huonoa englantiaan. Se poika oli 10-vuotias! Cad nauraa.

– Videoni kommenteissa joku saattaa kirjoittaa pitkän kirjoituksen kokemuksistaan, ja minulle se on kuin Shakespeareä, mutta sitten lopussa onkin ”anteeksi huonoa englantiani”. Mitä ihmettä! Ei ole mitään syytä pyytää anteeksi. Vaikka olisikin hieman rikkonaista englantia, mutta siitä saa selvää, se on vain hienoa, että haluaa ja pystyy kommunikoimaan minun kielelläni. Ei ole mitään syytä pyytää anteeksi sitä, että yrittää puhua toiselle tämän kielellä. Se on ihan hölmöä.


Cad yrittää myös tulla suomalaisia vastaan ja aloittaa lähiviikkoina suomen kielen kurssin. Hän kertoo yrittäneensä opetella Suomea esimerkiksi applikaatioiden avulla, mutta niistä ei ole ollut juuri hyötyä.

– Ne saattavat opettaa sanan ”maanviljelijä” ja sitten perään jotain muuta, eivätkä ne liity toisiinsa. Suomea pitää oppia puhumalla, siksi odotankin kurssin alkamista. Siinä helpottaa sekin, että on muita, jotka on samassa tilanteessa kuin minä. Voimme yhdessä oppia tätä vaikeaa kieltä.

Miten vaikealta suomi oikein tuntuu vasta-alkajasta?

– Se on jotain mitä en ole kokenut 30 vuoden aikana.

Cadin videot syntyvät hetken oivalluksista, eikä hän ole vielä suunnitellut tarkasti tulevia videoitaan. Hämmentäviä asioita tulee eteen joka tapauksessa, joten ideoita videoihin syntyy jatkuvasti. Mutta pilkkimistä ja hiihtoa hän kertoo kokeilevansa tulevana talvena.

Ja talvea hän vähän jännittää.

– Olen käynyt talviaikaan täällä vain lyhyesti, mutta nyt koemme sen täällä kokonaan. Sitä pimeyttä ei varmaankaan pääse pakoon, Cad naurahtaa.

Lue lisää: Brasilialainen pariskunta hämmästyi lasten liikkumisesta Helsingissä – katso videolta, mitä turistit ajattelevat Suomesta

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt