Kotimaa

Ville, 26, leimattiin kouluampujaksi perättömän Jodel-huhun perusteella – poliisit hakivat luokasta kesken päivän

Julkaistu:

Poliisit hakivat Villen koulusta kesken päivän some-väitteen takia.
Turkulaisen Ville Mäkilän, 26, opiskelu Turun ammattikorkeakoulussa muuttui painajaiseksi, kun sosiaalisessa mediassa alkoi levitä perättömiä väitteitä hänen uhkaavasta käytöksestään.

Viesteissä Ville leimattiin muun muassa mahdolliseksi kouluampujaksi.

– Jodel-viestisovelluksessa levisi huhuja, että olisin uhannut kouluammuskelulla. Kukaan ei kuitenkaan ollut nähnyt alkuperäistä uhkausta, jota ei koskaan ollutkaan, Ville avautuu Ilta-Sanomille.

Jodel on suosittu korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Koulukavereita voi kiittää tai haukkua nimettömänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Opinto-ohjaaja tuli luokkaan huhtikuussa 2017 ja pyysi minut ulos. Siviilipoliisit odottivat käytävällä. He kertoivat saaneensa ilmoituksen uhkauksista ja ilmoittivat, että ”nyt lähdetään selvittämään tätä”.

– Odotin putkassa puhuttamista. En saanut asianajajaa paikalle, ja kuulustelija oli todella epäasiallinen.

– Puhuttelussa Keskusrikospoliisin ylikonstaapelilla oli asenne, että olen uhkaillut ja olen epäsosiaalinen.

Loppujen lopuksi ilmianto osoittautui vääräksi, ja poliisi alkoi selvittää sen alkuperää. Esitutkinta ei tuottanut tulosta, joten poliisi lopetti sen syyttäjän päätöksellä viime syksynä.

Ville ei aio antaa periksi. Siksi hän on tehnyt uuden tutkintapyynnön. Sen kohtalo ratkeaa syksyllä. Lisäksi Ville on tehnyt tutkintapyynnön poliisin toiminnasta.

Ville kokee, ettei oppilaitos ole ottanut vakavasti hänen kiusaamistaan. Hän epäilee, että perättömän ilmiannon takana on joku samalta kurssilta.

– Opinto-ohjaaja ei ole ottanut tätä tosissaan. Tapahtumat käännettiin minua vastaan, Ville kokee.

Ville on kannellut myös koulun toiminnasta.

– Rehtori myönsi kanteluratkaisussaan, että koulu ilmoitti poliisille uhasta selvittämättä ilmoituksen todenperäisyyttä.

Ammattikorkeakoulun rehtorin Vesa Taatilan mukaan sekä ilmiantoa aseellisesta vaaratilanteesta että opiskelijaryhmän sisäistä kiusaamista on käsitelty asianmukaisesti. Koulun kanta ilmenee kanteluratkaisusta tammikuussa 2018.

– Lisäksi opiskelijaryhmän kanssa järjestettiin keskustelutilaisuus, jossa poliisin edustajat selvittivät perättömien ilmoitusten vakavuutta, Taatila toteaa.

IS pyysi oppilaitokselta tietoa turvallisuuspoikkeamailmoitusten määrästä ja yleisimmistä aiheista sekä siitä, miten henkilöstöä koulutetaan tarkistamaan ilmoitusten väitteet.

Vararehtori Juhani Soini vastasi kysymyksiin sähköpostitse.

Soinin mukaan ilmoitusten käsittelijä määrittelee poikkeamatason kriteerien pohjalta. Ilmoitusten kirjo vaihtelee henkilösuhteista kiinteistön kunnossapitoon.

Turvallisuuspäällikön lisäksi ilmoituksia käsittelevät kampusten turvallisuusvastaavat.

Soini viittaa myös ammattikorkeakoululakiin. Oppilaitos voi ilmoittaa poliisille henkeen tai terveyteen kohdistuvan uhan arviointia ja uhkaavan teon estämistä varten välttämättömiä tietoja.

IS ei tavoittanut opinto-ohjaajaa haastatteluun.

Media-alan tutkimus- ja koulutuspäällikkö Arja Tulonen ei muista vastaavaa tapausta kahdeksan vuoden uraltaan.

– Kyllä tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus.

– En seuraa Jodel-viestipalvelua. Koulutamme opiskelijoita ammattikentälle, jossa pitäisi toimia omalla nimellään.

Tulonen ei halua kommentoida Mäkilän tapausta. IS:n hallussa olevan sähköpostin mukaan Tulonen on muistuttanut opiskelijoita sietämään erilaisia mielipiteitä ja vuoropuhelusta kasvotusten keväällä 2017.

Mediakurssin tulehtuneita henkilösuhteita on käsitelty opinto-ohjaajan ja opintopsykologi Satu Salmen kanssa.

– Sovellusten käyttöä ei voi rajoittaa, mutta normaaleja työyhteisötaitoja harjoitellaan myös korkeakouluissa. Ei työpaikoillakaan saa nimettömänä levitellä huhuja, Salmi korostaa.

– Poliisi ohjeistaa, että uhat arvioidaan kouluissa, mutta kannustaa konsultoimaan heitä matalalla kynnyksellä.

Salmi ei halua kommentoida Mäkilän tapausta.

– Meidän turvallisuusprosessit on saatu kasaan vasta viimeisen parin vuoden aikana. Nyt osattaisiin toimia varmasti toisin.

Salmi muistuttaa opettajia ja opiskelijoita työyhteisötaidoista.

– Se on ihan perustaito, ettei lähdetä huhujen perään. Pitää olla faktaa ja mielellään kirjallista.

Salmen mukaan opiskelijat päätyvät vastaanotolle yleensä motivaatiopulan vuoksi.

– Taustalla voi olla ongelmat arjen hallinnassa ja itsensä johtamisessa. Opiskelu on muuttunut itseohjautuvaksi. Kiusaaminen on harvoin syynä.