Euroopan komissio tukee aietta kellojen siirtämisestä luopumisesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Euroopan komissio tukee aietta kellojen siirtämisestä luopumisesta

Komission verkkoäänestyksessä yli 80 prosenttia vastanneista kannatti kellojen siirtämisestä luopumista.

31.8.2018 10:51 | Päivitetty 31.8.2018 14:05

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoi asiasta saksalaiskanava NTV:lle tänään.

Euroopan komissio ei kuitenkaan aio tässä vaiheessa ottaa kantaa siihen, pitäisikö kellot jättää kesä- vai talvi-, eli normaaliaikaan.

Verkkoäänestyksessä vastaajat suosivat kesäaikaa.

Lue lisää: Unitutkija Partonen: Pysyvä kesäaika ei ole hyvä ajatus

Suomalaiset europarlamentaarikot vaativat jo viime syksynä, että kellojen siirtoa koskevaa direktiiviä muutettaisiin niin, että jäsenmaat voisivat itse valita käytäntönsä. Ehdotuksen mukaan ne maat, jotka haluaisivat siirtää kelloja, tekisivät sen edelleen samalla hetkellä.

Kellojen siirtely on harmonisoitu EU-direktiivillä. Tämä tarkoittaa, että kaikkien EU-maiden on siirryttävä kesä- ja talviaikaan samana päivänä.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho perusteli Ilta-Sanomien lokakuussa 2017 asiaa terveydellisillä syillä.

– Siitä siirtymisestä ei ole mitään toteennäytettävää hyötyä. Sen sijaan siitä on selkeitä haittoja, eli sekaannusta ja ihmisten oireilua, Terho kommentoi Ilta-Sanomille.

Suomi otti kesäajan käyttöön vuonna 1981.

”Komissio suhtautui aiemmin ylimielisesti"

Parlamentin varapuhemies Heidi Hautala (vihr.) kertoo nostaneensa asian esille jo vuonna 2014.

– Mahtavaa, että Euroopan komissio on korjannut käsitystään. Vielä vuonna 2015 komissio totesi ylimielisesti, että se käsittelee vain suuria kysymyksiä, Hautala toteaa tiedotteessaan.

Komission nyt ottamaa kantaa kiitteli perjantaina myös Miapetra Kumpula-Natri (sd.).

– Olemme tehneet muiden meppien kanssa paljon töitä saadaksemme parlamentista tukea asialle. Ja kyllä suomalaisella kansalaisaloitteella on ollut iso vaikutus siihen, että tämä asia on ylipäätään noussut politiikan asialistalle, hän sanoo tiedotteessa.

Suomen hallitus tarttui toimeen kymmeniä tuhansia nimiä keränneen kansalaisaloitteen jälkeen. Itse aloite kaatui eduskunnassa, koska Suomella ei ollut asiassa toimivaltaa, mutta hallitusta kehotettiin ajamaan asiaa.

Valoisan ajan optimoinnille ei nähdä nykytaloudessa enää niin suurta tarvetta kuin ennen, jolloin luonnonvaloa tarvittiin työn tekemiseen. Sen sijaan kellojen siirtelyn on arvioitu aiheuttavan haittaa terveydelle ja vaivaa liikenteelle.

Päivitys kello 14.05: Komissio ei ota vielä kantaa, kumpi on parempi, kesä- vai talviaika.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?