Michelin-ravintolassa työskennellyt kokki älähti suomalaisten nirsoilusta: ”Superinnokkaat trendiluulotautiset kuvittelevat allergiaksi”

Julkaistu:

Etelä-Suomessa kokkina työskentelevä Jaska Hämeenkorpi kertoo huomanneensa asiakkaiden ruoka-allergioiden lisääntyneen räjähdysmäisesti. Hänen mielestään arvostus kokin työtä kohtaan on laskenut.
Reilut kymmenen vuotta kokkina työskennelleen Jaska Hämeenkorven mitta on tullut täyteen. Syynä ovat suomalaisten ruoka-allergiat.

Hämeenkorpi julkaisi viime perjantaina Facebookissa tilityksen suomalaisten allergioista. Kokin mukaan suomalaisten allergiat ja ruokaongelmat ovat lisääntyneet viimeisen kahden vuoden aikana räjähdysmäisesti.

– Nyt parin vuoden aikana on alkanut ottaa päähän enimmäkseen suomalainen luulotauti. Tunnetaan myös nimellä allergeenit, Hämeenkorpi avautuu Facebookissa.

Muun muassa Michelin-ravintolassa aikaisemmin kokkina työskennellyt Hämeenkorpi uskoo, etteivät monet asiakkaiden allergioista ole oikeita allergioita.

– Nämä superinnokkaat trendiluulotautiset kuvittelevat allergiaksi ainesosia, joista vaan ei oikeasti tykätä, Hämeenkorpi harmittelee IS:lle.

Kokin mukaan hankalat tilanteet asiakkaiden allergioiden kanssa ovat nykyään jokapäiväisiä.

– Tämmöiset pyynnöt, että ei näkyvää sipulia, ei näkyvää porkkanaa, mutta sienikastiketta saa olla, jos se on siivilöitynä, ärsyttävät minua. Jos sipulipihvi pyydetään ilman näkyvää sipulia, niin mikä se sitten on?, Hämeenkorpi kysyy.

Kokin työ vaikeutunut: ”Tiedättekö kuinka nopeasti alkaa kasvamaan tatti otsaan?”

Hämeenkorvelle päänsärkyä aiheuttaa myös asiakkaiden tilaukset. Hänen mukaansa asiakkaat eivät osaa kertoa tilauksiensa yhteydessä allergioistaan. Hän toivookin, että asiakkaat ilmoittaisivat allergioistaan jo pöytävarausta tehdessään.

– Päivän aikana teen noin 300 annosta. Niistä noin kymmenkunta menee roskiin, sillä ne eivät kelpaakaan asiakkaille. Se on jo melko iso hävikki.

Myöskin isoja ryhmämenuja on entistä vaikeampi tehdä.

– Viime viikolla minulla oli 42 henkilön ryhmä syömässä. Alkupalaksi oli 40 henkilölle skagenit ja kahdelle kanttarellikeittoa. Kun olin saanut nostettua 40 skagenia pöytään, tulikin tieto, että kanttarellikeittoja haluttaisiinkin kahden sijaan kuusi, sillä gluteeniallergioita alkoi tulemaan lisää esiin, Hämeenkorpi tuskailee IS:lle.

Tuohtunut kokki on kirjoittanut myös Facebookiin listan kaikista ruoka-ainemuutoksista, joita hän joutui tekemään yhden ryhmätilauksen yhteydessä.

– Tiedättekö kuinka nopeasti alkaa kasvamaan tatti otsaan, kun tuommoista lukee?, Hämeenkorpi kysyy listan yhteydessä.

Hämeenkorpi kertoo Facebookissa myös kypsyneensä asiakkaiden haluun vaihtaa annoksiensa raaka-aineita toisiin.

– Ei jokaisessa ravintolassa ole siian mätejä, meritaimenta, kampasimpukoita, poronfilettä, mutta ainahan niitä voi kysyä, jos vaikka mikrossa voisi sulattaa pari kappaletta poron sisukkaa, koska sitä oli listalla puolitoista vuotta sitten, Hämeenkorpi tilittää.

”Ulkomaalaisilla ei ole samaa ongelmaa”

Hämeenkorpi kertoo työskentelevänsä talvet Lapissa, jossa käy paljon ulkomaalaisia turisteja.

– Heillä ei ole tällaisia ongelmia ravintolassa syödessä.

Kokin mukaan suomalaisten nirsommat ruokatottumukset saattavat johtua einesruokien suosiosta.

– Ehkä arvostus oikeita aineksia kohtaan on laskenut. Myöskään kotona ei itse osata tehdä enää ruokaa, vaan ruoan pitää olla pikaruokaa.

Facebook-julkaisu sai hurjaa suosiota

Hämeenkorpi kertoo kyseisten kokemuksien vaikuttavan jo hänen työhyvinvointiinsa ylimääräisen stressin muodossa. Hän kokee, että arvostus kokin työtä kohtaan on laskenut.

Etelä-Suomessa kokkina työskentelevä Hämeenkorpi ei ole kokemuksiensa kanssa yksin, sillä hänen Facebook-julkaisunsa oli kerännyt keskiviikkoon mennessä lähes 7000 tykkäystä ja yli sata kommenttia. Tukea mielipiteisiinsä hän on saanut erityisesti ravintola-alan kollegoiltaan.

Hämeenkorven mukaan vain murto-osa palautteesta on ollut huonoa.

Hämeenkorpi kertoo ymmärtävänsä, mikäli asiakas on oikeasti allerginen esimerkiksi maitoproteiinille, viljoille, kypsentämättömille juureksille, mantelille, omenalle tai äyriäisille. Hämeenkorpi kertoo ymmärtävänsä myös uskontoihin ja lihan syömiseen liittyvät asiat, ja kertoo myös arvostavansa kaikkia ravintolaan syömään tulevia asiakkaita.

– Ei minulla ole oikeasti allergisia ihmisiä mitään vastaan, mutta se luulotauti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt