Asiantuntijat arvioivat Niinistön ja Macronin puheet puolustuksen syventämisestä – IS seurasi hetki hetkeltä

Julkaistu: , Päivitetty:

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Suomen-vierailu jatkuu mielenkiintoisena. ISTV:n suora lähetys Macron-studiosta alkaa presidenttien puolisoiden tutustumisella lastensairaalaan. Suora lähetys on käynnissä.
ISTV:n Macron-studio palaa vielä myös keskiviikkoillan Presidentinlinnan tervetuliaistunnelmiin sekä illallisille näyttäen niistä parhaita paloja ja kommentoiden varsinkin puolisoiden, madame Brigitte Macronin ja rouva Jenni Haukion juhlatyyliä. Studion asiantuntijana on kirjailija ja muotitoimittaja Mirva Saukkola.

Toimittaja Helena Petäistö osallistui juhlaillallisiin kutsuvieraana. Hän kertoo tuoreita tunnelmia keskiviikon illalliselta ja ennakoi vierailun poliittista kohokohtaa eli klo 10.50 alkavaa presidenttien tiedotustilaisuutta, jonka ISTV näyttää suorana lähetyksenä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin tiedotustilaisuuden loputtua noin klo 11.30 ISTV:n studio ruotii sen poliittisen annin.

Studion asiantuntijoina ovat toimittaja Petäistö sekä ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista. Juontajana toimii ISTV:n sisältöpäällikkö Antti Virolainen.

ISTV esittää suorana lähetyksenä myös pääministeri Juha Sipilän isännöimän iltapäivän tiedotustilaisuuden Kesärannasta. Se on vuorossa työlounaan päätteeksi klo 14.45.

Hetki hetkeltä -seuranta päivittyy alle.

Päätapahtumat

Hetki hetkeltä -seuranta päättyy

Suomi ja Ranska julkistivat aloitteen myös tekoälystä - tarkoituksena syventää yhteistyötä

Suomelta ja Ranskalta julkilausuma Euroopan puolustuksesta

Hetki hetkeltä -seuranta päättyy

IS:n hetki hetkeltä -seuranta Ranskan presidentin tapaamisista Suomessa päättyy. Kiitos seurasta!

Seuraamme ja analysoimme keskiviikon ja torstain tapahtumia vielä osoitteessa is.fi.

Sipilä selvensi puolustusjulkilausuman merkitystä

Suomen ja Ranskan yhteinen puolustuspoliittinen julkilausuma annettiin medialle Macronin ja Sipilän tiedotustilaisuudessa.

Sipilä palasi vielä tiedotustilaisuuden jälkeen vastaamaan suomalaismedian kysymykseen muun muassa julkilausuman sisällöstä.

Julkilausuman pihvi on pääministerin mukaan siinä, että se nostaa esiin EU:n Lissabonin sopimuksen solidaarisuusartiklan 42.7. Tämä artikla velvoittaa jäsenmaat antamaan toisilleen apua kriisin sattuessa. Toisin sanoen Euroopan ei pidä varautua ainoastaan ulkoisten kriisien hoitamiseen kriisinhallinnan keinoin.

-Monille Euroopan maille puolustusyhteistyön syventäminen on kriisinhallintaa koskevaa. Nyt me nostamme tämän yhteisen artiklan perussopimuksesta sille kuuluvalle paikalle – sen yhteinen toteaminen on tässä se juttu, pääministeri sanoi.

Lue lisää: Sipilä selvensi: Tässä on puolustusjulkilausuman pihvi - artikla 42.7 kunnolla esille

Macron kertoi, että konkreettinen osoitus Suomen ja Ranskan yhteistyöstä on vuosi 2015, jolloin Ranska pyysi apua terrori-iskun jälkeen. Suomi oli ensimmäinen maa, joka vastasi.

Ranska vetosi tuolloin Lissabonin sopimuksen artiklaan 42.7, joka velvoittaa jäsenmaita antamaan toisilleen apua kriisin sattuessa. Artiklaa ei ole ennen sitä tai sen jälkeen muutoin testattu.

Suomi ja Ranska julkistivat aloitteen myös tekoälystä - tarkoituksena syventää yhteistyötä

Sipilä ja Macron julkistivat aloitteen paitsi EU:n puolustuksesta myös tekoälystä.

Tekoälyyn liittyviin innovaatioihin presidentti Macron tutustui myös vieraillessaan Aalto-yliopistolla aiemmin tänään.

Suomen ja Ranskan tänään julkistetussa aloitteessa EU-valtioita kehotetaan paneutumaan entistä suunnitelmallisemmin tekoälyn tarjoamiin mahdollisuuksiin ja vastaamaan kansalaisten huoliin esimerkiksi tekoälyyn liittyvistä eettisistä kysymyksistä.

Sipilä kertoi, että he sopivat Macronin kanssa maiden välisen yhteistyön aloittamisesta suhteessa tekoälyyn. Tavoitteena on luoda tekoälyä koskevia suosituksia, joita voidaan hyödyntää Suomen ja Ranskan lisäksi myös laajemmin EU:n tasolla.

Lue lisää: Suomi ja Ranska sopivat yhteisen tekoäly-yhteistyön aloittamisesta

Sekä Ranskalla että Suomella on jo olemassa kansallinen tekoälystrategia ja investointikehys, joten yhteistyön toivotaan vauhdittavan molempien maiden kasvua alalla. Tekoäly-yhteistyötä halutaan nyt syventää.

Sitä varten maat perustavat tekoälyn hyödyntämisen toimintaryhmän lokakuussa. Toimintasuunnitelmaa ryhmälle luvataan tammikuussa 2019.

Kahdenvälinen tekoäly-yhteistyö keskittyy neljään eri osa-alueeseen: teollisuuden digitaaliseen uudistamiseen, terveydenhuoltoon, tulevaisuuden liikkuvuuteen ja start up -ekosysteemeihin. Julkilausumassa maat painottavat, että yhteinen tekoälyvisio perustuu luottamukseen.

Suomi ja Ranska antoivat Sipilän ja Macronin tiedotustilaisuudessa yhteisen julkilausuman Euroopan puolustuksesta.

Aamupäivällä Macron neuvotteli presidentti Niinistön kanssa, iltapäivällä pääministeri Sipilän.

Yhteisessä julkilausumassa kerrotaan, että Suomi ja Ranska peräävät lisätoimia, jotta eurooppalaisilla olisi vahvempi yhteinen itsenäinen sotilaallinen torjuntavalmius turvallisuus- ja puolustusetujen valvomiseksi ensi vuosikymmeneen mennessä.

Tavoitteen tulee maiden mielestä perustua vahvaan ja innovatiiviseen eurooppalaiseen puolustusteollisuuteen ja mukautettuihin yhteisiin rahoitusvälineisiin.

Macron vastaa kysymykseen korostamalla, että Euroopan vahvuus on se, että demokratia toimii Euroopassa elinvoimaisesti.

Macron sanoo, että vapaus ilmaista mielipide tekee vahvaksi.

Toisten kunnioitus liittyy asiaan kiinteästi, Macron jatkaa. Hän kritisoi sananvapauden hyödyntämistä väkivallan perustelemiseksi.

-On kunnioitettava toisiamme ja koskemattomuutta.

Ranskassa otetaan vastaan vainottuja ihmisiä muualta, se on osa perustuslakiamme, Macron lisäsi.

Myös Sipilä vastaa Ilta-Sanomien kysymykseen äärioikeistolaisten mielipiteiden lisääntymisestä Euroopassa.

– Meillä pitää jokaisissa vaaleissa olla selkeä vaihtoehto äärioikeistolaisille ja populisteille. Meidän on katsottava peiliin: olemmeko pystyneet vastaamaan kansalaisten huoliin, Sipilä sanoi.

Hän myös totesi Macronin näyttäneen tässä hyvää esimerkkiä.

Suora lähetys: Äärioikeisto osoittaa jälleen mieltään Chemnitzissä

Lue lisää: Tutkija: Chemnitzin tapahtumat luovat painetta puuttua vahvemmin äärioikeiston toimintaan

Macron puhuu Euroopassa olevista erimierisyyksistä. Macron kritisoi nationalisteja siitä, että he unohtavat, mitä hyödyllistä EU on tuonut mukanaan. Presidentti korostaa dialogin merkitystä.

-Meidän täytyy kunnioittaa toisiamme, se on Euroopan vahvuus.

-Vierailu Pohjoismaissa on tehnyt minut yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että Euroopassa on tällaista monimuotoisuutta.

Suomen ja Ranskan puolustusjulkilausumassa halutaan muun muassa parantaa sotilaallista liikkuvuutta. Tämä viitannee niin sanottuun "sotilaalliseen schengeniin", eli sotilaiden ja puolustustarvikkeiden liikkuuvuuteen yli maiden rajojen.

Lue lisää: Suomelta ja Ranskalta julkilausuma Euroopan puolustuksesta: Sotilaallista liikkuvuutta parannettava

Macron sanoo, että he keskustelivat myös Sipilän kanssa Euroopan turvallisuuskysymyksistä. Macron pitää Suomessa allekirjoitettuja dokumentteja rohkaisevina.

Macron kertoo puhuneensa Sipilän kanssa myös yrittäjyydestä ja siitä, että yritykset voisivat kehittyä nopeasti. Macron kertoo, että he ovat pohtineet keskustelunsa aikana "mullistavan" innovaatiorahaston perustamisesta Eurooppaan.

Aalto yliopisto "innovaation kehtona" on tehnyt presidentti Macroniin vaikutuksen. Hän puhuu siitä, kuinka hallitus ja yliopistot voivat tehdä yhteistyötä.

Presidentti Macron aloittaa lausuntonsa kutsumalla Sipilää "rakkaaksi hyväksi ystäväkseen". Macron puhuttelee pääministeriä tämän etunimellä.

Suomelta ja Ranskalta julkilausuma Euroopan puolustuksesta

Sipilä toteaa, että Ranskan ja Suomen on syvennettävä yhteistyötä.

Turvallisuus oli tärkeä osa Sipilän ja Macronin keskusteluja, Sipilä kertoo.

-Konkreettisena osoituksena maidemme välisestä hyvästä yhteistyöstä, olemme tässä tapaamisessa julkistaneet yhteisen julkilausuman.

Lue lisää: Suomelta ja Ranskalta julkilausuma Euroopan puolustuksesta: Sotilaallista liikkuvuutta parannettava

Sipilä nostaa lausunnossaan esiin ympäristökysymykset.

-Saimme tutustua myös minua henkilökohtaisesti inspiroineeseen innovaatioon. Tämän suomalaisen innovaation avulla pystymme kaappaamaan hiilidioksidia ilmasta ja tuottamaan siitä polttoainetta ja samalla siinä syntyy puhdasta vettä.

-Tämän kaltaiset innovaatiot tulevat muuttamaan maailmaa ja tapaamme toimia.

Sipilä kiittää ystävää ja kollegaa Macronia.

-Haluan kiittää sinua Emmanuel erinomaisista keskusteluista.

Sipilä sanoo, että pohja keskusteluille syntyi Pariisissa viime syksynä ja kutsuu keskusteluja hedelmällisiksi.

Sipilän ja Macronin tiedotustilaisuus alkaa

Pääministeri Juha Sipilä ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat saapuneet tiedotustilaisuuteen.

Sipilän ja Macronin tiedotustilaisuuden odotetaan alkavan koska tahansa. Pääministeri ja presidentti ovat lounastaneet yhdessä ja puhuneet EU:sta, maahanmuutosta ja Euroopan puolustusyhteistyöstä.

Poliisi varoittaa ruuhkista Helsingissä iltapäivän aikana Ranskan presidenttiparin saattueen vuoksi.

Teknologian tutkimuskeskus VTT hehkutti Macronin vierailua Otaniemessä.

Juuri tulleen tiedon mukaan Sipilän ja Macronin tiedotustilaisuus on myöhästymässä noin puoli tuntia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt