Pyörätuoliin joutunut Turun iskun sankari Zubier keskellä kohua: nousi seisomaan videolla – kiistää väitteet valehtelusta

Hassan Zubier kertoo ihmisten syyttävän häntä siitä, että hän olisi valehdellut vammoistaan.

Kaksi kuoli ja kahdeksan haavoittui viime vuonna tapahtuneessa Turun puukkoiskussa. Hassan Zubier on yksi loukkaantuneista.

28.8.2018 18:41

Turun iskun sankari, Hassan Zubier, julkaisi sosiaalisessa mediassa keväällä videon, joka on herättänyt viime aikoina ihmetystä. Zubier on esiintynyt julkisuudessa pyörätuolissa. Videolla Zubier istuu työtuolissa ja nousee hetkeksi jaloilleen. Hän kävelee muutaman askeleen verran loitolle kamerasta ja istuutuu pian takaisin tuolille. Videosta kertoi ensin Iltalehti.

Ilta-Sanomat tavoitti Zubierin tekstiviestitse, ja Zubier kommentoi asiaa lyhyesti. Zubier kertoo, että ihmiset syyttävät häntä nyt siitä, että hän olisi valehdellut puukotuksessa saamista vammoistaan.

– Minulla ei ole enää kommentoitavaa, mutta sanon tämän. En ole koskaan, millään muotoa, sanonut medialle tai oikeudessa, että en voisi kävellä, Zubier kertoo.

– Tämä on lähtemässä käsistä, nyt ihmiset katsovat vanhoja videoita ja syyttävät minua siitä, että minulla ei olisi vammoja ja että olisin teeskennellyt vammani, Zubier kommentoi.

IS on lukenut Suomessa tehdyt lääkärinlausunnot vammoista, jotka Zubier sai Turun iskussa. Lausuntoja on käytetty todisteina, kun Turun tapahtumia on puitu oikeudessa. Eloonjääneiden uhrien lääkärinlausuntoja on käyty istunnossa läpi yleisön läsnä ollessa.

Ensimmäinen lausunnoista on annettu viime syksynä, toinen viime keväänä, hieman ennen kuin Zubierin video on julkaistu. Ensimmäisessä asiakirjassa todetaan, että Zubier jää erittäin todennäköisesti pyörätuolipotilaaksi. Uudemmassa, keväällä annetussa lausunnossa sanotaan, että mies liikkuu pyörätuolilla ja että hän voi liikkua lyhyitä matkoja apuvälineiden avulla hankalasti. Jälkimmäisessä myös katsotaan, että Zubierin selkäydinvamman jälkitila on vaikea.

Zubier ei halunnut kommentoida IS:lle terveydentilaansa. Mies on kertonut vastikään Iltalehdelle ja aiemmin Seiskalle pystyvänsä kävelemään lyhyitä, muutamien metrien pituisia matkoja.

Zubier ei ole väittänyt julkisuudessa, että hän käyttäisi pyörätuolia siksi, että olisi esimerkiksi halvaantunut. Ylen joulukuussa julkaistussa Zubierin haastattelussa kerrottiin, että Zubier on kyennyt liikkumaan muutamien askelten verran myös omin jaloin. Ylen jutussa kerrottu vastaa lääkärinlausunnossa keväällä todettua.

Zubier nousi Suomessa sankarin maineeseen, kun hän yritti pelastaa puukotuksen uhriksi joutunutta naista. Kun Zubier oli auttamassa naista, iskun tekijä hyökkäsi myös Zubierin kimppuun.

Lue lisää: IS-haastattelu: Hassan Zubier kohtasi Turun puukottajan silmistä silmään: ”Hän hymyili ruumiskuville”

Viime aikoina Zubier on joutunut kuitenkin kielteiseen valoon, sillä hän on jäänyt toistuvasti kiinni valehtelemisesta.

Aamulehti kirjoitti vastikään, että toisin kuin Zubier on väittänyt, mies ei ole työskennellyt rauhanturvaajana. Zubier on myös valehdellut työskennelleensä ambulanssifirmassa ja hakenut tekaistulla todistuksella menetetyistä ansioista korvauksia Valtiokonttorilta. Todistus osoittautui väärennökseksi Valtiokonttorin omassa selvityksessä. Asian paljastuttua Zubier kertoi IS:lle, ettei ollut koskaan työskennellyt siinä firmassa, jossa hän väitti työskennelleensä.

Tämän lisäksi Poliisihallitus tutkii tapausta, jossa Zubierille kerättiin joukkorahoituksella yli 32 000 euroa. Poliisihallitus selvittää, oliko keräystä varten hankittu asianmukaiset luvat. Zubier on kertonut käyttäneensä kerätyn summan. Suomalaisnainen laittoi keräyksen alunperin pystyyn.

Lue myös: Hassan Zubierille kerättiin 32 000 euroa, jotka hän kertoo jo käyttäneensä – Yle: Poliisi selvittää Turun puukkoiskun uhrin rahankeräystä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?