6-vuotiasta poikaa ei päästetty äitinsä hautajaisiin – lastensuojelu perusteli asiaa kirkonkelloilla

Isovanhempien mukaan poika on ihmetellyt, miksi hän ei päässyt näkemään äitiään. Tapaukseen tutustunut lapsiasiavaltuutettu toivoo, että lastensuojelua osattaisiin kehittää.

6-vuotiasta poikaa ei päästetty hänen äitinsä hautajaisiin kirkonkellojen vuoksi. Pojan isovanhemmat järkyttyivät tapauksesta. Kuvituskuva.

28.8.2018 7:35

Helmikuun lopussa keskisuomalainen pariskunta odotti saavansa lapsenlapsensa luokseen viettämään talvilomaa. Viisikymppisen pariskunnan tytär oli luvannut tuoda lapset isovanhempiensa luokse torstaina.

Perheen yhteiset suunnitelmat saivat kuitenkin hirvittävän päätöksen ennen kuin ne ehtivät edes alkaa, kun järkyttävä tieto tavoitti pariskunnan keskiviikkona. Heidän tyttärensä oli menehtynyt äkillisesti sairauskohtaukseen 26-vuotiaana.

– Hän oli täysin terve. Sen takia se olikin niin suuri järkytys, perhe suree.

 Olisimme halunneet pitää hautajaiset intiiminä. Se oli loukkaavaa.

Tytär oli yksinhuoltaja kolmelle lapselleen, ja isovanhempien huoli tyttärensä 2, 4, ja 6-vuotiaista lapsista heräsikin nopeasti kaiken surun keskellä.

Pariskunta kertoo IS:lle olleensa lastenlastensa kanssa tekemisissä lähes päivittäin lasten syntymästä saakka. Lapsenlapset pääsivätkin isovanhempien luokse ensimmäiseksi vuorokaudeksi. Seuraavana päivänä perhe sai kuitenkin tiedon lasten kiireellisestä sijoituksesta sijaisperheeseen.

Yhtä lapsista ei päästetty hautajaisiin – syynä kirkonkellot

Isovanhemmat kokevat, etteivät he saanet tavata lapsenlapsiaan sijoituksen aikana tarpeeksi, vaan tapaamisia rajoitettiin.

Suurin murhe syntyi kuitenkin pariskunnan tyttären hautajaisissa.

– Sosiaalitoimi oli ottanut yhteyttä seurakuntaan ja pyytänyt, ettei kirkonkelloja soiteta, sillä 6-vuotias poika pelkää niitä. Seurakunta oli kuitenkin sanonut, että omaiset tekevät päätöksen.

Menehtyneen naisen omaiset eivät halunneet olla soittamatta kirkonkelloja. Heidän mielestä lasten tulisi myös tottua arkipäiväisiin asioihin.

Isovanhempien mukaan heidän tyttärensä vanhin lapsi ei ollut myöskään aikaisemmin reagoinut kirkonkelloihin.

Isovanhemmat tarjoutuivat tuomaan pojalle korvatulpat, mutta heidän mukaansa se ei kelvannut sosiaalitoimelle.

Isovanhemmat eivät kertomansa mukaan saaneet myöskään kunnollista tilaisuutta puhua kirkonkelloista pojan kanssa, sillä perhetyöntekijä seisoi vieressä ja vei pojan lopulta pois.

Poika kuitenkin päästettiin siunaustilaisuuden jälkeiseen hautajaisten muistotilaisuuteen.

Kaksi nuorinta lasta sen sijaan pääsivät osallistumaan sekä hautajaisten siunaustilaisuuteen että muistotilaisuuteen. Isovanhempien mukaan kirkkoon tuli kuitenkin kaksi valvojaa sosiaaliviranomaisten toimesta.

– Olisimme halunneet pitää hautajaiset intiiminä. Se oli loukkaavaa.

Perheen mukaan poikaa ei päästetty myöskään kuukautta ennen hautajaisia kappelissa järjestettyyn tilaisuuteen, jossa perhe sai kokoontua arkun ääreen hyvästelemään rakkaan perheenjäsenensä.

 Meitä satutti ja nöyryytti kaikki se, mitä jouduimme käymään läpi sen lisäksi, että oma lapsemme kuoli.

Pariskunnan mielestä myös pojan olisi ollut tärkeää kohdata suru ja ymmärtää, että äiti on kuollut.

– Lasten tahtoa ei kuunneltu, isoäiti suree.

– 6-vuotias poika on ihmetellyt, miksi hän ei päässyt näkemään äitiään siunaustilaisuudessa, isoisä puolestaan kertoo.

”Satutti ja nöyryytti”

Lapset olivat sijoitusperheessä kolme kuukautta. Nyt lasten huoltaja on heidän isänsä, ja isovanhemmat saavat jälleen nähdä lapsia useammin.

Kokemaansa perhe ei silti unohda.

– Lapsen menetys on pahinta, mitä voi kokea. Meitä satutti ja nöyryytti kaikki se, mitä jouduimme käymään läpi sen lisäksi, että oma lapsemme kuoli. Tämä on ollut hirvittävän rankkaa.

Perheen mielestä tapaus hoidettiinkin kokonaisuudessaan epäammattimaisesti.

Lapsiasiavaltuutettu: ”Pystymme parempaan”

Perhe kertoo olleensa yhteydessä lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilaan, joka vahvistaa IS:lle tutustuneensa tapaukseen, jossa lasta ei haluttu päästää äitinsä hautajaisiin.

– Tutustun tapaukseen, jossa lapsi ei saa kunnan päätöksellä osallistua äitinsä siunaamiseen, hautajaisiin. Perusteluna mm. on, että lapsi pelkää kirkon kellojen ääntä, lapselle halutaan antaa aikaa surra. Onko meillä todella tähän varaa? Pystymme parempaan. On pystyttävä, Kurttila kirjoitti Facebook-päivitykseensä elokuun alussa.

IS:lle Kurttila kommentoi aihetta yleisellä tasolla.

– Lain mukaisesti lastensuojelussa on aina arvioitava, millä tavalla läheisverkosto on olemassa lapsen sijoitusta ajatellen. Olisi myös mietittävä, millä tavalla yhteydenpito läheisiin sukulaisiin mahdollistuu.

Kurttila korostaa, että lapsen läheisverkoston kartoittamisessa on kuunneltava lapsen omaa mielipidettä.

Kurttila toivoo, että käsiteltäessä vaikeita asioita lasten kanssa, kiinnitettäisiin huomiota siihen, ettei lasta erkaannuteta normaaleista tilanteista, joita lapsen on hyvä kohdata.

– Esimerkiksi siunaaminen ja hautaaminen eivät ole helppoja hetkiä, mutta pitkällä tähtäimellä ne on syytä elää. Lähtökohtaisesti lapsen pitäisi päästä vanhempansa hautajaisiin.

Lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila toivoo, että lastensuojelua osattaisiin kehittää.

Kurttilan mukaan on osattava myös arvioida, miten tilanne voidaan tehdä sellaiseksi, että lapsi pystyy osallistumaan.

Kurttila toivoo, että lastensuojelua osattaisiin kehittää.

– Mielestäni on huolestuttavaa, jos ammattilaisemme eivät osaa riittävästi antaa tilaa näille asioille.

– Kun lapsia sijoitetaan, joudun liian usein tunnistamaan sen, että tehdään kalliita sijoituksia ilman, että ollaan aidosti mietitty, mitä tilanteessa voisi tehdä läheisverkoston tai perhettä tukevien palveluiden suhteen, Kurttila jatkaa.

Keskisuomalaisen kaupungin sosiaalityön johtaja ei salassapitovelvollisuuden vuoksi pysty kommentoimaan tapausta.

Väliaikaiset huostaanotot ja sijoitukset ovat hänen mukaan hyvin yksilökohtaisia ratkaisuja. Johtaja ei pysty kertomaan esimerkkiä tilanteesta, jossa lapsen osallistuminen hautajaisiin voidaan evätä.

Johtajan mukaan kiireellisissä sijoituksissa selvitetään lapsen oma mielipide, ja kuullaan asianomaisia, mikäli mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?