Kotimaa

Matkustaja kertoo Kuopion turmabussin menon olleen epävakaata – kuskia oli pyydetty hidastamaan jo ennen kohtalokkaita sekunteja

Julkaistu:

Bussissa ollut kertoo, että kuski oli ajanut loppumatkasta holtittomasti.
Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on tutkinut Kuopion turmabussia lauantaista lähtien. Otkes ei ole löytänyt mitään viitteitä siitä, että tekninen vika olisi aiheuttanut onnettomuuden. Otkesin tutkinta Kuopion bussiturmasta on edennyt siihen pisteeseen, että itse vaurioitunut linja-auto voidaan palauttaa poliisille ja omistajalleen.

Lue lisää: Otkes kuuli Kuopion turmabussin kuskia tunnin ajan: Auto tutkittu nyt läpikotaisin – ei mitään viitteitä teknisestä viasta

Bussionnettomuuden tutkinta keskittyykin nyt kuljettajan toimiin. Poliisi epäilee vuonna 1951 syntynyttä ylitorniolaismiestä muun muassa neljästä kuolemantuottamuksesta, vammantuottamuksista sekä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Perjantain kohtalokkaassa onnettomuudessa menehtyi neljä henkilöä, jotka olivat 1940- ja 1950-luvuilla syntyneitä. Heistä kaksi naista oli Ruotsin kansalaisia, yksi nainen Suomen kansalainen sekä yksi mies Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalainen.
  • Yllä olevalla videolla IS:n toimittajan perjantaina kuvattu reportaasi turmapaikalta.


Savon Sanomien mukaan jotkut matkustajat ovat kertoneet, että bussi eteni matkalla epävarmasti. Bussissa mukana ollut Kalix Sång Klubbin puheenjohtaja Aimo Suomela, 55, vahvistaa asian Ilta-Sanomille. Hän kertoo jutustelleensa tauoilla kuskille, joka vaikutti kaikin puolin asialliselta. Liikenteessä meno ei kuitenkaan ollut vakaata.

– (Muut ovat kertoneet, että) bussi olisi Pulkkilan pysähdyspaikasta viimeistään lähtenyt hoipertelemaan keskilinjan tuntumassa ja reunalinjalla edestakaisin, ja että auto ajoi hyvin lähellä rekka-autoja ja henkilöautoja ennen kuin lähti ohittamaan. Ei ole ollut kuin ihan pari metriä väliä. Huomasin itsekin sen, että välimatka seuraavaan autoon oli aivan liian lyhyt, Suomela kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pulkkila sijaitsee Oulun ja Iisalmen välissä.

Suomela itse ei ollut huomannut linja-auton hoipertelua, mutta muut matkustajat olivat onnettomuuden jälkeen kertoneet asiasta. Suomela itse istui linja-auton takaosassa.


Suomela kertoo, että matkustajat olivat olleet autossa peloissaan.

– Etummaisena istui rouva, joka oli sanonut kuskille, että emmekös me ehtisi perille vähän hiljaisemmallakin vauhdilla. Matkan vastuullinen oli kysynyt kuskilta useampaan kertaan, että onko tämä väsynyt. Kuski oli vakuuttanut vielä ihan muutamaa hetkeä ennen rysähdystä, ettei ole väsynyt.

Suomela ja muut sairaalasta kotiutuneet ovat parhaillaan junassa matkalla Kuopiosta Tornion kautta kotiin Kalixiin. Savon Sanomien mukaan seurueen on tarkoitus matkustaa Torniosta eteenpäin Kemin liikenteen bussissa. Suomela kertoo, että tapahtumia on kerrattu yhdessä muiden turmabussissa olleiden kanssa, ja vertaistukea aiotaan antaa Kalixissa niin paljon kuin mahdollista.

– Käymme asiaa läpi ihan koko ajan. Olemme sopineet, että kun pääsemme perille, käymme asiaa vielä läpi ja kuka vain haluaa tulla toisen luo, tulee välittömästi eikä odota mitään tai jää yksin. Se on erittäin tärkeää.

– Kerhon toiminta on pysäytetty lokakuun loppuun asti. Sen jälkeen katsotaan, jatketaanko touhua.

Perjantaina aamulla Ruotsista Kalixin kunnasta liikkeelle lähtenyt linja-auto oli matkalla Kuopioon hotelli Rauhalahteen.

Hieman ennen kolmea iltapäivällä linja-auto poistui moottoritieltä Jynkän ja Kolmisopen liittymästä, törmäsi useaan henkilöautoon ja suistui liittymästä junaradalle. Linja-auto putosi noin 7–10 metrin matkan kyljelleen. Linja-autossa oli kaikkiaan 21 matkustajaa.