Kotimaa

Kuopion turma iski lujaa Kalixin kuntaan Pohjois-Ruotsissa – liput puolitankoon: ”Bussissa oli kaikille tuttuja ihmisiä”

Julkaistu:

Kalixin kuntaan perustettiin aamulla kriisiryhmä surevien omaisten ja kuntalaisten tueksi.
Kalixin kunta Pohjois-Ruotsissa on murheen murtama. Karaokematkalle Kuopioon lähti perjantaiaamuna 21 hengen iloinen seurue, mutta takaisin tulee neljä harrastuskaveria vähemmän.

Bussiturmassa kuolleiden muistoa kunnioitettiin lauantaina suruliputuksella ja muistotilaisuudella Kalixin kirkossa.


Kemin Liikenteen tilausbussi syöksyi kymmenen metriä sillalta alas viitostien Leväsen rampilta rautatielle perjantaina iltapäivällä Kuopiossa. Turmassa kuoli neljä kyydissä ollutta matkustajaa, kolme naista ja yksi mies. Neljä loukkaantui vakavasti, sairaalaan kuljetettiin kaikkiaan 19 loukkaantunutta.

Kalixin laulukerhon seurue oli matkalla Kuopiossa sijaitsevaan kylpylähotelliin. Mukana oli Pohjois-Ruotsissa asuvia suomalaisia karaoken harrastajia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

65 kilometrin päässä Suomen länsirajasta ja Torniosta sijaitseva Kalix on 16 000 asukkaan paikkakunta. Suomalaisia siellä asuu noin tuhat. Suomea puhuvat kokoontuvat yhteisten harrastusten parissa, yksi harrastuksista on karaoke.

– Hirveä tilanne, kaikki bussissa mukana olleet olivat tulleet niin tutuiksi. Kahdeksan vuotta olemme harrastaneet yhdessä. Kaksi kertaa viikossa laulettu yhdessä ja kerran kuukaudessa tanssittu. Kuopion-matkaa oli suunniteltu pitkään. Ei tätä voi ymmärtää, eräs karaokekerhon jäsen toteaa murheellisena.


Kalixin kuntaan tieto onnettomuudesta saatiin perjantai-iltana. Lauantaiaamuna perustettiin kriisiryhmä surevien omaisten ja kuntalaisten tueksi. Kriisiryhmään kuuluva suomen ja meän kielen koordinaattori Maria Vanhapiha Bergström arvelee, että turma koskettaa jokaista kuntalaista.

– Vähintään joka viidennellä kalixilaisella on suomalaisia juuria, joten bussissa oli mukana kaikille tuttuja ihmisiä. Onnettomuus oli traaginen muistutus siitä, kuinka kaikki voi muuttua yhdessä pienessä hetkessä, hän toteaa.

Kriisiryhmässä on mukana sekä ruotsin- että suomenkielisiä. Kunnan verkkosivuille lisätään ajanmukaista tietoa tapahtumista kahdella kielellä.

Kalixin seurakunnan pappi Antti Miettinen kertoo, että seurakunta antaa henkistä tukea onnettomuuden takia koko lauantain ja sunnuntain.

– Kirkon ja nuorisotilan ovet ovat avoinna ja lauantaina järjestämme hiljaisen hetken turman uhreille klo 17 Ruotsin aikaa.Miettisen mukaan ihmisten tunteet ovat pinnassa, mutta pappina hänen on oltava kuntalaisten tukena ja sysättävä omat tuntemukset myöhemmäksi.

– Auttamisen roolia on mietittävä nyt, kaikki fokus on autettavissa. Omat tunteet käsitellään jälkeenpäin, hän sanoo.