Christo saapui Kuopion turmapaikalle ensimmäisten joukossa – ”Tarkistin, tuntuiko ihmisillä pulsseja” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Christo saapui Kuopion turmapaikalle ensimmäisten joukossa – ”Tarkistin, tuntuiko ihmisillä pulsseja”

Neljä ihmistä kuoli Kuopiossa kello kolmen aikaan iltapäivällä tapahtuneessa bussiturmassa.

Christo Neemre saapui auttamaan turmapaikalle ensimmäisten joukossa.

24.8.2018 18:29 | Päivitetty 24.8.2018 23:37

Kuopiossa tapahtui tänään kello kolmen aikaan iltapäivällä onnettomuus, jossa bussi syöksyi kaiteen läpi sillalta junaradalle. Onnettomuus tapahtui Kolmisopentiellä Leväsen liittymän 67 alueella kun linja-auto oli poistumassa moottoritieltä.

Turmassa kuoli neljä ihmistä. Vakavasti loukkaantuneita on neljä.

Lue lisää: Kuopion bussiturmassa kuollut ainakin neljä

Yllä olevalla videolla IS:n toimittajan videoreportaasi paikan päältä.

Ihmisiä saapuu lähes jatkuvana virtana bussiturman onnettomuuspaikalle katsomaan omin silmin, mitä oikein on tapahtunut. Aivan ihmisten jalkojen juuressa poikittain junaradalla retkottaa Kemin liikenteen bussi, jonka neljän matkustajan matka jäi lopullisesti kesken.

Junaradan yli kulkeva tie on jo puhdistettu autonromuista. Teräksinen turvakaide on repeytynyt pitkältä matkalta.

Pitkään Suomessa asunut virolainen Christo Neemre kertaa iltapäivän tapahtumia läheisen kylmäaseman pihalla. Hän oli ensimmäisiä paikalle saapuneita ulkopuolisia. Neemre ei aikaillut hädän hetkellä, vaan riensi auttamaan ihmisiä.

– Näin ensin tässä tiellä neljä-viisi autoa, ja ajattelin niiden kolaroineen. Pysäytin autoni ja menin katsomaan, mikä tilanne siellä oli. Silloin näin alhaalta tulevan savua ja alhaalla olevan bussin. Siellä oli jo kaksi miestä, jotka olivat auttamassa. He huusivat sieltä, että tule auttamaan, perheenisä kertaa tapahtumia.

Neemre laskeutui kalliota pitkin alas ja näki bussin, joka makasi raiteiden päällä.

– Pari ihmistä oli noussut bussin sisällä itse jo pystyyn. Olin bussin takapuolella, kurkistin ikkunasta sisään ja näin, että siellä oli vanhempia ihmisiä, jotka pyysivät apua.

Bussi oli kaatunut vasemmalle kyljelleen, ja oikealla puolella olleet ihmiset olivat toisten päällä, Neemre sanoo.

– Tarkistin, tuntuiko ihmisillä pulsseja, Neemre kertaa.

– Matkustajilla oli turvavyöt päällä, leikkasin niitä poikki.

Lue lisää: Kuopion turmabussin matkustajat olivat Ruotsissa asuvia suomalaisia eläkeläisiä

Bussin runko on notkahtanut silmämääräisesti katsottuna pudotessaan juuri peräosasta. Siellä oli myös pahimmin loukkaantuneet ihmiset, Neemre kertoo.

– Takaosassa oli pahimmat vammat matkustajilla. He eivät kuitenkaan huutaneet paniikissa, vaan pyysivät rauhassa, että auttakaa, auttakaa.

Ihmisillä oli vammoja selässä ja jaloissa, Neemre sanoo.

Neemre kertoo ehtineensä auttaa yhden ihmisen ulos bussista, kun ensimmäiset pelastusyksiköt jo saapuivat. Ammattiapu ennätti paikalle nopeasti.

– Piti toimia vain nopeasti. Kannoimme sellaisia ihmisiä ulos bussista, jotka olivat toisten päällä.

Mies kertoo viipyneensä onnettomuuspaikalla noin tunnin ajan.

Neemre kertoo, ettei kyseessä ollut ensimmäinen onnettomuuspaikka, jolla hän on ollut. Neemre on työskennellyt esimerkiksi lehtikuvaajana Virossa ja nähnyt vakavia onnettomuuksia työnsä vuoksi. Mies kertoo käyneensä myös ensiapukoulutuksen.

– Aina pitää auttaa. Tiedän, mitä pitää tehdä onnettomuuspaikalla. Kun on tällainen tilanne, on autettava nopeasti.

Neemre ei usko menettävänsä yöunia tapahtuman vuoksi. Pyykkiä tosin miehelle tulee pestäväksi, sillä shortsien lahje oli yhä veressä.

Artikkeli päivitetty kauttaaltaan 24.8.2018 kello 23.37. Alun perin Neemreä haastateltiin puhelimitse, myöhemmin myös paikan päällä Kuopiossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?