Tässä ovat 17 kaupunginosaa, joissa henkirikoksia tehdään tai yritetään eniten Suomessa – katso oman asuinalueesi tilanne

Murhamies heiluttaa veistä yleensä humalassa ja uhrin kotona.

25.8.2018 8:22 | Päivitetty 25.8.2018 12:19

IS listasi Suomessa tehdyt henkirikokset viimeisten 20 vuoden ajalta kaupunginosittain. Tilasto perustuu poliisin käyttämiin alueisiin, joita on kunnasta riippuen jopa kymmeniä. Suomessa on 1 742 tällaista aluetta, jossa on tehty ainakin yksi henkirikos 20 viime vuoden aikana. Tässä tilastossa henkirikos ei tarkoita välttämättä kuollutta ihmistä. Tilastoon on nimittäin laskettu mukaan myös murhan, surman tai tapon yritykset.

Kärjessä tilastossa ovat Lahden keskusta ja Espoon Matinkylä sekä Kuopion Petonen. Pitempi lista löytyy jutun lopusta.

Jos alla oleva grafiikka ei näy, saat sen auki tästä.

Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti on tutkinut, että henkirikokset ovat Suomessa yleensä keski-ikäisten työelämän ulkopuolella olevien miesten keskinäisiä välienselvittelyjä. Vuosina 2010–16 lähes neljässä viidestä tapauksesta ainakin yksi osapuolista oli humalassa.

Poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta kertoo, että ilmiö on poliisille tuttu.

– Ongelma liittyy usein sosiaaliseen asemaan. Siellä on heikko-osaisuutta, ja ryyppyporukassa sitten tapahtuu, Heikkinen kertoo tyypillisestä henkirikoksesta.

Henkirikosten keskittyminen suuriin kaupunkeihin ja myös joskus vilkkaisiin ravintolakortteleihin on tuttua.

– Ravintolakeskittymissä sattuu vakavia pahoinpitelyjä, mutta joskus myös henkirikoksia, Heikkinen sanoo.

Poliisille tietoon tulleiden henkirikosmäärien trendissä on ollut nähtävissä laskua jo parikymmentä vuotta. Vuosituhannen vaihteen viidensadan henkirikoksen tahdista on pudottu neljänsadan tuntumaan.

Poliisitarkastaja Heikkinen kertoo, että henkirikosten torjunta on mahdollista, mutta se vaatii viranomaisten ja muiden toimijoiden yhteistyötä ja keskittymistä erityisesti ihmisten sosiaalisiin- ja päihdeongelmiin.

– Isossa kuvassa yhteiskunnan pitäisi pyrkiä estämään syrjäytymistä, Heikkinen sanoo.

Henkirikoksista vuosina 2010–16 epäillyistä 71 prosenttia tuomittiin rangaistukseen. Rangaistukseen tuomituista 94 prosenttia sai ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Tyypillinen henkirikos

Tuoreen Henkirikoskatsauksen mukaan tyypillinen henkirikos on kahden toisilleen tutun miehen välinen teko, jossa molemmat tai vähintään tekijä on noin kahden promillen humalassa. Keskimäärin uhri on epäiltyä kovemmassa humalassa. Tekovälineenä on teräase, yleensä tekopaikalta löytynyt keittiöveitsi. Surma tapahtuu yleensä yksityisasunnossa. Uhreista 39 prosenttia kuolee kotonaan.

Väkilukuun suhteutettuna henkirikoksia tehdään Suomessa vähemmän kuin koskaan 1700-luvulla alkaneen tilastoinnin aikana. Viime vuosinakin kehitys on ollut positiivista. 1990-luvun tasolta henirikosmäärät ovat puolittuneet. Suomessa kuolee henkirikoksen uhrina 1,33 ihmistä jokaista 100 000 asukasta kohden.

Jos alla oleva jättitaulukko ei näy, saat sen auki tästä.

Juttua muokattu 25.8.2018 kello 12.15. Täsmennetty otsikoihin, että henkirikoksiin lasketaan murhan, surman ja tapon lisäksi niiden yritykset.

Näillä alueilla on tapahtunut eniten henkirikoksia

Lahti, Keski-Lahti

Espoo, Matinkylä

Kuopio, Petonen Kuopio

Helsinki, Kallio

Vantaa, Myyrmäki

Forssa, Forssa/Keskusta

Helsinki, Kluuvi

Kuopio, Keskusta Kuopio

Espoo, Espoon Keskus

Helsinki, Kamppi

Kotka, Karhula Ym

Espoo, Espoonlahti

Tampere, Keskusta Länsi

Espoo, Leppävaara

Vantaa, Korso

Kouvola, Kuusaa

Vaasa, Keskusta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?