AL: Turun sankariauttaja Zubier valehteli olevansa myös rauhanturvaaja

Julkaistu:

Turun sankariauttajasta Hassan Zubier on valehdellut myös rauhanturvaajataustastaan, kirjoittaa Aamulehti.
Ruotsalainen Hassan Zubier muistetaan Turun viime vuoden elokuun puukotuksista.

Hän nousi Suomessa sankarin asemaan, kun hän yritti pelastaa puukotuksen uhriksi joutunutta naista. Kesken pelastustöiden hän sai kuitenkin myös itse Abderrahman Bouananen puukosta.

Zubierin auttama nainen kuoli ja Zubier sai itse erittäin vakavia vammoja. Hän joutui pyörätuoliin, lääkäreiden arvion mukaan loppuiäkseen.

Zubier on joutunut viime päivinä kuitenkin negatiiviseen valoon. Hän on jäänyt kiinni valheistaan.

Zubier väitti oikeudessa olleensa ambulanssifirmassa töissä, ja hakevansa sen takia korvauksia, koska ei pystyisi jatkamaan ensihoitajan tehtävissä. Zubierin esittämä todistus menetetyistä ansioista ambulanssifirmassa Ruotsissa oli kuitenkin väärennys, ilmeni Valtiokonttorin tekemässä tarkastuksessa.

STT:n mukaan Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi terrori-iskusta tuomitun Bouananen maksamaan Zubierille korvauksia ansionmenetyksistä vajaat 7 000 euroa ja kuukausittain 950 euroa Zubierin eläkeikään asti.

Zubier on myöntänyt huijauksen. Syyttäjä on tehnyt Zubierin toiminnasta tutkintapyynnön.

– Minulla oli tuolloin stressiä taloudellisista huolista ja minulla oli paljon kipuja, siksi tein huonon päätöksen, Zubier sanoi IS:lle tiistaina.

Hän kertoi tuolloin IS:lle työskennelleensä vastaavanlaisessa työssä aiemmin, muttei kuitenkaan ”pitkiin aikoihin”. Aamulehti paljasti torstaina, että Zubierilla ei ole minkäänlaista voimassa olevaa lisenssiä toimia terveydenhoitoalalla Ruotsissa.

Aamulehti kertoi myös Zubierin valehdelleen rauhanturvaajataustastaan. Hän on kertonut aiemmin mediassa palveluksestaan Bosnian rauhanturvaoperaatiossa. Hän muun muassa väitti joutuneensa tulitukseen heti toisena palveluspäivänään.

Tämä väite oli kuitenkin valhe. Zubier ei ole koskaan toiminut rauhanturvaajaoperaatiossa. Zubierin mukaan hänen piti keksiä jokin selitys ajalle, jonka hän vietti vankilassa.

– En voinut kertoa kenellekään siitä. Minun piti keksiä jokin tarina suojellakseni sen aikaista tyttöystävääni ja itseäni, Zubier sanoo Aamulehdelle.

Mediassa onkin tullut aiemmin ilmi, että Zubierilla on rikostaustaa Ruotsissa. Ylen tekemän selvityksen hänet tuomittiin esimerkiksi vuonna 2001 törkeästä tuhopoltosta, tuhopoltosta, vahingonteosta ja väärän hälytyksen tekemisestä yhteensä kahdeksan vuoden vankeusrangaistukseen.

Zubierille on kerätty myös joukkorahoituksella yli 32 000 euroa. Poliisihallitus tutkii sitä, oliko rahankeräykselle asianmukaiset luvat. Zubier kertoo jo käyttäneensä rahat. Joukkorahoituksen laittoi liikkeelle pohjalaisnainen.

Laki sanoo, että rahankeräystä varten on oltava poliisin antama rahankeräyslupa. Keräyksen yhteydessä on ilmoitettava luvan numero, sen myöntäjä ja kerrottava, mihin tarkoitukseen sekä millä alueella varoja kerätään. Tietoja ei oltu julkaistu Zubierin sivulla.