Hassan Zubierille kerättiin 32 000 euroa, jotka hän kertoo jo käyttäneensä – Yle: Poliisi selvittää Turun puukkoiskun uhrin rahankeräystä

Julkaistu:

Hassan Zubierille kerättiin joukkorahoitussivuston mukaan yli 32 600 euroa.
Poliisi selvittää Turun terrori-iskun uhreja auttaneen Hassan Zubierin rahankeräystä joukkorahoitussivustolla. Asiasta kertoi torstaina Yle.

Keräys järjestettiin GoFundMe-joukkorahoitussivustolla, ja sen nimi oli ”Hassan Zubier’s Medical Fund”. Keräys alkoi joulukuussa 2017, ja ihmiset lahjoittivat sen aikana Zubierille kaikkiaan yli 32 600 euroa.

Laki sanoo, että rahankeräystä varten on oltava poliisin antama rahankeräyslupa. Keräyksen yhteydessä on ilmoitettava luvan numero, sen myöntäjä ja kerrottava, mihin tarkoitukseen sekä millä alueella varoja kerätään. Tietoja ei oltu julkaistu Zubierin sivulla.

Keräys on päättynyt ja Zubier on käyttänyt rahat, mies kertoi torstaina illalla IS:lle. Zubier syyttää virheestä suomalaista naista, joka laittoi keräyksen pystyyn.

Zubierin mukaan nainen oli ottanut häneen yhteyttä ja kertonut haluavansa aloittaa rahankeräyksen Zubierin ja tämän perheen hyväksi joukkorahoitussivustolla.

– Hän perusti GoFundMe-tilin, hän aloitti keräyksen. Jonkun ajan päästä hän sanoi, että ehkä minun tulisi ottaa tili haltuuni, Zubier väittää IS:lle.


Zubier kertoo, että käyttäjätili vaihdettiin hänen nimiinsä. Hän sanoo, ettei ole tiennyt siitä, että keräystä varten pitäisi olla poliisin myöntämä rahankeräyslupa.

– Minulla ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa, Zubier sanoo ja kertoo ehtineensä käyttää koko hänelle lahjoitetun summan.

– Jäljellä ei ole penniäkään.

Rahat ovat Zubierin mukaan menneet jokapäiväisiin asioihin ja lainojen maksamiseen.

– Minulla ei ole mitään käsitystä siitä, mitä tulee poliisin erityislupaan. Hänen olisi pitänyt hankkia kaikki luvat tätä varten.

Ilta-Sanomat tavoitti torstaina illalla naisen, jota Zubier syyttää tapauksesta. Nainen sanoi, ettei halua puhua asiasta nyt julkisuudessa.

Poliisihallituksen tiedossa ei ole, että Zubierin keräystä varten olisi myönnetty lupa, Yle kertoo. Poliisihallituksen arpajaishallinnon ylitarkastaja Emmi Tengman ei kommentoi tapausta Ylen artikkelissa yksityiskohtaisesti, koska Poliisihallitus on saanut tiedon Zubierin kampanjasta vasta hiljattain.

Rahankeräyksen järjestäminen on luvanvaraista. Rahankeräyslupa voidaan myöntää yleishyödyllistä toimintaa harjoittavalle yhteisölle tai säätiölle yleishyödyllisen toiminnan rahoittamiseen. Tengman toteaa Ylelle, että Suomessa yksityishenkilö ei voi kerätä rahaa itselleen.

Ylen mukaan Poliisihallituksella on selvitettävänä, onko keräys suunnattu Suomeen vai toisaalle, sillä Suomen rahankeräyslakia sovelletaan toimintaan vain siltä osin, kun toiminnan kohdeyleisö on Suomessa.

Kyseisellä joukkorahoitussivustolla kerätään tavanomaisesti rahaa ilman vastiketta ja keräykset on suunnattu kaikkiin internetin käyttäjiin, ylitarkastaja kertoo Ylelle. Tengman arvioi, että Zubierin keräys luultavasti täyttää rahankeräyksen määritelmän.