PS-nuorten kannanotto armeijan kasviskohuun: Soijan syöttäminen nuorille miehille on vastuutonta – Erikoistutkija: ”Huh huh!” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

PS-nuorten kannanotto armeijan kasviskohuun: Soijan syöttäminen nuorille miehille on vastuutonta – Erikoistutkija: ”Huh huh!”

THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo sanoo, ettei soijan kasviestrogeeni vaikuta estrogeenihormoniin.

PS-nuoret huolestuivat soijasta. Erikoistutkija painottaa, ettei soija tee miehistä epämaskuliinisia.

23.8.2018 20:52

Perussuomalaiset nuoret julkaisivat torstaina tiedotteen, jonka mukaan ”varusmiehiä ei tule altistaa punavihreälle ideologialle. Tiedotteessa he kritisoivat puolustusvoimien hanketta tarjota jatkossa kaksi kasvisruokaa viikossa osana armeijan pakollista ruokailua.

Noiden aterioiden aikana tarjolla ei olisi lainkaan liharuokaa.

Lue lisää: Yle: Armeija alkaa tarjota varusmiehille pelkkää kasvisruokaa kahdesti viikossa

PS-nuoret pitävät ”erikoisena”, että puolustusvoimat keskittyvät ruokalajeihin. Heidän mielestään puolustusvoimien tehtävä ei ole ”ottaa kantaa ilmastonmuutokseen tai ruokatrendeihin”. PS-nuoret haluaisivat sen sijaan tarkastaa päivärahoja ja palauttaa kotouttamisrahat.

Tiedotteessa kritisoidaan myös soijatuotteiden tarjoamista varusmiehille:

– Soijan syöttäminen nuorille miehille on vastuutonta. Soijan tiedetään lisäävän kehon estrogeenipitoisuuksia ja vaikuttavan jopa hedelmällisyyteen! Eikö kasvisruoaksi riittäisi perinteisemmin vaikka herne- tai pinaattikeitto? kysyy PS-nuorten hallituksen jäsen Antti Eskelinen.

Torstai-iltana Ilta-Sanomat ei tavoittanut Eskelistä kommentoimaan lausuntoaan ja sen mahdollisia lähteitä.

Ilta-Sanomat päätti soittaa THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalolle ja kysyä, mitä mieltä hän on Eskelisen väitteestä.

Kuusipalolta pääsee hämmentynyt nauru, kun häneltä kysyy soijan vaikutuksista estrogeenipitoisuuksiin.

– Huh, huh! Soijalla ei ole minkäänlaista vaikutusta miehiin. Varusmiesten maskuliinisuudesta on turha olla huolissaan Kuusipalo toteaa.

Erikoistutkijan mukaan kyseessä on sitkeässä oleva luulo, jolle ei ole saatu minkäänlaista tieteellistä vahvistusta. Hän sanoo, että ne pohjaavat kirjoituksiin, joissa pohdittiin soijan vaikutuksia naisten vaihdevuosien ehkäisystä.

– Aasialaiset syövät soijaa ja heillä ei ole vaihdevuosia. Tästä jotkin ovat vetäneet johtopäätöksen, että soijassa olisi estrogeenin kaltaista ainetta.

Moni uskomus soijan haitallisista hormonivaikutuksista pohjaa myös The Whole Soy Story -kirjaan. Kirjaa on kritisoitu vahvasti, ja sen kirjoittaja oli osallisena rokotevastaisessa säätiössä, joka markkinoi muun muassa homeopatiaa ja uskomushoitoja.

Kuusipalo kertoo rauhallisesti, että soijassa on tosiaan niin sanottua pieni määrä kasviestrogeenia, mutta sitä ei tule sekoittaa estrogeenihormoniin. Tiivistettynä kasviestrogeeni ei siis vaikuta miehen estrogeenipitoisuuteen. Yli 20 000 tutkimusta on päätynyt samaan johtopäätökseen, eli soijalla ei ole vaikutusta terveen ihmisen hormonitoimintaan.

Monien ravitsemusalan ammattilaisten mukaan soijaa on jopa suositeltavaa käyttää osana monipuolista ruokavaliota.

Syytä ei siis ole olla huolissaan – ainakaan soijan suhteen.

– Pikemminkin Suomessa olisi syytä olla huolissaan vesijohtovetemme estrogeenipitoisuuksista. Niin miehet kuin naisetkin saavat vedestä veden kautta jäämiä muun muassa ehkäisypillereistä, joissa on vaikka mitä hormoneja.

Hormonipitoiselta vedeltä ei voi puolestaan suojautua edes pullo- tai lähdevedellä, sillä Kuusipalon mukaan jäämät löytävät tiensä vaikka sun minne.

– Tällaiseksi maailma on muuttunut. Muissa lähteissä on paljon enemmän hormonilähteitä, soijasta ei siis todellakaan kannata huolestua.

Kuusipalo myös rauhoittelee sitä, etteivätkö miehet saisi tarpeeksi proteiineja armeijan kasvisruoista.

– Muistuttaisin, ettei kyseessä ole vegaaninen ruokavalio. Proteiinista ei siis voi tulla puutetta, sillä annoksissa on eläinproteiineja muun muassa juuston ja kananmunan myötä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?