Tuore raportti listaa Helsinkiä vaanivia hybridiuhkia: Vainolainen voisi iskeä sairaustietoihin ja kouluihin

Pääkaupungin raportin mukaan hybridikeinot, joilla Helsinkiä voitaisiin uhata ovat mielikuvituksellisia.

Helsinki on huolissaan yhä vaarallisemmaksi käyvän maailman uhkista.

23.8.2018 14:00

Vihamielinen vaikuttaja voisi monin tavoin hankaloittaa Suomen pääkaupungin Helsingin elämää. Vedensaanti ja liikenne voitaisiin pysäyttää. Sairaustietoja peukaloimalla voidaan vaarantaa ihmisten terveys. Palkanmaksua sabotoimalla voitaisiin hankaloittaa elämää.

Tällaisia mahdollisuuksia esittelee kaupungin raportti ”Helsinki yhdistelmäuhkien aikakaudella - Yhdistelmävaikuttaminen ja kaupunki”. Sen laatimista ohjasi Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus.

Raportin mukaan kyberiskuja voitaisiin tehdä esimerkiksi liikenteeseen, vesihuoltoon ja energiaan. Internettiin kytkettyjä järjestelmiä voitaisiin lamauttaa tai häiritä. Kohteena voisivat olla myös satamat, joiden pysähtyminen aiheuttaisi isoa taloudellista vahinkoa.

Pienellä vaivalla voitaisiin luoda monenlaista sekasortoa.

Potilastietoja väärentämällä tuhoa

Taloudellista hankaluutta aiheuttaisi myös taloushallintoon murtautuminen. Palkkojen maksua vaikeuttamalla aiheutettaisiin paljon ongelmia. Hallintoa voitaisiin häiritä myös yrittämällä saada mahdollisimman monta ihmistä vaatimaan tietojaan sieltä yhtä aikaa. Jos sosiaalisessa mediassa levitettäisiin väitettä, että lapsia koskevaa tietoa käytetään väärin, vanhemmat huolestuisivat ja tukkisivat palvelut.

Vielä ikävämpää olisi potilastietojen peukalointi. Sen avulla lääkärit voitaisiin saada tekemään vääriä ja vaarallisia päätöksiä.

Kyberhyökkäyksillä voitaisiin luoda kaaosta.

Esimerkkinä nettivakoilusta mainitaan, että jos kaupungin työntekijän henkilökortti näkyy vaikkapa netissä julkaistussa kuvassa, se on helppo väärentää arkoihin paikkoihin pääsemiseksi. Raportin mukaan tunnetaankin Suomen ”kuntakentässä tapauksia, joissa kriittisen infran tilaan on päässyt fyysisesti ulkopuolisia ihmisiä.”

Täysin laillinen keino hankkia käsiinsä tärkeän ”infran” omistusta tai siihen liittyviä urakoita. Raportin mukaan on ongelma, että osakeyhtiömuotoisilla yrityksillä ei ole automaattista varautumisvelvollisuutta. Siksi niitä omistavien kuntien pitäisi vaikuttaa asiassa.

Koulut kohteena, vaalit vaarassa

Raportin mukaan vaaleihin voitaisiin vaikuttaa. Tarkoituksena ei välttämättä olisi edes mieluisten päätösten tai poliittisen asetelman luominen. Jos petos paljastuu vaalin jälkeen, usko demokraattiseen järjestelmään heikkenee.

Koululaitokseenkin voidaan haluta vaikuttaa, kun vieras taho haluaa myönteisempää suhtautumista itseensä. Kohteena voivat olla mm. oppilaiden huoltajat, rehtorit ja opettajat.

Liikenteen häiritseminen voisi olla yksi kohde.

Verkossa häiriköidään

Keinona mainitaan myös ”kohdennettu verkkohäiriköinti”. Esimerkkinä kerrotaan, että jos ulkomaalaistaustaisen potilaan hoito epäonnistuisi, voitaisiin nostaa lääkäri esiin ja ”yksilö politisoida korkeimmalla tasolla.

Raportin on rahoittanut Helsingin kaupunginkanslian turvallisuus- ja valmiusyksikkö. Sen ovat kirjottaneet Atte Harjanne, Eetu Muilu, Jekaterina Pääkkönen ja Hanna Smith.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?