Yle: Turun sankari Hassan Zubierilla synkkä menneisyys – istui vankilassa tuhopoltosta, käytettiin lapsena hyväksi

Zubier tuomittiin vuonna 2001 muun muassa törkeästä tuhopoltosta.

Hassan Zubier istui vuosituhannen alussa Ruotsissa vankilassa, kertoo Yle.

22.8.2018 20:39

Turun puukotusiskujen sankari Hassan Zubier istui vuosituhannen alussa Ruotsissa vankilassa, kertoo Yle.

Yle perustaa tietonsa Ruotsin käräjäoikeuden papereihin.

Zubier tuomittiin vuonna 2001 törkeästä tuhopoltosta, tuhopoltosta, vahingonteosta ja väärän hälytyksen tekemisestä yhteensä kahdeksan vuoden vankeusrangaistukseen.

Zubier sai tuomion sytytettyään oman autonsa palamaan hotellikodin pihalla vuonna 2000. Hän oli turhautunut, koska ei ollut saanut vakituista paikkaa linja-autoyrityksestä, jossa oli töissä.

Vuotta aiemmin Zubier oli sytyttänyt kaksi paloa sairaalassa, jossa työskenteli vartijana. Hän oli sytyttänyt tulee vessan paperikorin ja varastokomeron. Palojen seurauksena kahden osaston potilaat jouduttiin evakuoimaan sairaalan pysäköintialueella.

Väärän hälytyksen hän teki heinäkuussa ja lokakuussa 1998 väitettyään nähneensä aseistettuja miehiä, jotka olivat vaaraksi muille.

Ylen mukaan miehellä on tilillään myös varkaus. Vuonna 2000 hän varasti työnantajaltaan 18 300 kruunua eli noin 2 000 euroa.

Oikeuden pöytäkirjoista käy myös ilmi, että Zubierilla oli rankka lapsuus. Häntä käytettiin lapsena joitakin kertoja hyväksi. Zubierin mukaan kyseessä oli naapuri, joka hoiti asuinalueen lapsia.

Tiistaina kävi ilmi, että Zubier yritti huijata itselleen korvauksia Turun puukotusiskujen jälkeen. Hänen esittämänsä todistus menetetyistä ansioista ambulanssifirmassa Ruotsissa oli väärennös.

Turun käräjäoikeus katsoi aiemmin Zubierin olevan oikeutettu vajaan tuhannen euron korvaukseen kuukaudessa siihen asti, kunnes hän täyttää 65 vuotta. Näin hänelle olisi maksettu korvauksia liki 20 vuoden ajan.

Hassan Zubier sai sankarin maineen, kun hän auttoi elokuussa 2017 tapahtuneen Turun puukotuksen uhria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?