Putin väisti – ei vastannut kysymykseen Suomen Nato-suhteesta

Julkaistu:

Niinistön työvierailu Sotshiin päättyi veneretkeen Mustallemerelle. Illalla presidentti lensi kotiin Helsinkiin.
Venäjän presidentti Vladimir Putininin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistön neuvottelut saivat yllättäen jatkoa Sotshissa keskiviikkona. Johtajat päättivät pidentää iltapäivän tapaamistaan siirtymällä Putinin kesäresidenssistä tämän veneelle Sotshin edustalle, kerrottiin suomalaislähteistä presidenttien yhteisen tiedotustilaisuuden jälkeen.

”Vene” lienee vähättelevä ilmaus. Kyse lienee paremminkin huvijahdista, jollaisia presidentin käytössä Mustallamerellä on varmasti useita.

Presidenttien neuvottelut alkoivat kello kahden jälkeen iltapäivällä, hieman myöhässä aikataulusta. Näiden alkupalojen jälkeen presidentit pitivät lähes kolme varttia kestäneen yhteisen tiedotustilaisuuden, jonka pääasiaksi nousi ympäristö. Suomalaismedian kysymyksen Suomen syventyneen läntisen puolustusyhteistyön aiheuttamasta huolesta Venäjällä pystyi presidentti Putin taitavasti sivuuttamaan.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi heinäkuussa, että Suomen ja Ruotsin tiivistyvä puolustusyhteistyö Naton ja erityisesti Yhdysvaltojen kanssa herättää Venäjällä huolta ja pakottaa Venäjän vastatoimiin. Presidenteiltä kysyttiin kommenttia Shoigun puheisiin, jotka nousivat isoksi uutiseksi heinäkuisessa loma-Suomessa.

Putin vastasi kysymykseen kääntäen asetelman päälaelleen. Hänen mukaansa Venäjä ei sijoita sotilaallista infrastuktuuriaan Naton rajojen läheisyyteen vaan päinvastoin: Nato sijoittaa sitä Venäjän rajojen läheisyyteen. Hän mainitsi erityisesti Naton ohjuspuolustusjärjestelmän elementit, joita Yhdysvallat on sijoittanut Venäjän lähialueille.

– Näitä järjestelmiä voidaan käyttää myös keskimatkan ohjusten ampumiseen, Putin sanoi.

Niinistön vastaus kysymykseen oli lyhyt.

– Suomi, niin kuin jokainen kansakunta, maksimoi kykynsä pitää puolensa, presidentti sanoi.

– En ole tällä matkalla kuullut ainuttakaan kriittistä lausuntoa Suomesta. Meillä ei ohjuksia ole – siis tämän tyyppisiä ohjuksia.

Putin ilmoitti olevansa valmis Arktisen neuvoston huippukokoukseen, joka voitaisiin toteuttaa vielä Suomen puheenjohtajakaudella ensi vuoden aikana. Tämä hanke on ollut Niinistölle tärkeä – hän saisi Suomeen kerralla Yhdysvaltain, Venäjän, Kanadan, Norjan ja Tanskan johtajat keskustelemaan arktisen alueen suojelusta.

Niinistö oli erittäin tyytyväinen siihen, että hän sai Putinilta julkisen tuen kokouksen järjestämiseksi. Hän toisti ajatuksensa arktisena alueen suojelun tärkeydestä: presidentin mukaan maapallo on menetetty, jos arktinen jääpeite sulaa.

Esille nousi myös Niinistön muutaman vuoden takainen Itämeren lentoturvallisuusaloite eli niin sanottu transponderialoite. Niinistö on esittänyt, että Itämeren jännitteitä voitaisiin lieventää jos sotilasilmailu ryhtyisi käyttämään siviililiikenteestä tuttuja tutkavastaimia eli transpondereita. Niillä siviilillennonjohdon tutkat saavat heti tiedon, mikä ilma-alus niiden valvonta-alueella kulkee.

Niinistö vastasi venäläismedian kysymykseen, jossa arveltiin transponderialoitteen kuolleen, koska Nato kieltäytyy käyttämästä transpondereita sotilaslentokoneissaan. Presidentin mukaan aloitteen käsittely on siirtynyt ilmaliikennejärjestö Icaolle, joka on jo esittänyt hyviä käytänteitä siirrettäväksi siviili-ilmailusta sotilasilmailuun.

Juttua päivitetty: Vierailu on päättynyt.