Nämä viisi polttavaa asiaa noussevat esille, kun Niinistö ja Putin tänään tapaavat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nämä viisi polttavaa asiaa noussevat esille, kun Niinistö ja Putin tänään tapaavat

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Suomen presidentti Sauli Niinistö yhteisessä tiedotustilaisuudessa Savonlinnassa viime vuoden heinäkuussa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Suomen presidentti Sauli Niinistö yhteisessä tiedotustilaisuudessa Savonlinnassa viime vuoden heinäkuussa.

Julkaistu: 22.8.2018 11:10

Presidentti Sauli Niinistö tapaa virkaveljensä Vladimir Putinin tänään iltapäivällä helteisessä Sotshissa.

Presidentit kättelevät aikataulun mukaan kello 13.55 Putinin virallisessa kesäresidenssissä Botsharov rutsheissa. Tapaaminen on työvierailu, josta on sovittu jo viime vuonna. Mukana valtionpäämiesten delegaatioissa ovat myös ulkoministerit Timo Soini ja Sergei Lavrov.

Sotshiin on iltapäiväksi on luvattu 32 asteen lämpötilaa, ja kun ilmassa on runsaasti merellistä kosteutta, hikeä pukkaa. Myös monet delegaatioiden oletetuista keskustelunaiheista ovat kansainvälispoliittisesti hiostuttavia – Suomen ja Venäjän suhteissa ei suuria ongelmia juuri nyt ole.

Asialistasta on annettu etukäteen vain ympäripyöreitä ennakkotietoja, mutta ainakin näiden kipupisteiden odotetaan nousevan esille vierailulla:

1. Venäjän ja lännen jännitteet

Yhdysvaltain uusimmat Venäjä-pakotteet astuvat voimaan keskiviikkona. Ne johtuvat kaksoisagentti Sergei Skripalin ja tämän tyttären Julian murhayrityksestä Britanniassa. Yhdysvallat ja Britannia katsovat, että hermomyrkkyiskun takana oli Venäjän valtio. Seuraava amerikkalaisten entistä järeämpi pakotepaketti on valmisteilla kongressissa.

Venäjä on toistaiseksi selvinnyt kohtuullisesti diplomaattisesta eristyksestä ja pakotteista, jotka EU ja Yhdysvallat ovat sille asettaneet Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan syttymisen jälkeen. Syksyllä pelin odotetaan kovenevan huomattavasti, sillä Yhdysvaltain kongressi tiukentaa politiikkaansa vastaukseksi presidentti Donald Trumpin liennytyslinjalle. Jos pakotteet alkavat toden teolla purra Venäjän talouteen, voi Venäjä koventaa omia vastatoimiaan huomattavasti. Suomi on näissä kuvioissa mukana osana länttä, EU:n jäsenmaana, ja suhteiden kiristyminen entisestään heijastuisi varmasti myös Suomeen.

Presidentti Niinistö ja rouva Jenni Haukio toivottivat presidentti Putinin tervetulleeksi Presidentinlinnaan 16. heinäkuuta. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Putin tapasivat tuolloin Helsingissä.

Presidentti Niinistö ja rouva Jenni Haukio toivottivat presidentti Putinin tervetulleeksi Presidentinlinnaan 16. heinäkuuta. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Putin tapasivat tuolloin Helsingissä.

2. Syyria

Sisällissota on kääntymässä presidentti Bashar al-Assadin hallinnon voitoksi. Putin esittää jo EU:lle toimia, joiden avulla sisällissodan miljoonat pakolaiset voisivat palata vähitellen kotiin. Se edellyttää valtavaa jälleenrakennusta, johon Venäjä toivoo länsimailta rahaa.

EU:ssa Venäjän uusi rooli rauhanrakentajana nähdään vähintäänkin kaksijakoisena. Venäjän ja Iranin aseellinen väliintulo Syyrian sotaan on ratkaissut voiton Assadille, mutta länsimaat eivät halua antaa tämän kolmiliiton korjata kaikkia voiton hedelmiä itselleen.

3. Turvallisuuspolitiikka

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu esitti hiljattain huolensa Suomen ja Ruotsin syvenevästä puolustusyhteistyöstä länsivaltojen kanssa. Shoigu katsoo molempien maiden uivan jo syvälle puolustusliitto Naton rakenteisiin tekemällä yhteistyötä erityisesti Yhdysvaltojen kanssa, eikä Venäjä katso sitä hyvällä. Tähän saakka Venäjä on suhtautunut myönteisesti Suomen sotilaalliseen liittoutumattomuuteen.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on esittänyt huolensa Suomen ja Ruotsin syvenevästä puolustusyhteistyöstä länsivaltojen kanssa.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on esittänyt huolensa Suomen ja Ruotsin syvenevästä puolustusyhteistyöstä länsivaltojen kanssa.

Suomessa näitä purkauksia on kuultu ennenkin, mutta jos puheet muuttuvat pysyviksi linjauksiksi ja uhkauksiksi vastatoimista, on Suomen valtionjohdon oltava tarkkana. Niinistö ja Soini saattavat hyvinkin kuulostella Putinin ja Lavrovin ajatuksia tästä aiheesta.

4. Ukraina

Itä-Ukrainan sota on poissa julkisuudesta, mutta se on vaatinut jo noin 10 000 uhria. Toimet pysyvän tulitauon aikaansaamiseksi Minskin sopimuksen toimeenpanemiseksi olisivat jo kiireisiä, mutta edistystä ei juuri ole ollut Venäjän ja Ukrainan suurien näkemyserojen vuoksi. Suomella on hyvä keskusteluyhteys sekä Ukrainan että Venäjän johtoon ja mahdollisuus edistää rauhaa alueella.

5. Poliittiset vangit

Useat länsimaat vaativat Venäjää vapauttamaan noin 70 ukrainalaista vankia, joiden pidätystä ja tuomiota pidetään poliittisesti motivoituneena. Heistä eniten julkisuudessa on ollut Krimin niemimaalla vangittu Oleg Sentsov, jonka syömälakko on kestänyt jo 100 päivää. Sentsov pysyy hengissä ravintoliuoksen avulla

Etukäteen ei ole tiedossa, nouseeko vankien asemaa esille keskusteluissa.

Ilta-Sanomat näyttää Niinistön ja Putinin lehdistötilaisuuden tänään suorana. Sen on kerrottu alkavan noin kello 15.30.

Voit seurata tiedotustilaisuutta tästä:

Tuoreimmat osastosta