Kotimaa

8- ja 9-vuotiaat hyppäsivät Linnanmäen laitteesta kesken ajon

Julkaistu:

Sisaruksille oli jo aiemmin kuulutettu, että heidän tulee istua alas.
Kaksi lasta hyppäsi kesken ajon Linnanmäen koskenlaskulaite Hurjakurusta iltakahdeksan aikaan tiistaina, vahvistaa huvipuiston toimitusjohtaja Pia Adlivankin.

8- ja 9-vuotiaille sisaruksille oli jo aiemmin ajon aikana kerrottu kuulutusjärjestelmän kautta, että heidän tulee istua alas. Lopulta ajon loppupuolella lapset hyppäsivät veteen.

Tämän jälkeen laite pysäytettiin, lapsille heitettiin pelastusrengas ja he nousivat kuivalle maalle. Molemmat lapsista selvisivät tapauksesta vammoitta.

Tapauksen johdosta laite seisoi muutaman minuutin, mutta se jatkoi toimintaansa normaalisti heti, kun lapset saatiin veden varasta pois.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lapset olivat yli 140 senttimetrisiä, mikä on laitteen turvaraja. Ohjeiden mukaan 120–140 senttimetriset pääsevät kyytiin vain huoltajan kanssa. Adlivankin määräsikin onnettomuuden jälkeen järjestyksenvalvonnan mittauttamaan lapset uudelleen vahvistaakseen heidän pituutensa.

Onnettomuuden jälkeen lapset kuljetettiin kaiken varalta ensiapupisteelle. Paikalle kuulutettiin myös lasten vanhemmat. Isä oli ollut tapahtumahetkellä toisaalla lastenrattaiden kanssa.

Isä vahvisti Adlivankinille, että lapset olivat hypänneet lautalta ehdoin tahdoin. Isän kertoman mukaan sisarusten jalat ylsivät pohjaan koko ajan heidän ollessaan vedessä.

Hurjakurun lautoissa on tarroja, joilla kyytiläisiä ohjeistetaan istumaan koko matkan ajan kuvin ja kirjaimin. Adlivankinin mukaan jokaiselle laitteeseen nousevalle kerrotaan vielä erikseen, että laitteessa on istuttava koko matkan ajan.

– Tietysti olisi ollut hyvä, jos vanhempi olisi ollut siinä koko matkan ajan, Adlivankin pohtii.

Koska kyseessä on vesilaite, siihen ei voi asentaa turvavöitä. Jos pahin sattuu ja lautta kaatuu, silloin kyydissä olijat joutuisivat veden varaan lauttoihin köytettynä.

Lautat eivät tee koko ajon aikana muuta kuin liikkuvat eteenpäin ja pyörivät akselinsa ympäri.

Kun Hurjakuru pysäytetään hätäpainikkeella, laitteen pumput pysähtyvät. Pumput pysähtyvät vähitellen, jolloin lautat eivät enää kulje eteenpäin.

Turvatoimena on myös mahdollista tyhjentää koko laitteen vesi, mutta siihen ei ollut nyt tarvetta.Vuonna 2008 11-vuotias poika mursi sääriluunsa samaisessa laitteessa, kun hän yritti hypätä toisesta veneestä toiseen, mutta luiskahtikin alas veteen.

Vastaavanlaisissa laitteissa on sattunut vakaviakin onnettomuuksia maailmalla. Viime vuonna 11-vuotias tyttö kuoli Britanniassa pudottuaan laitteesta veteen. Vuonna 2016 Australiassa vaunu keikkasi ja neljä ihmistä kuoli jäätyään puristuksiin vaunun väliin ja pudottuaan sitä kuljettaneen liukuhihnan alle.

Linnanmäellä sattui onnettomuus viimeksi toissa viikolla, kun 9-vuotias tyttö tippui Mustekala-laitteesta. Hän selvisi tapahtumasta murtuneella kädellä.