Raahen murhista syytetyn kuulustelukertomus: suunnitteli äidin surmaamista jo aiemmin – äiti vaihtoi taloon lukot - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Raahen murhista syytetyn kuulustelukertomus: suunnitteli äidin surmaamista jo aiemmin – äiti vaihtoi taloon lukot

Kahdesta murhasta epäilty raahelaismies suunnitteli äitinsä surmaamista jo ennen kuolemaan johtanutta puukotusta viime vuoden syyskuussa. Mies on kertonut asiasta esitutkinnan aikana.

Ylivieskan-Raahen käräjäoikeudessa miestä syytetään kahdesta murhasta jossa mies tappoi ennalta tuntemattoman naisen ja 65 vuotiaan äitinsä. Syytetty oli läsnä videonäytön välityksellä Turusta.­

20.8.2018 13:23

Nelikymppinen epäilty ei halua tulla kuulluksi oikeudenkäynnissä, mutta hänen kuulustelukertomustaan luettiin ääneen istunnossa. Syytetty kertoo kuulustelussa, että hän on suunnitellut äitinsä tappamista jo aiemmin.

– On se käynyt mielestä olen tuntenut painetta siihen. Kävin kaksi kertaa aikaisemmin siellä selvin päin siinä tarkoituksessa, mutta en pystynyt. Otin sitten rohkaistukseksi vodkaa. Sama veitsi oli mukana aikaisemmillakin kerralla, mies on kertonut

Motiiviksi tappamiseen hän mainitsee oman maailmankatsomuksensa, yleisen edun ja ajatuksen, että äiti pääsisi ”parempaan paikkaan”. Hän sanoo, että äidin kanssa ei ollut helppoa tulla toimeen.

Miehen mukaan hänen mielessään kävi myllerrys jo vuotta aikaisemmin ja hän alkoi muuttua. Hän ei ollut enää sama mies kuin ennen ja joku taho halusi hänen tekevän jotakin.

Surmapäivänä mies meni käymään äitinsä luona Piehingissä. Hän halusi saunoa pihasaunassa. Äiti oli kotona, mutta ovet olivat lukossa. Äidin omaisia avustavan asianajajan Eeva-Leena Wendelinin mukaan äiti oli pelännyt poikaansa ja vaihtoi siksi oviin lukot.

Syytetty lämmitti saunan, joi vodkaa ja lähti sitten käymään äitinsä luona. Kun äiti avasi oven, mies hyökkäsi hänen kimppuunsa ja puukotti seitsemän kertaa. Lopuksi hän vielä kuristi uhria.

Surmatyön jälkeen mies siivosi paikkoja ja ajoi järven rantaan. Hän heitti surma-aseena olleen kääntöveitsen järveen.

Puolustuksen mielestä epäilty ei ole ollut tapahtumien aikana syyntakeinen. Syytetty haluaa mielentilatutkimukseen. Myös Psykiatrinen vankisairaala suosittelee miehen mielentilan tutkimista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?