Riitaisena lomalle jäänyt sote-valiokunta kokoontui – jatkuuko huutaminen nyt? ”Mennään katsomaan, miltä se näyttää”

rac

Julkaistu:

Riitaisissa merkeissä kesäloman aloittanut eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta palasi tekemään jättiuudistusta. Tiukka aikataulu herätti epäilyksiä.
Sote- ja maakuntauudistuksen kannalta tärkeä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta aloitti maanantaiaamuna kello 10 kokouksensa.

Kun valiokunta jäi lomalle heinäkuussa, tunnelma oli sen sisällä kireä. Aiemmin valiokunnan kokouksesta on kuulunut huutamista eduskunnan käytävälle saakka. Valiokunnalla riittää kiirettä, sillä hallitus haluaisi sote- ja maakuntauudistuksen lait valmiiksi tänä vuonna. Uudistuksen aikataulun perusteella valiokunnan pitäisi saada työ valmiiksi syyskuussa.

– Tänään kuullaan pääministerin vastine aikataulumuutoksiin, valiokunnan jäsen, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas) sanoi ennen kokousta.

Pekosen mukaan auki on yhä isoja asioita, kuten tietosuojaan liittyviä kysymyksiä. Pekoselta kysyttiin, millainen ilmapiiri valiokunnassa on.

– Mennään katsomaan, miltä se näyttää. Toivottavasti hyvältä.

Pekosen mukaan aikataulu on tiukka. Hänen mukaansa on hankala arvioida, onko todennäköistä, että hanke saadaan läpi tällä vaalikaudella.

– On huomionarvoista, onko hallitus tehnyt niitä muutoksia, joita perustuslakivaliokunta on edellyttänyt.

Hallituspuolueiden suunnasta on syytetty valiokuntaa ja etenkin sen puheenjohtajaa, kansanedustaja Krista Kiurua (sd) hankkeen jarruttamisesta. Pekosen mielestä jarruttamista ei ole tapahtunut.

– Olemme tehneet sitä työtä, joka meille on annettu ja siten, että se työ tehtäisiin mahdollisimman hyvin. Minun näkökulmastani kukaan ei ole jarruttanut.

Valiokunnan jäsen, kansanedustaja Arja Juvonen (ps) oli menossa kokoukseen hyvillä mielin.

– Tietysti ihan mukava palauttaa mieliin, mitä sotessa tapahtuu.

Juvoselta kysyttiin, millä aikataululla, hän uskoo valiokunnan saavan työnsä valmiiksi.

– Suhtaudun aika kriittisesti siihen, että ollaan syksyllä valmiita. On valtavasti isoja asioita. Ei voi tehdä hätiköidysti, Juvonen sanoi.

Valiokunta jäi heinäkuussa kesätauolle riitaisissa tunnelmissa, kun valiokunnan keskustalaiset jäsenet kantelivat puheenjohtaja Kiurun toiminnasta puhemiesneuvostolle. Kantelun allekirjoitti myös sinisten Vesa-Matti Saarakkala.